Svađa predstavnika Rusije i SAD na sednici SB UN

Svađa predstavnika Rusije i SAD na sednici SB UN

20 marta 2014

rusSinoćnja sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Ukrajini bila napeta. Došlo do oštrih razmena pretnji između predstavnika SAD i Rusije.

Kako prenose svetske agencije, ruski predstavnik u SB UN je rekao da američki ambasador vređa i ugrožava spremnost Moskve da sarađuje sa Vašingtonom i o drugim pitanjima

AP podseća da je to bio osmi sastanak Saveta bezbednosti u tri sedmice o Ukrajini i, kako navodi ta američka agencija, predstavljao je odlučnosti zapadnih sila da istaknu rusku diplomatsku izolaciju zbog poluostrva Krim, čak i ako je SB nemoćan da deluje s obzirom na veto s kojim raspolaže Rusija kao stalni član tog tela UN.

Sastanak je usledio pošto je generalni sekretar UN Ban Ki-mun otputovao za Rusiju i Ukrajinu, u pokušaju da doprinese pronalaženju mirnog rešenja za krizu koja je izbila izmedju Rusije i Ukrajine oko Krima, najavile su UN.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je na sinoćnjem sastanku ostao usamljen u odbrani akcija svoje zemlje na Krimu, navodi američka agencija. On je svoj govor počeo hvaleći sporazum koji je dan ranije potpisao ruski predsednik Vladimir Putin proglasivši Krim delom Rusije, navodeći da je sporazum poštovao volju krimskog naroda i da je u skladu sa međunarodnim zakonom. „Juče, nešto se zaista istorijsko dogodilo“, rekao je Čurkin.

Američka ambasadorka Samanta Pauer je upozorila Rusiju da su Sjedinjene Američke Države spremne na preduzimanje dodatnih koraka ukoliko se nastavi ruska agresija ili ruske provokacije“. Ona je takođe uporedila rusko preuzimanje Krima kao krađu. „Lopov može da ukrade imovinu, ali mu to ne daje pravo vlasništva nad njom“, rekla je ona.

Čurkin je na to odgovorioi „Prosto je neprihvatljivo da slušam ovakve uvrede na račun moje zemlje“. „Ukoliko delegacija SAD očekuje našu saradnju u SB po drugim pitanjima, onda druge sile ovo moraju da shvate sasvim jasno“, rekao je Čurkin, a do tada je Pauer otisla iz sale i ustupila mesto svom zameniku.
Čurkin nije obrazložio poslednji stav, navodi AP.

Agencija podseća da su SAD i Rusija ključni igrači u naporima da se omoguće mirovni razgovori za Siriju, a takodje su uključeni i u razgovore o iranskom nuklearnom pitanju.

Na SB je govorio i pomoćnik Ban Ki-muna za ljudska prava Ivan Šimonović, koji je izrazio posebnu zabrinutost za bezbednost Tatara i drugih etničkih manjina na Krimu.

Šimonović je istakao nestanak aktiviste krimskih Tatara nakon njegov učešća na protestima 3. marta. Šimonović je rekao da je taj aktivista pronađen mrtav 16. marta i da su na njegovom telu bili znakovi mučenja. On je rekao da će, do petka, UN angažovati 34-članu posmatračku misiju za ljudska prava u Ukrajini.

Šimonović je rekao da nije bio u mogućnosti da poseti Krim jer su tamošnje vlasti odbile da prime njegovu misiju, ali da je razgovarao sa predstavnicima raseljenih Tatara i žrtvama arbitrarnog hapšenja, torture i drugih kršenja ljudskih prava.

Čurkin je tvrdnje Šimonovića odbacio kao jednostrane. On je i optužio snajpere za ubistvo ukrajinskog vojnika i člana lokalne brigade za samoodbranu na Krimu u utorak, rekavši da su njih dvojica namerno ciljani kako bi bio isprovociran sukob.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *