СВЕТСКИ МЕДИЈИ О ОВОМЕ ЋУТЕ: Оно што је Путин рекао (о) Американцима у Пекингу радикално мења спољну политику Русије | INTERMAGAZIN

SVETSKI MEDIJI O OVOME ĆUTE: Ono što je Putin rekao (o) Amerikancima u Pekingu radikalno menja spoljnu politiku Rusije

12 septembra 2017

Ono što je Vladimir Putin rekao u Pekingu o Sjedinjenim Državama kardinalno menja spoljnopolitičku retoriku Rusije.

Čak ni u vreme Baraka Obame – a on je, setite se, imao i nameru da pokida u komade ekonomiju Rusije, a i verovao je da će mu to poći za rukom – Putin ni tada nije sebi dozvoljavao omalovažavajuće ocene o američkoj politici i političkoj kulturi.

A u Pekingu je 5. septembra – mada to još nisu svi shvatili – prodemonstrirao – principijelno novi pristup rusko-američkim odnosima, koji se u najkraćem može okarakterisati kao istupanje iz režima dijaloga. I prelazak na ulogu onoga koji kroz staklo posmatra šata se dešava neuračunljivim, uz povremeno prezrivo komentarisanje onoga što se događa.

Putin, je uvek demonstrirao krajnju korektnost, jedino što je sebi ponekad dozvoljavao laku ironiju povodom nekih demarša „naših partnera“, a u Pekingu je to poprimilo brutalnost koja može i da plaši.

Odbacio je pravila koja su godinama bila granica njegovih krajnje opreznih i izbalansiranih izjašnjavanja o temama o kojima je govorio. A u Pekingu kao da je, uzdahnuvši, ispod toga podvukao crtu, rekavši: „Dosta je bilo!“.

Spoljna politika Rusije je od tog momenta kardinalno izmenila svoje konture.

„Teško je voditi dijalog sa ljudima koji brkaju Austriju sa Australijom. Ali, šta da se radi. Takav je, izgleda, nivo političke kulture određenog dela američkog establišmenta“ – rekao je, ali se i to političaru broj jedan Rusije učinilo malo.

Obično, kada kritikuju političare i politiku, odmah usledi naklon prema njihovom narodu. U smislu: narod je mudar i dostojan svoje slave i ne snosi odgovornost za zlonamernosti onih koji njime vladaju.

Putin je (u Pekingu) primenio sasvim drugu shemu, sa ovakvim sarkazmom na račun svih Amerikanaca:

„Amerika je uistinu velika zemlja i veliki narod, ali podnose ovoliki broj ljudi sa ovako niskim nivoom kulture“.

Smisao ovoga je: svaki narod je dostojan onih koji njime vladaju.

Smatram da je Putinov nastup u Pekingu 5. septembra ravan po značaju njegovoj čuvenoj reči u Generalnoj skupštini UN 2016-te godine kada je rekao i ovo: „Da li bar sada shvatate šta ste natvorili?!“

Međutim, te njegove reči su izražavale poslednju očajničku nadu da je dijalog sa Amerikancima ipak moguć. Nadu da će svetski moćnici shvatiti kako stvari stoje i užasnuti se nad delom svojih ruku.

A sada se ispostavlja da se u Americi nema sa kime razgovarati, da su njeni političari daleki od svake kulture, pa i kulture političkog ponašanja, a da je narod toliko veliki d dozvoljava svojim pastirima da krše sve moralno-etničke, diplomatske i sve druge norme.

Putin je ukazao na dve varijante držanja (država). Prvi demonstrira Severna Koreja koja je rešila da se na svaki način domogne nuklearne batine, znajući kako se Amerikanci mešaju u stvari naroda i država, u svojoj neutoljivoj težnji da uspostave vlastiti poredak na celoj planeti.

Komentarišući mogućnost da Vašington isporuči Ukrajini odbrambeno smrtonosno naoružanje, predsednik Rusije je ukazao da rukovodstva Donjecke i Luganske Republike – da bi povratila paritet – mogu deo oružja kojim raspolažu predati nekim „snagama“ u drugim (za Ukrajinu) „osetljivim regionima“.

U suštini, to je bila krajnje oštra i za ranijeg Putina potpuno netipična pretnja: samo vi dajte to oružje, ali može planuti cela Ukrajina.

Nije to bilo upozoravanje da to može učiniti Rusija – koja za to nije ni mrvicu zainteresovana – već da vlasti dveju pomenutih republika mogu biti prisiljene da u prostor građanskog rata, koji je sada lokalizovan na Donbas, uključe nove teritorije i nove ljude. Naprosto zato da bi se odnos snaga ponovo izravnao.

Obe ove varijante nisu povezane sa pregovorima – ni prošlim, ni sadašnjim, ni budućim.

Putin se odlučio za elementarno pariranje sa komponentom sile jer je to, moguće je, jedini jezik koji su Sjedinjene Države u stanju da shvate…

Teško je reći hoće li Amerikanci shvatiti da u njima više ne vide stranu koja je sposobna da se dogovara. Ponajpre će biti da se oni – čak i ako primete nešto neobično – neće zbog toga zabrinuti.

Samo, očito je da ni Putinu više nije preterano interesantno da sazna kako su na njegove reči odreagovali u Vašingtonu…

(Andrej Babicki, Fakti)

KOMENTARI13 komentara

 1. Barakuda says:

  Bilo je i vrijeme !

 2. Trifun says:

  Rusija moze da racuna da ce svi pozivi na razum i uvazavanje americkim silezdijama past na gluve usi u SAD! 100% I da se rukovodi time. Mislim da je rat protiv zapadnih genocidnih hijena neminovan, ponovicu NEMINOVAN i da ce ovaj put Rusija udariti prva SVOM SNAGOM iznenada, kada se najmnaje nadaju onako kako su oni udarali na nju kroz istoriju. Nema nazad.

 3. Prle says:

  Kasno Putin na Kosovo stiže. Neka uzme mapu u ruke i pogleda da je Rusija potpuno opkoljena,rakete su joj na granici. Moskva praktično biva razorena u par sekundi. Naravno uslediće protiv udar ali čemu kad je narod već pobijen. Moskva je trebalo da se brani na Kosovu sad je kasno za sve. Pa čak su i Ukrajinu izgubili!!!

  • Trifun says:

   Strah od tog PROTIVUDARA je ono što još uvek čuva mir,makar globalni.

 4. pravda says:

  Putine CARE,BOG te blagoslovio.

 5. Slavica says:

  Rusija ce imati informaciju kad americki olos hoce da napadne.KGB jos zivi,najbolji su.Sta ce Stotenberg da planira kad mu ode kuca i porodica od rakete ili Brisel kad ga gore nego Irma raznese. Da li komentatori nesto znaju, a vidi se da ne znaju da vestacku inteligenciju Putin ima. Kaska amerika nato lopovi budale sorosi klintoni, a vidim da ce uskoro da osete i dobiju sta traze. Putin je gospodin, i u Rusiji zive Rusi, u americi olos iz celog sveta.

 6. TROJANSKI KONJ says:

  Pa evo, vratite film unazad i videćete kako se raspala Rusija, politbiro, KGB, i perestrojka, tako što se naivni Gorbačov dogovarao sa Reganom, postali kućni prijatelji i sve otišlo bestraga kada ga je hlivudski glumac naveo na tanak led. Naravoučenije:"Nikada se ne dogovarajte sa onima koji vas čvrsto drže za putka, tj. neprijatelja." Ne budite naivni. Oni imaju parlament koji vas stalno pljuje, a glava samo sprovodi odluke. Dok Rusi imaju samo glavu koji o svemu odlučuje i može da nasedne na trikove. Bogu fala Putin je to sve iskusio u vreme od Gorbačova do Jeljcina pa zna čovek za jadac.

 7. Prva linija says:

  covek iz sluzbe, skolovan kadar, on jadan ne vidi sta mu se sprema a mi pametni ga upozoravamo, kad ih bude grunuo medju rogove ima da se cesu i gde ne svrbi a mi kao i uvek imamo karte za prvi red

 8. goran says:

  Slavica rece: "... u Rusiji zive Rusi, u Americi olos iz celog sveta". Pa, gde onda za nas ima mesta?

 9. Bosanac says:

  Kolinda u Rusiji???

 10. goran says:

  Ako Putin prima Kolindu, on je potpuno prolupao. Jedini razlog da je primi jeste da je odmah uhapsi kao neprijatelja Rusije. Ali, on ce sa njom da se kezi i da se slika, kao I sa Vuckom. Ko je ovde lud???

 11. Milisav says:

  Imate li video sa izjavom Vladimira Putina ili samo rekla kazala? Ne znam kako se neko moze sokirati kad se zna da su svi igraci istog tima (sotonskog) i da rade za istu stvar.

 12. Beli Orao says:

  Na zapadu ništa novo kad nešto ne žele da njihova javnosti ne čuje onda i na čuje ,tako je i vam put ! Zapad je gluv i nijem! To je demokratija a usput i takozvana informisanosti i slobodni mediji !!! Ko u Srbiji!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *