СВЕТСКИ ЕКСПЕРТИ ПОДИГЛИ ГЛАС: Србија и Ирак жртве НАТО геноцида

SVETSKI EKSPERTI PODIGLI GLAS: Srbija i Irak žrtve NATO genocida

6 oktobra 2019

Nezavisni naučnici prvi put su dokazali da se u Iraku masovno rađaju sa deformitetima zbog posledica korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom.

Evropski eksperti i politikolozi podsećaju da se slične posledice beleže i u Srbiji posle NATO bombardovanja 1999, pišu „Večernje novosti“.Pravi „potpis“ ovog genocida NATO, pod dirigentskom palicom SAD, kako tvrde evropski eksperti, još nije u potpunosti sagledan.

List piše da Švajcarac Jan Valter, vlasnik bloga „Legitim“ povlači apsolutnu paralelu između ratova koje je NATO posle Zalivskog rata vodio u Srbiji 1999. godine, Avganistanu od 2001. Iraku 2003. Somaliji, naverovatnije i u Libiji, a na posletku i u Siriji.

Sa njim se, kako navode „Novosti“, slaže i Gerd Šuman, autor i urednik na nemačkoj televiziji ARD, koji ističe stravičan podatak da nema srpske porodice koja nije izgubila najmanje jednog člana u NATO bombardovanju 1999. ili od posledica upotrebe radioaktivnog oružja.

Od 1991. do 2003. godine na teritoriji Iraka, koji je najviše kontaminiran osiromašenim uranijumom na celoj planeti, bačeno je oko 2.000 bombi napunjenih ovom municijom.

List navodi da je reč o rezultatima najnovije naučne studije eksperata okupljenih oko neprofitabilne organizacije „Trut aut“, objavljenih u stručnom časopisu „Zagađene živornog okruženja“.

Broj obolelih od malignih bolesti u provinciji Bibil, južno od Bagdada „eksplodirao“ je sa 500 slučajeva zabeleženih 2004. na 9.082 samo pet godina kasnije.

„Novosti“ navode da je, prema zvaničnim podacima NATO, pored kasetnih bombi, na teritoriju Srbije i Crne Gore bačeno 15 tona uranijumske municije, ali i da nezavisni istraživači tvrde da je ovih toksičnih materija bilo barem tri puta više.

List citira i švajcarskog politikologa Nilsa Petera Amicbela, koji kaže da je prva žrtva rata, kao i uvek, istina.

„Rat protiv Srbije može da vam posluži kao ogromno upozorenje. Bio je lokalni, ograničeni rat, vođen sa uništavajućim posledicama, bez sumnje, sa ciljem desetkovanja civilnog stanovništva“, kaže Amicbel.

List navodi da je reč o rezultatima najnovije naučne studije eksperata okupljenih oko neprofitabilne organizacije „Trut aut“, objavljenih u stručnom časopisu „Zagađene živornog okruženja“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Ispade Irak i Srbija gore prodjose od Japana(Hirosime i Nagasakija), koji ima najmanje obolelih od raka i najduze zive. I kolika riba bila, veli te?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *