ШТА ТО НАТО И ШИПТАРИ КРИЈУ ОД ЈАВНОСТИ? Шта се то спрема на БАЛКАНУ?

ШТА ТО НАТО И ШИПТАРИ КРИЈУ ОД ЈАВНОСТИ? Шта се то спрема на БАЛКАНУ?

16 фебруара 2019

У седишту НАТО у Бриселу поручују да је јасна обавеза по којој Косовске безбедносне снаге (КБС) не могу да се крећу северно од реке Ибар без одобрења заповедника КФОР-а.

„Ова обавеза је заснована на размени писама између косовских власти и Генералног секретара НАТО 2013. године“, изјавио је званичник НАТО за Танјуг.

На питање Танјуга да ли може да добије увид у та документа, НАТО званичник објашњава да та „кореспонденција није доступна за јавност“.Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да обавеза КБС да траже одобрење од КФОР пре уласка на север Косова произилази из Бриселског споразума договореног 2013. године.

Иако се ниједна од 15 тачака Бриселског споразума не односи директно на обавезе Косовских безбедносних снага, њихове дужности, посебно када је реч о активностима на северу Косова где живи већинско српско становништво, гарантоване су кроз писма која су разменили председник Косова Хашим Тачи и тадашњи први човек Алијансе Андерс Фог Расмунсен.

Након самог потписивања Бриселског споразума, 19. априла 2013. године, потписници, тадашњи премијер Србије Ивица Дачић и Хашим Тачи, заједно са бившом шефицом ЕУ дипломатије Кетрин Ештон, састали су се у Бриселу са НАТО званичницима.

Циљ тог састанка је био договор око гаранција за безбедност српског становништва на Косову и Метохији.

У разговору за Танјуг званичник НАТО понавља да су многе чланице НАТО јасно поручиле Приштини да њихов потез трансформације Косовских безбедносних снага сада долази у погрешном тренутку.

Он је упозорио да је важно да се сви уздрже од изјава и корака који могу имати „непредвиђене последице“.

„Мисија КФОР је ту да допринесе одржању сигурности, безбедности и слободе кретања на Косову. Она то чини непристрасно, подједнако за све заједнице, а на основу мандата добијеног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН“, кажу у седишту НАТО.

Званичник НАТО изјави за Танјуг закључује да транзиција КБС неће ни на који начин утицати на мандат мисије КФОР, која ће наставити да обезбеђује сигурно окружење на Косову на добробит свих грађана који ту живе.

Рамадани: КБС би ишао на север у случају катастрофа, а не рата

Заменик министра за Косовске безбедносне снаге Бурим Рамадани изјавио је да те снаге не би ишле на север Косова због рата, већ у случају природних катастрофа.

Он је то рекао поводом изјаве генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да је обавеза КБС да траже одобрење од КФОР пре уласка на север Косова произилази из Бриселског споразума договореног 2013. године, преноси Телеграфи.

„Имамо Бриселски споразум из 2013. године који јасно каже да КБС не могу да иду на север без сагласности са командом КФОР-а. Сматрамо тај договор важећим, а то је нешто што су јасно поручиле и многе чланице Алијансе“, изјавио је Столтенберг новинарима.

Рамадани је за РТВ Дукађини рекао да је Столтенбергова изјава заснована на писму тадашњег премијера Хашима Тачија ондашњем генералном секретару НАТО Андерсу Фог Расмусену.

„Сада имамо потпуно другачију ситуацију и другачију владу. Надам се да природне катастрофе неће погодити тај део Косова“, рекао је он.

Додао је да је премијер Рамуш Харадинај у име Косова гарантовао да Приштина нема план, визију, ни интерес да се бори против грађана на северу Косова.

(Тањуг)

KOMENTARI3 коментара

  1. Budi Bog s nama says:

    E ljudi a šta reći na sve ove vaše političko ratne teme, aktuelnosti i pretpostavke, ostavimo to gospodinu Lazanskom da komentariše jer to je njegov posao. Mi se trenutno borimo i vodimo rat na domaćem terenu u krugu naših porodica sa opstankom bez hleba i mesa, bez proje i sira, da ne nabrajam šta sve, ali od čega bre? Šta mi vredi i ako znam ko će i gde da puca ako nisam čist pred Bogom? Jer o pravednom carstvu Božijem svako od nas će dobiti po delima svojim.

    • oko says:

      vucic se hvali kako beograd zeli mir na balkanu pa normalno je da ce alabanci braniti zajedno svoju tertoriju kosovo u granicama titinim avnojskim albanija i kosovo su zajedno ima 20 godina spojeni su sa kosovom vucic oce samo mir mir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u