SUD U HAGU: Holandija je odgovorna za Srebrenicu

SUD U HAGU: Holandija je odgovorna za Srebrenicu

16 јула 2014

200310 Srebrenica ANP-897864_1_0Okružni sud u Hagu doneo je presudu da je država Holandija odgovorna za smrt više od 300 ljudi u Srebrenici 1995. godine, prenosi Tanjug.

„Država je odgovorna za gubitak koji je pretrpela rodbina muškaraca koje su bosanski Srbi deportovali iz logora holandskog bataljona u Potočarima, u popodnevnim satima 13. jula 1995“, navodi se u presudi holandskog suda, a prenosi AFP. Rodbina žrtava je pokrenula tužbu, okrivljujući holandske mirovne snage za to što nisu zaštitile hiljade Muslimana ubijenih u Srebrenici.

Okružni sud u Hagu je delimično uvažio tužbu 8.000 Srebreničana protiv države Holandije. Srebrenička udruženja tužila su tu državu jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 1995. godine, prenosi portal Kliks.

„Sud je podelio žrtve u tri kategorije. Dobili smo pravdu za jednu grupu. To je grupa između 300 i 500 muškaraca koji su bili unutar same baze UN u Potočarima, a za ostale, koji su bili oko baze, kao i za muškarce koji su se iz centra Srebrenice usmerili u šumu, za njih je sud odbio tužbu smatrajući da država Holandija nije odgovorna za njihovu smrt“, kazao je za advokat Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane pred sudom u Holandiji, prenosi portal Kliks.  Kako je rekao advokat Guzin, ovo je prvi korak ka pravdi za Srebrenicu. „Pre nekoliko godina ovo je bilo nezamislivo. Nastavljamo da se borimo. Uložićemo žalbu na deo presude koji je negativan. Imamo još pravnih lekova“, rekao je Guzin.

Nakon pravosnažnosti presude, očekuje se da sud naloži državi Holandiji da Srebreničanima isplati odštetu.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u