Стоти Лорданов филм

Стоти Лорданов филм

29 марта 2019

ЈЕДНА од најстаријих филмских манифестација у Европи и свету, 66. Мартовски фестивал свечано ће бити отворен у среду увече у Дому омладине уручењем награде за животно дело Бојани Андрић и пројекцијом документарног филма „Велики поход у Малу Сугубину“. Догађај овогодишњег фестивала, који ће до 31. марта у свим такмичарским категоријама приказати најбоља остварења домаће и иностране продукције (дугометражни и краткометражни документарни филм, кратки играни, експериментални и анимирани филм и видео-арт), свакако је долазак Лордана Зафрановића.

Један од најзначајнијих југословенских и хрватских редитеља представиће се на Мартовском фестивалу у петак, када ће бити отворена ретроспектива његових кратких филмова („Људи у пролазу“, „Послеподне (пушка)“, „Валцер (мој први плес)“ и „Лица теракота“). Исте вечери у Дому омладине, у оквиру програма Специјалне пројекције, премијерно ћемо видети и његово ново остварење, получасовни документарни филм „Дух времена“, настао на основу изложбе „Градови у покрету“ ауторке Наташе Мишковић, која ће такође бити гошћа фестивала.

Ова изузетна прича даје увид о свакодоневици живота у Сарајеву, Београду, Истанбулу и Анкари двадесетих и тридесетих година 20. века, после распада Отоманског царства. Кроз фасцинантне, непознате фотографије објављене у ондашњој турској и југословенској штампи, Зафрановић и професорка Универзитета у Базелу Наташа Мишковић, која је и сценаристкиња и продуценткиња филма, дочаравају нам османску прошлост и модернизацију Југоисточне Европе после Великог рата.

Како је Зафрановић изјавио, он је сасвим случајно присуствовао отварању изложбе „Градови у покрету – постосманско наслеђе“, и био је одушевљен.

– Наташа је уложила огромну енергију и љубав истражујући фотографије из прошлости, и помислио сам како би било штета да све то после неколико недеља опет заврши у рафовима. Предложио сам јој да снимимо филм, и било ми је велико задовољство да радим с њом и да усагласим своју филмску визију са њеном историографском прецизношћу. Ово је мој стоти филм, а њен први – рекао је Зафрановић, који ће на Мартовском фестивалу одржати и мастерклас.

КИШОВА ПОЕМА

МЕЂУ филмовима које свакако треба погледати на 66. фестивалу су документарци „Заједница“ Алесијаљ Боцера, прича о православној српској заједници у Трсту, „Сведок једног времена“ Игора Тохоља, „Непотписане“ Валентине Делић. Ту су и „Одежда кнеза Лазара“ Наде Савић, „Жути аутобус“ Радмиле Тодић Вулићевић, прича о хиљаду и по ученика из 22 села у околини Приштине који свакога дана путују у Грачаницу и Лапље Село до школе и натраг. Не треба пропустити ни кратки играни филм „Песник револуције на председничком броду“, драматизовану истоимену поему Данила Киша, у режији Балше Ђога. Филм је снимљен на олупини брода „Галеб“, бесмртне Кишове стихове говори Радко Полич, а у филму игра и Марко Николић.

ВЕЧНИ ЗОРАН РАДМИЛОВИЋ

ФЕСТИВАЛ ће започети пројекцијом документарца „Велики поход у Малу Сугубину“, који прати припрему представе „Баш-Челик“ у Малој Сугубини поред Трстеника, у оквиру акције „Селу у походе“. Јула 1973. овом позоришном трупом руководио је глумачки маг Зоран Радмиловић. Филм потписују редитељ Божидар Калезић, новинар Живадин Митровић и ауторка „Трезора“ Бојана Андрић. Вечерас ће премијерно бити приказан и нови филм чувеног руског документаристе Виктора Косаковског „Акварела“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u