СВЕ КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ НА СВЕТУ, тачно у подне звоне због БЕОГРАДА! Ево због чега…

SVE KATOLIČKE CRKVE NA SVETU, tačno u podne zvone zbog BEOGRADA! Evo zbog čega…

25 jula 2016

Battle_of_Nandorfehervar-640x508Malo ljudi danas zna da kada se u podne začuju zvona sa hrišćanskih crkvi širom sveta ona to rade u čast Beograda i jednog događaja iz srpske istorije koji se zbio pre tačno 560 godina.

Sredinom 15. veka, 1456. godine, sultan Mehmed II pokrenuo je veliku vojnu akciju sa ciljem osvajanja Smedereva, prestonice despota Đurđa Brankovića i Beograda, najznačajnijeg ugarskog uporišta na južnoj granici ove države.

Tog 4. jula 1456. osvajači su stigli pred zidine Beograda. Bio je to drugi veliki napad Turaka na ovaj grad koji se pretvorio u opsadu koja je trajala skoro tri nedelje, sve do 22. jula.

Veliku tursku silu nisu dočekale ujedinjene hrišćanske snage čemu su se mnogi nadali. Mnogi evropski vladari nisu podržali pohod, a čak ni u samoj Ugarskoj nije postignut dogovor o jedinstvenom delovanju. Umesto velike hrišćanske sile, vojsku koja je branila beogradsko utvrđenje činili su odredi koje je okupio Janoš Hunjadi, nešto trupa koje je poslao despot Đurađ, kao i odredi slabo naoružanih krstaša.

hunyadi_kalemegdan-640x480Ne zna se kolika je bila posada beogradskog utvrđenja. Najviše je bilo krstaša. Oni su dolazili sa svih strana, najviše iz Ugarske, ali i iz Austrije, Poljske, Češke, Nemačke. Glavni logor krstaške vojske bio je kod Zemuna.

Turci su prvo pokušali da Beograd zauzmu sa Dunava, ali je njihova flota razbijena 14. jula. Uvidevši da ne mogu da odseku grad od reka, a samim tim i od Ugarske, Turci su se odlučili na žestok juriš koji je izveden 21. jula.

Ostalo je zabeleženo da je beogradsko stanovništvo bilo zaprepašćeno turskom silom.To nije bio napad nekog lokalnog turskog zapovednika, već ogromna vojska koju je predvodio sultan.

Turci su napadali svim sredstvima ali su se i hrišćani žestoko borili. U borbu se uključilo sveštenstvo. Borbe su vođene kako na bedemima tako i na ulicama. Uz velike napore Beograd je odoleo, a usledilo je i tursko povlačenje. Od ovih sudbonosnih događaja prošlo je tačno 560 godina.

Vest o hrišćanskoj pobedi odjeknula je kao bomba Evropom. Mnogi su se ponadali da su turska osvajanja konačno zaustavljena. Zabeleženo je da je papa Kalist III bio toliko ushićen pobedom da je vesti poslao na sve strane sveta, pa su one stigle čak i do etiopskih vladara.

Naređeno je da se svuda prirede svečanosti u čast pobede kod Beograda. Papa je 6. avgust proglasio danom beogradske pobede koji je trebalo da se slavi u celom hrišćanskom svetu. Nijedan drugi događaj u srednjovekovnoj beogradskoj istoriji nije zabeležen u tako velikom broju izvora kao ova pobeda.

Jedno od podsećanja na ovo slavno vreme, iako mu je smisao zaboravljen, zadržalo se i do današnjih dana. Naime, tokom opsade papa Kalist III je naredio da svakog dana u podne zvona sa svake crkve zvone kao poziv vernicima da se mole za branioce Beograda. U mnogim mestima, međutim, vesti o pobedi stigle su pre naredbe, pa se podnevna zvonjava pretvorila u proslavu hrišćanskog trijumfa.

Papa nikad nije povukao ovu naredbu, tako da i danas zvona svih katoličkih crkvi i dalje zvone u podne, u čast hrišćanske pobede kod Beograda.

(dnevno.rs)

KOMENTARI17 komentara

 1. zenit says:

  E sada će rvatske crkve prestati da zvone. Oni koliko su glupi nisu ni znali da zvone u čast pobede Beograda. Gde si blaženi jbem ti porod, komentiraj!

  • Baja says:

   Sta je bre burazeru sra se peniš. Nabijem ti seku na rog

 2. Baja says:

  Di si Krajino cekam te da ti ledja slomim

 3. Baja says:

  Baja je kralj koza !!!!!!

 4. Baja says:

  Ilija Grahovac je nula za mene!!!!!

 5. Stanko says:

  Baja says. Nabijaš koze na rog, a luđi si od Zmaja.

 6. marinko says:

  sad ce baja udarati sa dunava mesto turaka hrvati su jaki borci i istorija pise baja zna da pliva

 7. utopija says:

  +! A nijednog slova o sv. Ivanu Kapistranu (Capestrano), franjevcu, koji je poslije tri mjeseca nakon obrane Beograda umro 23.10.1456. od kuge u Iloku. Kao da taj starac sa zastavom Imena Isusova nema nikakvih zasluga u skupljanju ljudstva, obrani i protunapadu. https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Kapistran

  • Pero Joksimovic says:

   Pročitaj roman "Teško pobeđenima" od Slavomira Nastasijevića i imaćeš detaljne podatke o ulozi Ivana Kapistrana i njegovih Husita u pomenutoj odbrani Beograda. Branioci su dobili bitku s Turcima ali su izgubili protiv kuge koja je izronila iz turskih nezakopanih lešina...

 8. Harry Neron says:

  Kao piše u ovom tekstu u ovoj bitki srba skoro da nije bilo. MOžda je radi te činjenice vitka s aturcima za Beograd maknuta iz oficielne srbeke istorije jer su srbi bili u sporadičnim ulogama i slepi guslari nisu mogli da spesne mitove oko srbskih junačina kad srba skoro da nije bilo u toj bitci. Ima još poštenja na tom svetu.

 9. utopija says:

  Ali je barem na slici. Slika govori više od riječi.

 10. sony says:

  Šta vas je???? Ajde što ste nepismeni, ali što ste glupi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. sony says:

  Izvinavam se Baji idiotu, on je van svake konkurencije!!!!!!!!!!!!

 12. Hans says:

  Sveti Ivan Kapistran se vidi u sredini slike, a ni riječi o njemi... Koji kukavičluk i licemjerje, pa onda kažu nisu nikad lagali! Crni Srbi...  

 13. micky says:

  To nisu crkve nego hramovi demona...i sotone.

 14. da da says:

  mamu i tatu su ti napravili ti crni Srbi što ih spominješ,nemoj biti na kraj srca.. znaš da potičeš od Srba,a i srpskom ste kralju ljubili čizmu,de podseti me koliko godina,sve ti jebbem..

 15. milojko says:

  Pa nisu ga srbi odbranili od turaka, nego Mađari koji su bili večina u tadašnjem Beogradu.Srbi su pomagali turcima u opsadi Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *