Штимцу „Награда за будуће филмове; За Стану Катић медовача

Штимцу „Награда за будуће филмове; За Стану Катић медовача

12 јануара 2019

Како на савршен начин отворити фестивал? Спектакуларан наступ уметника из групе „Циркусфера“, на великом платну два стара кратка филма Филмске школе из Лођа којима су великани Роман Полански и Криштоф Кишловски започели своје каријере и „Наградом за будуће филмове“ која је уручена глумцу Славку Штимцу! У крацатој „Проклетој авлији“ лауреат престижног признања отворио је дванаести међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“, у присуству министра културе Владана Вукосављевића и бројних личности из јавног живота са свих меридијана.

– Како, дакле, на савршен начин отворити овакав фестивал? Да ли да се пожалим како филма нема у комуни која за то не ствара услове? Да ли да се окренем историји и да кажем да наши историјски филмови личе на свечане академије? Да ли да кажем како људи данас хрле ка електронским сликама као што су некада ишли ка Светој тројици? Иду себи уместо Богу, а у мноштву слика о себи налазе тек идолатријску пропаганду? Да ли да устврдим како је филм море, а Србија море нема? – започео је Кустурица беседу у „Проклетој авлији“ – Најбоље би било да помислим да сам риба? Али ја сада морам да причам, а риба ћути јер је супериорна. Зашто риба ћути? Јер јој је све јасно. Када би говорила, рекла би: „Кустендорф“ утопију претвара у реалност, памет старих и младих је свето јединство, а добри филмови ће бити видљиви као победничке заставе које заустављају погледе и убрзавају рад срца!

А срца су устрептала, када је на великом платну приказан моћан и дирљив филмски омаж Славку Штимцу, праћен музиком НСО.

– Филмски рођен у Лици 1972. када је овај горштачки крај био део нечега што смо звали СФРЈ, Штимац је улогом Ранка митологизовао овај, а затим и сваки други кутак те земље. Рођен је тако као митолошко биће са 11 година, па још у Лици! А то није мала ствар и не може се олако изговорити. Ипак, у случају Славка Штимца, оваква реченица се подразумева – део је Кустуричиног омажа великом глумцу – Од „Вука самотњака“ те 1972. до „Подземља“ 1995. он је сваке године играо у једном филму. При том, он у овом периоду није старио. „Подземље“ је природни крај југословенске кинематографске државе, чија је вечна младост Славко Штимац. Као митолошко биће он наставља лутање кроз историју и није сам. Има нас после нестанка Југославије 25 милиона! Свима нама је преостало, како рече Дино у чувеној реплици из филма „Доли Бел“, да свакога дана све више напредујемо! Јер нам толико наде следује, па ћемо видети шта нас чека сутра, иза зрелости.

Од дванаестогодишњег натуршчика у филму „Вук самотњак“, преко „Сутјеске“, серијала „Салаш у Малом Риту“, „Варљивог лета“ и Кустуричиних остварења „Сећаш ли се Доли Бел“, „Подземље“ и „Завет“, све до серије „Убице мог оца“, овај пут Славко Штимац „прегазио“ је ненаметљиво, а оставио је неизбрисив траг у европском филму.
– Хвала Емиру на овој почасти, у Мокрој Гори се буде емоције и успомене јер смо ту снимали „Живот је чудо“. Сведок сам настанка Мећавника за потребе филма. „Награда за будуће филмове“ је најбоља јер буди одговорност, глумцу је најдражи филм увек онај следећи – рекао је Славко Штимац, лауреат признања „Награда за будуће филмове“ – Кустурицу знам од младићких дана, иза нас је 38 година сарадње. Осамдесете смо снимили „Доли Бел“. Многе ноћи и дане провели смо испред и иза камере. „Награда за будуће филмове“ мени је важна јер долази из руку великог мајстора и подразумева да испред нас стоји још филмова.

МЕДОВАЧА ЗА СТАНУ КАТИЋ

Америчка глумица српског порекла, дете наших имиграната Стана Катић, председава жиријем 12. „Кустендорфа“. Звезда серије „Касл“ на фестивал је стигла са супругом Крисом Бркљачем, са којим се иначе ретко појављује у јавности, а који такође корене има на овим просторима.

– Желим да помогнем, отворена сам за рад и уживање на овако лепом месту, радујем се што ћу гледати студентске филмове, са осталим члановима жирија ћу усагласити критеријуме, али сам сигурна да остварењима на оваквом фестивалу не недостаје магије – рекла је Стана Катић, уз медовачу, хлеб и со за добродошлицу на „Кустендорф“ – Ово је моја прва посета Мокрој Гори. Док сам снимала филм не тако далеко, у Бугарској, желела сам да дођем баш овде, али то није било могуће. У децембру сам наставила снимање друге сезоне серијала „У одсуству“, па ћете ме и даље гледати на малим екранима. На крају овог снимања су ми током завршне журке свирали на гајдама музичари из једног српског села и то ме је одушевило.

ВУКОСАВЉЕВИЋ: ДОГАЂАЈ ПРВОГ РЕДА

– Министарство културе са великим задовољством подржава „Кустендорф“, реч о једној од најзначајнијих манифестација у области културе у нашој држави. Србију фестивал ставља на светску мапу, то је међународна лабораторија духа, креативности и инспирације првог реда. Овде ће се наћи највећи ствараоци данашњице, а уз њих су млади људи. Тако се улаже се у будућност. „Кустендорф“ је светски центар филмске уметности у овом тренутку и то истичемо с поносом – рекао је министар културе Владан Вукосављевић.

KOMENTARI2 коментара

  1. Deda Micko says:

    Eliticko-onanistickli festival od para propale drzave. Kusta je juce sedeo u krilu Tadicu, a sada sedi Vucku. U najnovijem internju je hvalio Vucica, toliko je hrabar kao intelektualac. Najobicniji profiter.

    • Deda Micko says:

      ispravka: ... elitisticko-....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u