СТРАНИ ИНВЕСТИТОРИ се иживљавају на радницима у Србији!

STRANI INVESTITORI se iživljavaju na radnicima u Srbiji!

27 jula 2016

dru-gazda-iz-italije_620x0SVE više stranih investitora u Srbiji zabranjuje sindikalno organizovanje, onemogućava radnike da osnuju svoja udruženja i zajednički zastupaju svoje interese. Osim „Jure“ i „Geoksa“ postoji još niz preduzeća u kojima se ne poštuju osnovna radnička prava, kaže za „Novosti“ Zlata Zec, izvršni sekretar Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“.

– Našim ljudima nije dozvoljeno da se organizuju ni u „Kuper standardu“, „Kalcedoniji“, firmi „Golden lejdi“… – kaže ona. – Interesantno je da su to većinom italijanske gazde koji kod nas ne dozvoljavaju osnivanje sindikata, iako su u njihovoj državi oni veoma jaki.

Neljudsko postupanje poslodavaca prema radnicima postalo je praksa u Srbiji, a osim zastrašivanja otkazom, večitih ugovora na određeno i minimalnih plata, sada ponegde i nošenje pelena i ograničavanje vremena za korišćenje toaleta postaju uobičajeni. Na udruživanje radi zajedničkog nastupa je gotovo pa nemoguće i pomisliti.

Naša sagovornica navodi da se, recimo, u bivšoj fabrici IMT-a u Boljevcima vrata pogona zaključavaju i svako ko želi u toalet mora da traži dozvolu, a postoje poslodavci koji dozvoljavaju odlazak u toalet samo na pauzi.

– U 21. veku je sindikalno organizovanje postalo nemoguće i u EPS-u – tvrdi ona. – Tamo se priznaje samo jedan sindikat, i to onaj koji se finansira iz zajedničke kase.

I u drugom reprezentativnom srpskom radničkom udruženju, Savezu samostalnih sindikata, tvrde da je radnicima sve teže da se organizuju pošto gazde to ne dozvoljavaju, što je direktno kršenje zakona.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, kaže da postoji zabrana sindikalnog organizovanja u svim malim i srednjim preduzećima gde je zaposleno najviše 50 ljudi, kao i u zanatskim radnjama i uslužnoj delatnosti.

– Uništen je, recimo, jak sindikat u smederevskoj fabrici „Milan Blagojević“, u firmama Miroslava Miškovića radnici ne smeju ni da pomisle na osnivanje, a u „Delta transportu“ nije postojao ni 24 sata. Nema sindikata ni kod čoveka koji je deo socijalnog dijaloga, predsednik Udruženja poslodavaca Srbije i član SES-a, Nebojše Atanackovića, koji ima nekoliko firmi bez udruženih radnika – kaže Ranka Savić.

NEMCI I AMERIKANCI ZA POHVALU

RANKA Savić iz ASNS kaže da treba pohvaliti nemačke i američke kompanije u kojim sve funkcioniše savršeno. Takve su, recimo, „Boš“ i „Leoni“.

– Postoje kolektivni ugovori i socijalni dijalog – kaže naša sagovornica. – To su poslodavci kod kojih postoji sindikalna tradicija. Na primer, u „Leoniju“ stoji sanduče u koje se ubacuju primedbe radnika, pa poslovodstvo jednom mesečno razmatra probleme.

KOMENTARI10 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  To im je dramoser obećao a nama priča kako je bdp najveći u SVEMIRU......

 2. japaja says:

  Srbi su ROBOVI.

  • Za Srbiju says:

   Većina. Valjda se nadaju da će profitirati u Raju. Moram da ih razočaram. Raj ne prima robove.

 3. Za Srbiju says:

  Nastave li ovako, radiće za još manje pare sa još manje ljudskog dostojanstva.

 4. Voka says:

  ...cela koncepcija picoustog kvislinga (koji ništa u životu nije radio) su "strane investicije" koje od srpskog naroda treba da naprave robove...koji zbog toga još treba da budu "zadovoljni" robovi...zato je i donesen novi "zakon o radu" koji nas vraća u feudalno društvo...jer je Srbija "siromašna" zemlja...a istina je da Srbija nije siromašna ni po kapitalu ni po resursima ni po znanju...u svetu postoji 52.ooo milijardi kapitala koji traži plodno tle za investicije...samo da hranimo Moskvu "razbili" bi smo se od para...da ne pominjem rudna bogatstva na KosMetu koja su nam oteta...kao i naše stručnjake u zemlji i u svetu koji imaju dragoceno znanje čiju vrednost nije moguće izmeriti...i šta na kraju doživljavamo ?...dešava nam se ono što najmanje trebamo...picoustog dramosera koji je nesposobna budala nad budalama...zato smo tu gde smo !...u samoj Srbiji postoje ljudi koji imaju znanje i ne samo to...nego i način kako od Srbije napraviti prosperitetnu zemlju koji nemaju šansu da to saopšte narodu...jer nemaju gde !!!...zato se "vrtimo u krug" dok nam ne slomiju kičmu i prekinu vertikalu sa Bogom koju smo gradili 7524 godine !...probudi se srpski narode dok ne bude kasno !!!

  • VLADIMIR PUTIN says:

   STA SE SVE SRPSKI NAROD SLUSA NA TELEVIZIJAMA SA NACIONALNOM FREKFENCIJOM,KAKVO JE TO MEDIJSKO ISPIRANJE MOZGOVA,DA TO NEMA NIGDE NA SVETU.NAJNOVIJE LUDILO JE DA JE SRBIJA MEDJU NAJBOLJIM PRIVREDAMA U EVROPI,PO GODISNJEM RASTU BRUTO DOMACEG PROIZVODA!!! PO ALEKSANDRU VUCICU SRBIJA JE U RANGU NEMACKE PRIVREDE!!!

 5. Pecko Petrović says:

  Ne bih se složio za Boš.... tamo je isto ili barem slično. Moj prijatelj radi u Bošu. Ugovor na određeno mu produžavaju više puta.. pri čemu to nije ugovor sa bošom nego sa nekom agencijom za zapošljavanje, tako da Boš nema nikakve veze sa radnicima pa samim tim ni prava ni obaveze....Dalje... praktično ne zna se kada radi... dešava se da dođe na posao i da ne radi ništa celu smenu jer nema posla, a čim ode kućo, odmah ga zovu da dođe jer ima posla....Onda, isto je kao u ostalim stranim kompanijama.... nema da se ide u WC kada treba da ideš, kretanje u okviru 1,5 m2 .... Evo, spaja tamo skoro 2 godine, a od toga mu godinu i po mašu šargarepom da če ga zaposliti za stalno.... godišnji odmor - nema ... nego ako se dogovoriš dva tri dana za šest sedam meseci, a i to kada mu daju te slobodne dane, je po sistemu "aha, to ti je sada veliki minus što tražiš"... Drugim rečima i u Bošu je slično kao u drugim stranim firmama... moderni, prefinjeni robovlasnički kapitalizam....

 6. dejan says:

  Pecko to je kad drzava ne postoji kad je vode ovakva smeca I STRANKE SDP TZV I VUCIC TZV OVO GOVNO SDP KOJE VODI ONAJ PRASAC DACIC I DA JE PAAMETI DAVNO BIH TAKVE STRANKE IZBRISALI S SCENE ZAUVEK ALI OCITI RULJA GLASA ZA BEDU JAD OD PLATA 280 EVRA I OVKAV NACIN ZIVOTA S RECEPTOM TO JE TAKO. UCINILI SU OD SRBIJE BEDU I ROBOVE BEZ VLASTI PRAVA I VLASNISTVA U VLASTITOJ ZEMLJI PORED 600 MILJARDI RUDNIH BOGASTAVA.NISTA NEMA OD SRBIJE NITI IMA SADASNJOST NITI CE IMATI BUDUCNOST SAMO GLAD I JEDNOG DANA TOTALNA PROPAST KAD OVI STRANI BANDITI RUDE ISCRPE BIT CE TO USKORO I ZAUVEK KASNO ZA JEDNA NAROD ALI SRBI OCITO NE MOGU PROGLEDATI PSIHOLOSKI SU IH UNISTILI SISTEMATSKI OVIH 20 GODINA DA NEMAJU VOLJU ZA BORBU BILO KOJE VRSTE

 7. miki says:

  ja radim u Njemacku vise od 35 godina promenio sam preko 20 firma i trazio sto laksi posao i to sto se pise da se nemoze ni u tolete otici to je svuda na zapadu u skoro svim Fabrikama tako a u Srbiju je tek pocelo, ako hoces posao i pare moras da radis sto vecom brzinom i po 10 sati dnevno a ako nisu Sefovi zadovoljni tvome radu odma menjaju drugu radnu snagu to je nazalost u svim zapadnim zemljama tako a radnika niko nista nepita nego je moderni rob

 8. prle says:

  Supruga mi he radila u Calzedonia na pocetku njihovog rada ovde i to je bila katastrofa. Da nekazem da je malo fàlilo da istucem GAZDU slovenca koji mi je maltretirao suprugu u drugpj firmi. Strani investitori DA DA...MARS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *