СВЕ ЈЕ ЈАСНО – ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА прави хаос у ВЕНЕЦУЕЛИ!

СВЕ ЈЕ ЈАСНО – ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА прави хаос у ВЕНЕЦУЕЛИ!

24 јануара 2019

Један од главних разлога директног мешанај САД у покушај државног удара у Венецуели је нафта будући да ова латиноамеричка земља има највеће доказане резерве нафте на свету – 302 милијарде барела!

То показују подаци америчке Администрације за енергетске информације (ЕИА). Ако се у обзир узме нафтно богатство ове Латиноамеричке државе потпуно је јасно због чега је Американцима у интересу да свргну Мадура и на власт доведу људе који ће радити у интересу САД.Упркос импозантним резервама нафте, производња нафте у Венецуели је паду. У мају прошле године износила је 1,4 милиона барела по дану, а према прогнози ЕИА-е, могла би пасти на мање од милион барела дневно, што значи да би Венецела могла испасти са листе 20 највећих произвођача нафте на свету.

Разлози за ту ситуацију су вишеструки. Државна нафтна компанија ПДВСА је од стране владајућег естаблишмента доживљавала као приватно власништво из којег се куповао социјални мир тако што се сирова нафта домаћим компанијама продавала са губицима. Потпуни суноврат кренуо је падом цене нафте 2014. године, а каснији раст није донео много профита, пре свега због пропале производне инфраструктуре.

С друге стране, Венецуела нафтом намирује дугове по кредитима, пре свега Русији и Kини, па новац пристиже од само половине извезених барела. Подаци ЕИА говоре да су најредовније исплате од стране САД.

(Форбес)

 

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Нафта???!!! Ма јок бре.....,демокраДија и људска крива...овај права! То јесте право,али ПРАВО да наци-американци да би одржали свој животни стандард могу да пљачкају свуда,где,наравно,могу! А баш свуда и не могу,на њихову жалост!

 2. raikkonen says:

  FORBES..sve sto je napisano je istina...AL KAD BI SMO SE ZEZALI..maarsh breee. venecuela je pod sankcijama i blokadu od strane rokefelera i ostala naftna kravarska bulumenta

 3. Vesko says:

  Lako je napraviti haos i zapoceti ratove! Treba ih i dobiti. SAD se uvlaci u jos jedan konflikt koji ce joj nanijenti nepopravljivu stetu njenom ugledu koji je ionako zestoko uzdrman, iz kojeg ce izaci porazena kao i iz prethodnih agresija i intervencija po svijetu. Otvorice Rusiji vrata sirom da se pojave sa svojom armadom na kraju i tako ce biti dovedeni u situaciju da ce morati ili se povuci iz Evrope i sa Kosova ili nastaviti da tonu finansijski i moralno bez mogucnosti preokretanja situacije u svoju korist sve do konacnog kolapsa koji bi bio u takvim uslovima vrlo ostar i bolan.

 4. milorad says:

  amerikanci pokušavaju da stave pod svoju kontrolu što veći broj naftnih nalazišta a zatim tu opljačkanu naftu kupuju od mafije kojku su instalirali kao vlade i predserdnike kuupju za smešne pare i prikazuju kao SOPSTVENU proizvodnju.Kako je amerika mogla za svega par godina da postane najveći proizvodjač nafte na svetu:), pa lepo libijska i iračka nafta a sad bi i venecuelu.Medjutim razlog za pokušaj monopola na naftu je DOLAR,samo tako oni mogu da održe finansijski primat i vrdnost dolara inače im sledi žestok sunovrat.Kad ne bi bila nafta nego zlato recimo onda bi pokušavali da otmu ridnike zlata i tako u krug:)

 5. petrovgrad says:

  Ameri nešto Vam ne ide po planu, zašto ne zatražite podršku od Šiptara, oni su raspoloženi da Vam pomognu.

  • Velika Metla says:

   петровград,а имају и ону силу милогорску,него изгледа још коверте све нису поделили по "милогори",па се не зна још када и ко ће да крене!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u