СТАТИСТИКА ИЗ БРИСЕЛА РАЗОТКРИЛА: Хрватска полако пропада

STATISTIKA IZ BRISELA RAZOTKRILA: Hrvatska polako propada

4 septembra 2019

Hrvatska je u julu zabilježila najveći pad prometa od trgovine na malo na mesečnom nivou među zemljama Evropske unije.

Manju sklonost potrošnji pokazali su i potrošači na nivou Unije, pokazale je u sredu analiza Europske statističke službe.U junu je promet od trgovine na malo u Hrvatskoj, na mesečnom nivu pao za 3,3 odsto u odnosu na jun kada je skočio 6,8 odsto, pokazao je izveštaj Eurostata, prenosi Poslovni dnevnik.

U grupi zemalja s najvećim padom potrošnje u julu,Eurostat na temelju raspoloživih podataka izdvaja i Nemačku i Belgiju, gde je promet u maloprodaji smanjen 2,2 odnosno 1,4 odsto.

Najveći rast prometa beleži Irska za 1,9 odsto, a sledi Slovenija s 1,2 odsto, te Bugarska i Malta, s po jedan posto većim prometom u maloprodaji.

Na nivou EU-a promet u maloprodaji u julu je pao za 0,5 odsto u odnosu na jun kada je prema revidiranim Eurostatovim procenama porastao 1,3 odsto.

U eurozoni promet je pao za 0,6 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,2 odsto u junu.

Evropljani su u julu osetno manje posećivali prodavnice odeće, tekstilnih proizvoda i obuće, što se evidentiralo u padu prometa u maloprodaji tom vrstom proizvoda za 2,5 odsto u EU, te za 3,2 odsto u eurozoni.U EU je blago porastao samo promet po poštanskim i narudžbama putem interneta, za 0,3 odsto, pokazuje izveštaj Evrostata.

Promet u maloprodaji motornih goriva stagnirao je i u EU i u eurozoni.

KOMENTARI4 komentara

 1. Frugijac says:

  Eu- crazy statistika: "neverovatno! industrija šorceva na izdisaju!! u decembru zabeležen pad prodaje 90%u odnosu na jul.“ Da li ta zaprašivanja atmosfere, hlor i fluor stvarno tako deluju na mentalni profil Zemljane? Potpuno infantile informacije. Pa u julu jek g. o. Svi su u Grčkoj, Španiji, Turskoj, Pacifiku,... ko će u šoping na +40 C.

 2. Beli Orao says:

  Ko je drugom otimao taj se nije posvetio ! Tako i ustaše , Bog ima samo jedan a i istina samo jedna stvarna , kazna stiže zasluženoga !!!

 3. persida says:

  Sacekajte malo, Srbija ce propasti jos vise, ako udje u EU.

 4. teoretičar says:

  Gotovo je. Propali su. Sarana. Bankrot. Kraj sveta. I ja nešto mislim, ako je to što piše gore zaista crno, mada meni izgleda stelt tehnološka boja, onda dajem prilog za venac. Deset para. Samo pošljite žiro rn....Šalim se. Ne dam ni jednu paru a ni na saranu neću da dođem...Osim ako služite jagnjetinu sa ražnja. E za to bih išao i na sarane. U breee, pa sad tek shvatam da nisam jeo jagnjetinu već skoro tri godine. Jel to neka inflacija, šta li je?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *