Штит против бесмисла

Штит против бесмисла

1 јула 2017

ЗВЕЗДА другог дана 6. Београдског фестивала европске књижевности био је велики италијански писац Клаудио Магрис који је, као гост „Архипелага“ и Италијанског института за културу, увеличао српску премијеру свог романа „Обустављен поступак“, у преводу Снежане Милинковић.

Магрис је говорио о својој фасцинацији стварношћу, реалним ликовима и догађајима, којима се „храни“ и од којих полази свака велика књижевност.

– Безимени протагониста ове књиге надахнут је особом која је уистину постојала, професором Дијегом де Хенрикезом, генијалним Тршћанином широке културе и несаломиве страсти који је цео живот посветио сакупљању оружја, ратног материјала сваке врсте како би изградио особен, пренатрпан Музеј рата у служби – суочавајући се с тешкоћама и одрицањима у доба урушено сукобима и покољима, све док није пронашао смрт у спремишту где је спавао међу предметима свог Музеја, у необјашњивом пожару који је покренуо и истрагу и поступак завршене без икаквог закључка – навео је Магрис о једној од личности које су га инспирисале. Писац је говорио и о фиксацијама и манијама, које могу бити и узвишене, те нам послужити и као врста штита против бесмисла живота.

Магрис је испричао многе догодовштине, легенде те реалне детаље који су уткани у ово дело.

– Овај роман многи називају и историјским, а тај однос историје и прича врло је проблематичан; ја имам потребу да приповедам без обзира на историју – рекао је Магрис, чији роман свакако јесте историја, једне утопије и једног животног прегнућа, али и сведочанство о сусрету обичног човека са силама историје.

ЧЕТВРТИ РАТ У ТОКУ

РОМАНСИЈЕР, приповедач, есејиста, драмски писац, књижевни историчар те професор, Магрис актуелни тренутак сажима у следећој тврдњи: – Заправо верујем да смо сви ми усред четвртог светског рата (трећи је био завршен сломом комунистичких режима), рата у коме су сви против свих. Рецимо, када Америка неком даје новац, не можете бити сигурни чини ли то као пријатељ или као непријатељ.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u