ШВЕЂАНИ ПОКРЕЋУ МАСОВНУ МОБИЛИЗАЦИЈУ ТРУПА: Морају бити спремни да се суоче са „руском агресијом“

ШВЕЂАНИ ПОКРЕЋУ МАСОВНУ МОБИЛИЗАЦИЈУ ТРУПА: Морају бити спремни да се суоче са „руском агресијом“

15 маја 2019

У завршном извештају који је Шведски форум одбране доставио министру одбране Петеру Хултквисту предлаже се главни ремонт одбране, назван „највећим појачањем од 1940-их“. Циљ експанзије одбране је омогућити земљи да преживи три месеца без међународне помоћи у случају војног напада.

Између осталог, у извештају се препоручује обнављање норвешког пука у Арвидсјауру и амфибијског батаљона Готенбурга на западној обали Шведске, уз два потпуно нова пука, чија локација тек треба да се дефинише. Штавише, ваздухопловно крило у Упсали ће бити обновљено. Број подморница биће повећан са четири на пет, а неколико борбених авиона садашње генерације Јас Грипен биће задржано, јавио је шведски дневник Дагенс Нихетер.Шведска ратна организација ће такође бити проширена са 60.000 на 90.000, укључујући домаћу стражу и цивиле. Годишњи број регрута ће такође бити повећан, са 3.000 на 8.000 људи. Цела одбрамбена логистика, управљање и друге функције подршке морају се проширити, наводи се у извештају, позивајући на велике инвестиције у количинску опрему као што су камиони, специјална возила и муниција. Стицање новог материјала мора се водити принципом „дизајн према трошковима“.

Укупно, војни трошкови ће бити повећани за 5 милијарди шведских круна (500 милиона долара) годишње до 2025. године, и на крају ће досећи 1,5 посто БДП-а. Министар одбране Бјорн вон Сидов упозорио је на погоршање сигурносне ситуације, у којој „оружани напад на Шведску не може бити искључен“, заправо понавља мантру „руске претње“, коју често користи шведски врховни службеник за оправдавање расподеле одбране или војних појачања , као што је ремилитаризација балтичког острва Готланд након само деценије демилитаризације.

– Ситуација безбедносне политике се погоршала у суседству Шведске и у Европи. Руска акција у Грузији 2008. године, у Украјини од 2014. године, као и у Сирији од 2015. године, показује Русију која је вољна да користи војна средства за постизање политичких циљева – рекао је вон Сидов, наводећи “значајна ограничења у оперативној способности”. Снаге се тренутно суочавају са недостатком особља и материјалним недостацима.

Извештај је навео Финску земљом са којом Шведска ужива најдубљу војну сарадњу. Ипак, сарадња мора бити унапређена како би се донеле брзе одлуке, истиче се у извештају. Посебној бригади од 5.000 војника предложено је да подржи Финску у случају кризе и рата.

– Треба припремити бригаду,средствима за појачање, да раде у Финској, у кризи, ратној опасности или рату – рекао је вон Сидов.

Тренутно, издаци за одбрану Шведске износе око 1 одсто БДП-а, што је далеко од око 3 одсто колико је уживао на врхунцу Хладног рата. Шведска војска броји око 20.000 активног особља. Након отприлике деценије добровољне војске, Шведска наставља са регрутовањем, још једном усред спекулација о руском „агресивном понашању“.

Поред шведско-норвешког рата 1814. године који је формално био последњи у којем је Шведска учествовала, шведски авиони активно су учествовали само у војној интервенцији под вођством НАТО-а у Либији, упркос званичном неслагању.

(Pravda)

KOMENTARI10 коментара

 1. rbima je pun kofer says:

  Dok im migranti siluju žene i ćerke ,oni se spremaju za rat sa Rusima. Ti skandsinavci sau krjnje poremećen polusvet. Imaju novac i ništa više.

  • Velika Metla says:

   Зашто само скандинавци,кад је таква цела западна Европа? Мада ни остали крајеви Европе нису у много бољој ситуацији! Мигранти ће да их стару и то испред њихових очију,а њима Русија смета? Болесници!

  • samostalan says:

   Kad ne znas sta ces sa crncem koji ti spava sa zenom, a ponekad i sa cerkom, onda ides na vojne vezbe i zamisljas kako ubijas Ruse.

 2. milorad2 says:

  nije im švedsko finski rat bio poslednji OVAJ koji bi hteli da vode uz NATO će im BITI POSLEDNJI.Kakve budale su ti švedjani prosto ne mogu da shvatim da oni dozvoljavaju grupi ratnih huškača i porofitera da ih dovedu pravo u ambis.

 3. Velika Metla says:

  Дрогирани,феминизовани,мулти-култивизовани,педерасти Швеђани и војска????? Хахахахахахахахахахахаха.............! Најтања књига на свету је сшведска књига хероја! Па они нису у својим животима кокошку заклали,а не да они ратују! Ратоваће за њих,ако их приморају,мулти-култи мигранти! Мада ни то им неће успети,јер мигранти знају да су им шведе пљачкале државу уз остале европске "демократе",и да нису избеглице ни због кога другога него због западњака, којима и шведе припадају!

 4. samostalan says:

  Bolesnici traze zanimanciju.

 5. Istina says:

  ...ako dođe do rata sa Rusijom, Švedska Finska i Norveška će biti prve koje će stradati, Rusija zauzima te teritorije za nepune 2 nedelje...

  • Velika Metla says:

   Русији не требају њихове територије ни за шта! Треба их само стући као гњиде,и вратити се назад на своју територију!

   • samostalan says:

    Ti Svedjani su bili kolonijalisti i pljackasi, sto mnogi ne znaju. Malouman narod u kojem celokupna populacija pati od depresije. Kad ne bi uvozili Arape i crnce, ne bi imali nataliteta.

 6. A akoM says:

  Sve što Švedska poduzima u cilju svoje samoobrane je i legitimno i pametno,dok je neutralna i ne pusti NATO baze i rakete na svoje tlo!Jer takva neutralna Švedska nije ozbiljna opasnost za Rusiju,a time ni primarni cilj,nego samo problem ako se ide kačiti s njom bez jačeg razloga,pogotovo ako Švedska izgradi jaku vojsku!Švedska će ući u opasnu igru sigurno,ako uđe u NATO i postavi na svoje tlo USA-NATO vojske i oružja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u