Sud za OVK od 2015. godine u Holandiji

Sud za OVK od 2015. godine u Holandiji

24 јула 2014

OVKVladimir Vukčević izjavio da bi sud za ratne zločine koje je tokom sukoba na Kosovu počinila OVK trebalo da bude formiran u Holandiji početkom 2015. godine.

„Očekujem da je, na osnovu svedočenja više od 400 svedoka, šef specijalnog tima EU za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu Klint Vilijamson prikupio dovoljno podataka o zločinima počinjenim od 1998. do 2000. godine nad srpskim i drugim nealbanskim žrtvama za koje niko do sada nije odgovarao“, izjavio je tužilac za ratne zločine za Danas.

On je ocenio da je srpsko Tužilaštvo zadovoljno razgovorima s Vilijamsonom, jer je, kako je rekao, „dokazano ono što smo tvrdili od početka“.

„Izveštaj specijalnog tima biće objavljen 28. jula u Briselu i to će biti udarac onima koji su zataškavali istragu 15 godina. Mi ćemo nastaviti da saradjujemo na ovom slučaju, koliko je u našoj moći i nadležnosti“, rekao je Vukčević.

Tužilac za ratne zločine je ocenio i da je Vilijamsonov tim pokazao „izuzetan profesionalizam“ i da „nije podlegao eventualnom političkom pritisku“.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da optužnice za trgovinu ljudskim organima budu podignute i protiv aktuelnih kosovskih političara, poput premijera Kosova Hašima Tačija, on je rekao da je srpsko Tužilaštvo prikupilo dokaze o zločinima i njihovim počiniocima i da sada medjunarodna zajednica treba da osnuje sud za zločine OVK.

„Na tom sudu, čije će sedište biti u Holandiji, sudiće medjunarodna sudska veća po domicilnom pravu“, kazao je Vukčević za Danas.

On je dodao da očekuje da na Kosovu bude formiran specijalni sud koji bi trebao da saradjuje sa srpskim Tužilaštvom za ratne zločine.

Danas, pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, navodi da bi medju optuženima mogao da bude i jedan od vodja OVK, bivši premijer Ramuš Haradinaj, koji je ranije oslobodjen optužbi pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u