СТРАШНО – Влада Републике Србије одбија да тражи исплату ратне одштете од СР Немачке!

STRAŠNO – Vlada Republike Srbije odbija da traži isplatu ratne odštete od SR Nemačke!

10 avgusta 2017

Srbi su se kao retko koji narod u Evropi i svetu nagledali raznih čuda i ludila ali ostaje jedno koje i danas posle više od 70 godina totalno frapira a koje se tiče drugog svetskog rata i zla koje su nacističke horde i saveznici Adolfa Hitlera nanele Srbiji i Srbima. Srbima je u tom ratu naneta ogromna šteta koja ni do danas od strane SR Nemačke nije nadoknađena. Srbima se kao kukavičije jaje već decenijama potura nekakav privatni dogovor komunističkog diktatora Josipa Broza i nemačkog kancelara Vilija Branta o kreditu u visini jedne milijarde tadašnjih nemačkih maraka kao osnova za činjenicu da je SR Nemačka isplatila SFR Jugoslaviji ratnu odštetu što je najobičnija notorna glupost.

SR Nemačka po dogovoru iz Pariza koji je postignut 1946. godine trebala je da isplati SFR Jugoslaviji odštetu vrednu tadašnjih 46,9 milijardi dolara. Taj dokument je uključen u zvanična dokumenta Međusavezničke reparacione komisije na Mirovnoj konferenciji u Parizu i kao takav niko ga i nikada nije doveo u pitanje uključujući i SR Nemačku. Danas je vrednost te ratne odštete preko 446,9 milijardi dolara a kako je srpsko stanovništvo pretprpelo najveću štetu Srbiji pripada 75% odštete, preciznije iznos od više 335,13 milijardi dolara!!!

Kredit u visini jedne milijarde nemačkih maraka nikada ne može biti zamena niti bilo kakav osnov za isplatu ratne odštete nanete Srbiji i Srbima i zato Vlada Republike Srbije od SR Nemačke mora zahtevati isplatu ukupne ratne štete koje su nacističke horde nanele Srbima i Srbiji. Vlada Republike Srbije od raspada SFR Jugoslavije odbija da od SR Nemačke zatraži ratnu odštetu iako na to ima legitno pravo i osnov.

Da li je to odbijanje povezano sa činjenicom da je Josip Broz poznatiji kao Tito još od ranih tridesetih godina prošlog veka bio agent nemačkog Abvera ili sa činjenicom da je i bivši visoki jugoslovenski rukovodilac Stane Dolanc isto tako bio pripadnik nemačke agenture u vrhu jugoslavenske države ili je možda pak moguće da Nemačka i danas u vrhu srpske vlasti ima svoju agenturnu mrežu koja iznutra sprčava postavljanje pitanja isplate ratne odštete Srbima i Srbiji pitanje je za nadležne organe i službe. Činjenica je da SR Nemačka Srbima i Srbiji NIKADA nije isplatila ratnu odštetu.

Taj veoma, veoma čudan odnos prema pitanju isplate ratne odštete vlasti u Srbiji imaju i danas što potvrđuje i odgovor koji je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja uputilo našoj čitateljki a povodom isplate ratne odštete na koju ona kao naslednica ima pravo pošto je njen otac Radomir Miloradović zarobljen od strane Nemaca u odveden u logor Stalag VII u Nemačkoj. Ona je kao naslednica imenovanog Radomira Miloradovića pitala srpsku vladu šta je sa isplatom ratne odštete na koju ona ostvaruje pravo.

Odgovor koji je usledio od strane ministarstva više je za rubriku verovali ili ne što možete i videti iz fotokopija dokumenta koje je ministarstvo uputilo našoj čitateljki a koji se svodi na to da je 2008. godine formirana nekakva komisija za razmatranje pitanja procene ratne štete iako je pitanje procene ratne štete i njene visine davno uređeno i to još 1946. godine kada je Državna reparaciona komisija Vlade FNRJ procenila tu štetu i odredila njenu visinu!

Da stvar bude još smešnija u odgovoru ministarstva se kaže da je ta komisija prestala sa radom 2010. godine i da je vlada nadležna u vezi pitanja isplate ratne odštete?! Pa zna li ko šta je ta komisija radila čitave dve godine i šta je vlada uradila od 2010. godine do danas kako bi ratna odšteta konačno bila isplaćena?

Svima je veoma jasno da vlast u Srbiji oličena u onome što znamo kao vlada Republike Srbije jeste deo problema u vezi isplate ratne odštete a ne deo rešenja istog tog problema. Iz vrha srpske vlasti se već decenijama vrši opstrukcija rešavanja tog problema i nijedna srpska vlada od 1946. godine naovamo to pitanje nije pokretala iako za to postoji veoma legitiman zahtev i pravna osnova. Ostaje da se pitamo zašto je to tako i da sačekamo vreme kada će neka nova srpska vlast da Bog to pitanje postaviti zvaničnim predstavnicima SR Nemačke i saveznicima koji su bili učesnici Međusavezničke reparacione komisije koja je funkcionisala na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946. godine, i od njih zahtevati da SR Nemačka Srbima i Srbiji isplati kompletnu ratnu odštetu sa sve kamatom.

(Srbija danas)

KOMENTARI5 komentara

 1. Bagro crvena says:

  Danci i danas primaju ratnu oštetu od Nemačke!!!!!! A stvarno su se napatili u ratu da je to smešno!

  • ralence says:

   Posle formiranja Tuđmanove Države ,ustaše koje su bili u sastavu Hitlerove vojske počeli su da dobijaju vojne penzije iz Nemačke .Ako su Četnici i drugi antikomunisti bili saradnici neprijatelja po komunističkom pisanju zašto onda i oni ne dobijaju penzije od Nemačke ili Italije. !!! Za ratnu odštetu Nemci nisu dali ni dinara Srbiji već su po Jozinoj želji izgradili Atomsku Centralu na granici Hrvatske i Slovenije da bih oni posle prodavali tu struju drugim Republikama.

 2. miroslav mateus says:

  Sta da se ocekuje od takvog kao sto je AV. Njemu je Merkelica i mati i maceha.

 3. Prva linija says:

  ko sta vise da ceka ? OBRATITI SE AMBASADI RUSIJE I ZVANICNO ZATRAZITI POMOC RUSKE VLADE U VEZI NAPLATE RATNE STETE. ruske pravne eksperte angazovati i platiti pa uz njihovu pomoc i asistenciju otvoriti i resiti taj problem. Dosta vise glupih prica o stranim investicijama, kada nam isplate odstetu za drugi svetski rat i jos jednom unistenu obnovljenu zemlju 1999 god. nama vise nece trebati strane investicije, imacemo svoje

 4. petrovgrad says:

  Titovi pioniri neće dozvoliti da se traži odšteta. Evo šta je sa tužbama iz 1999. Drug Vuk Drašković je to sklonio po strani. Dok ne dođe nova gebneracija, nema leba od te ideje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *