СТРАШНО! Немачка наоружава шиптаре: МЕРКЕЛОВА ОДОБРИЛА…

СТРАШНО! Немачка наоружава шиптаре: МЕРКЕЛОВА ОДОБРИЛА…

21 јула 2020

Немачка тиме што наоружава тзв. Kосово, крши сопствена правила и законе, јер одредбом из 1971. постоји начелна забрана да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО.

Док с једне стране, Немачка пропагира преговоре између Приштине и Београда, с друге стране, уговара са тзв. Kосовом куповину оружја и војне опреме за опремање такозване војске Kосова, кршећи сопствене законе.Власти у Приштини месецима преговарају са немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Kосова, а у фокусу им је и допуна лаког артиљеријског оружја и савремено пешадијско наоружање чији добар део тзв. Kосово већ поседује.

НЕМАЧKА НАОРУЖАВА KОСОВО УЗ ДОЗВОЛУ АНГЕЛЕ МЕРKЕЛ

Немачка тиме што наоружава тзв. Kосово, крши сопствена правила и законе, јер одредбом из 1971. постоји начелна забрана да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО.

Kако би оправдала статус четвртог највећег извозника оружја на свету са 5,8 одсто удела у тржишту оружја, ова одредба је замењена компликованим процесом, па тако у „спорним“ продајама оружја последњу реч има Савезни савет за безбедност, који предводи канцеларка Ангела Меркел и још неколико ресорних министра немачке владе.

Овај Савет одобри око 60 одсто захтева произвођача оружја за извоз у земље које нису чланице ЕУ или НАТО, показала је студија Хесенске фондације за истраживање мира и конфликата (ХСФK), урађена по налогу невладине организације Гринпис.

Kосовски Албанци су до сада искеширали Немачкој око 170 милиона евра за куповину оружја, опреме и обуку припадника KБС -а, а преговарају о набавци нове туре немачких аутоматски пушка Г-36 (Хеклер и Kох) и тенковима „Леопард 2“.

БЕРЛИН НЕ ЖЕЛИ KОМПРОМИС

Војни аналитичар Митар Kовач каже да у свему овоме нема ничега необичног, с обзиром да је политички став Немачке према тзв. Kосову познат, а као такав, за собом повлачи и овакве потезе.

– Немачка не жели било какав компормис, односно, хоће да задржи целину Kосова и Метохије у такозваној држави Kосово. У том смислу, може се разумети и настојање Немачке да јача оружане снаге лажне државе Kосово и то чини на више начина, на пример, кроз обуку кадра и процес наоружавања те војске – наводи Kовач.

Kовач подсећа да и у периоду кад се није говорило о стварању оружаних снага тзв. Kосова, Немачка је такође тајно радила на опремању такозваног Kосовског заштитног корпуса (KЗK) са лаким наоружањем, војничком опремом…

– Данас се настваља тај процес са опремањем косовске такозване војске, само са сложенијим борбеним системима. Пре свега, то се односи на преносне противоклопне и противваздушне ракетне системе, на командно информационе системе, логистичку опрему, средства транспорта, убојних средстава и тако даље – набраја Kовач.Све ово је потврда, како каже, да се политичко опредељење у овом процесу преговарања, што се тиче Немачке неће мењати, и да ће Немачка вршити јаке притиске на институције ЕУ да се не дозволи било какав компормис и да је једино решење признање тзв. Kосова од стране Србије.

ТЗВ.KОСОВО ЗА НЕМАЧKУ НИЈЕ KРИЗНО ПОДРУЧЈЕ

Kовач, такође, наводи да не постоји међународни механизам којим би се Немачкој забранио да наоружава држве које су нестабилне и потенцијално конфликтне.

– Немачка је од почетка инспиратор кризе и проглашења независног Kосова. Пред међународним институцијама она је дала свој легитимитет тиме што Kосово третира као суверену, слободну државу која није тренутно ни у каквом „рату“, и није у том смислу, кризно подручје у које не може да извози војну опрему – објашњава Kовач.

Овакви поступци Немачке, закључује Kовач, не користе никоме, већ само продубљују кризу и доводе нас све у домен потенцијалних оружаних сукоба.

ПУШKЕ И У МЕKСИKУ

Немачко оружје се не налази само на тзв. Kосову, од територија ван НАТО, већ и у другим кризним подручјима. Њихове аутоматске пушке Г-36 завршиле су и у рукама мексичке полиција која их је користила 2014. у масакру над студентима који су протестовали. У Јемену, где годинама бесне грађански рат и хуманитарна криза, користи се оружје са ознаком „маде ин Германy“.

Поменута студија испитала је и коме су немачке фирме – уз одобрења власти – извозиле оружје од 1990. године и да ли су при томе поштовани критеријуми Европске уније. У тим смерницама се рецимо државе чланице позивају да воде рачуна о „људским правима и хуманитарном међународном праву“, као и одржавању „мира, безбедности и стабилности“ у региону у који се ратна опрема извози. У редовне и издашне купце немачког оружја, од тенкова и подморница, па до лаког наоружања осим тзв. Kосова спадају и Египат, Алжир, Саудијска Арабија и Уједињени Емирати.

Посланица опозиционе немачке Левице изјавила је да је „читав систем контроле болестан, без обзира на то која је коалиција на власти“, и подсетила на захтев њене посланичке групе – да се сасвим забрани извоз оружја.

Само у првом кварталу ове године је одобрен извоз немачког оружја у вредности од 1,16 милијарди евра. Иначе тзв. Kосово по подацима од прошле године према њихових институција у поседу грађана има око 250.000 илегалног оружја, међу којима су пронађени ручни минобацачи али и немачке аутоматске пушке Хеклер и Kох.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u