ШТА ТО ЕРДОГАН СМЕРА СА БУГАРСКОМ?

ŠTA TO ERDOGAN SMERA SA BUGARSKOM?

19 decembra 2020

BUGARSKI predsednik Rumen Radev rekao je danas da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima ambicije da učestvuje u političkom životu Bugarske.

On je to rekao povodom video obraćanja Erdogana na onlajn Nacionalnoj konferenciji Pokreta za prava i slobode (MRF), opozicione stranke sa velikim brojem etničkih Turaka u Bugarskoj.Radev je na radiju Darik rekao da Erdoganovo obraćanje „priznaje ambicije da učestvuje u političkom životu Bugarske i da je to nedopustivo“. Bugarski šef države tvrdio je da je premijer Bojko Borisov, Erdoganov blizak lični prijatelj, kanal tog uticaja, prenosi bugarska agencija BTA.

Po mišljenju Radeva, Erdoganovo obraćanje dovodi u pitanje reputaciju MRF-a kao nacionalno odgovorne političke snage.

– Turska je prijatelj, partner i saveznik i radije ne bih da ovo utiče na naše odnose. Nadam se da se nećemo vratiti na odnose iz marta 2017. godine, kada su se turske vlasti otvoreno umešale u naš izborni proces. nadam se da se Turska neće mešati u ovu predizbornu kampanju – rekao je bugarski šef države za Darik Radio.

Erdogan je u svom obraćanju govorio o dobrosusedskim odnosima dve zemlje i čestitao kabinetu Bojka Borisova na naporima da se izbori sa zdravstvenom krizom.

Karadaji, koji je ponovo izabran za lidera MRF-a na Nacionalnoj konferenciji prošle subote, rekao je kasnije za Darik Radio da je Erdogan pozvan da se obrati Nacionalnoj konferenciji MRF-a u svojstvu lidera Stranke pravde i razvoja, jedne od četiri najveće turske političke stranke, a ne kao predsednik.

Karadaji veruje da je Radev pogrešno protumačio Erdoganovo obraćanje jer je predsednik Turske, ali kao takav nije pozvan da govori na mrežnoj konferenciji MRF-a.

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Stanovništvo Bugarske 31.12.2019. ima 6.951.482 duša. Od toga Turaka 746.664 što je oko 10,74 posto od ukupnog stanovništva.

  • Archelay says:

   A"zaboravili"Makedonce?I ova maca na vratanca docice najkasninje do 16 marta iduce godine.Zure se njima da eliminise Makedonce u Makedoniju kako bi dokazali Sudu u Strazburgu da im ne postoji ni teritorija ni edintitet.Zaboravljaju da jos nisu se izjasnili Rusi oko toga sta ustvari je Bugarska i koji je to narod.

 2. Archelay says:

  Jel,tako Radev?Dosla je maca na vratanca.A vasa dogma"od Dunava do Olimpa i Ohrida do Crnoga mora"?Sada ste "zaboravili do Olimpa"pa ste se pobratimili sa Grcima po pitanju Makedonije.Mislite da cete tek tako proci u Eu zbog 14 presuda Strazburga za prava Makedonaca u Bugarskoj?Necete.Jer kad tad docice 16 mart 2021.Varate se ako mislite da Erdogan ne zna ko ste vi(Bugari)i odakle su dosli"vasi"carevi na osnovu cega postojite.Sumnjam da niste sebi postavili pitanje zasto su Makedonci i Srbi kroz ustanaka krvarili u dobi Osmanliskog carstva a vi od ustanake niste imali ni slovo U.Vas ne zanima sto vam se Bugarska prazni i je najsiromasnija medzu clanicama EU-e nego da je Makedonija "bugarska"a Makedonci"Bugari"i"Nis je 30 km od bugarske granice".Dokle cete ovako,Bog nek vam bude upomoc.

  • Ivana says:

   Dovoljno im je petokoolonaška vlast u Beogradu na pomoći. Nema kome se ti nisu na..i od hrvata ustaša, šiftara, milogoraca, makedonaca, bugara, amera i katolibana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *