СВЕТСКИ ПОЗНАТ СТРУЧЊАК ОТКРИВА: „Ево како је експлодирао КОРОНАВИРУС и коме не одговара да се произведе вакцина“

СВЕТСКИ ПОЗНАТ СТРУЧЊАК ОТКРИВА: „Ево како је експлодирао КОРОНАВИРУС и коме не одговара да се произведе вакцина“

14 марта 2020

Иван Ђикић, чувени хрватски научник и један од најугледнијих европских молекуларних биолога, професор на Медицинском факултету Гете универзитета у Франкфурту, где је и директор Института за биохемију, објаснио је зашто је епидемија коронавируса експлодирала у Италији.

„Вирус је у Италију донет из Кине и то не са једним нултим пацијентом, већ са њих десетак, или чак стотину. Италија није знала за њих јер нико није радио праву епидемиолошку анализу људи који раде у Кини“, казао је Ђикић за Хрватски радио.Он је додао да се слично догодило у Кини, у граду Вухану, где се вирус појавио на пијаци, а са ње се раширио. Међутим, како је додао, касније се сазнало да се он заправо појавио пуно раније у околним местима око града.

„Тек када се вирус проширио са пијаце у Вухану и кад је букнула експоненцијална и неконтролисана епидемија, здравствени систем Кине схватио је опасност и реаговао. Онда су ригорозним мерама успели да направе нешто због чега им се многи диве. Успели су да зауставе опасност на својој територији“, рекао је Ђикић.

Вирус можемо зауставити само на један начин

Навео је и да ће се болест ширити, те да је „не можемо зауставити границама и оружјем“.

„Можемо само имунолошким одговором, тзв. природним вакцинисањем уништити даље ширење вируса и он ће природно нестати“, казао је.

Рекао је и да је важно да се правовремено информише јавност.

„Страх јесте оправдан, те је важно филтрирати информације које су стручне и проверене. Тако ћемо избјећи оно што се често догађа на интернету, а то су лажне информације“, рекао је Ђикић.

Блажи од грипа, али га ширење чини опасним

На питање да ли је коронавирус сличан грипу, опаснији од њега или блажи, Ђикић је казао да је коронавирус који се појављује по епидемиолошкој слици блажа форма болести, али истиче да је опаснији јер се шири код људи који немају никаквих симптома.

„Та неизвесност, ширење око нас, ствара тај вирус опасним и зато здравствене службе реагују са много већим мерама него што то имамо обично код грипа“, навео је он.

Нема вакцине јер се то некоме не исплати

Ђикић сматра да тренутно нема вакцине, као што је нема ни за сродне вирусе САРС и МЕРС, јер „они који финансирају науку нису видели финансијску исплативост у томе“.

„У овој ситуацији се зарађује, дижу се цене за антисептичке гелове, маске, говори се о могућем приватном тестирању… То је слика материјалистичког друштва у којем је најважнији профит, а мање су важни солидарност и здравље“, тврди научник.Што се више људи зарази, колективни имунитет ће нам бити јачи

Казао је и да ће колективни имунитет бити виши што се више људи зарази коронавирусом.

„То значи да морамо схватити реалну опасност. Ако бих се и сам заразио, ја бих преболео ту болест, тј. вероватноћа за то је 99,5 одсто, што је изразито високо. Што нас више преболи ту болест, тиме стварамо колективни имунитет“, објаснио је.

Ђикић каже да се не може контролисати ширење вируса у широј популацији, али се, уз правилан рад епидемиолошке службе, може контролисати смртност.

Како је додао, највећа опасност је, заправо, хоћемо ли из овога нешто научити.

„Нови вируси ће сигурно доћи и морамо се боље припремити“, закључио је.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. Istina says:

  Ma kakav virus, slanina, rakija i luk leče sve bolesti več milenijum godina. Sva ta priča o korona virusu je laž, više me zabrinjava Nato vežba u bližini Ruske granice! Kako to da šire lažne vesti o koroni a Američki vojnici se izkrcavaju u EU kao da ne postoji rizik o zarazi. Neko tu besno zaradjuje na lažnim vestima o lažnom virusu...

  • Roy says:

   Putin je slomio americku naftnu industriju i sad krecu u rat protiv Rusije, a Koronavirus je laz da se skrene paznja naivnim ovcama. Pita li se neko kako nema korone u Rusiji i Izraelu?

   • Miraš says:

    U Izraelu ima 193 slučaja obolelih, tako su pisali pre neki dan.

 2. Slobodanka says:

  Farmakomafija se sprema da zaradi veliku lovu, te uopšte ne čudi da je najveće žarište korona virusa u bogatoj Europi. U isto vreme migrantski talas preti Europi, i veoma je sumnjivo što za glavni cilj njihovog putovanja preporučene su im Francuska i Nemačka. Nakon bregzita to su vodeće zemlje EU, dakle ovo je još jedan udar na EU sa ciljem njenog slabljenja. Pravo pitanje je sem Erdogana ko još iz globalistanske elite stoji iza migrantskog udara na EU. U igri mogu biti i filantropi iz SAD poput Bila Gejtsa, Džordža Soroša, itd. NATO je takodje moćna poluga globalistanske elite. A oni baš vežbaju usred najveće pandemije u Evropi, valjda da što bolje pospeše zarazu. U EU-ropi se istovremeno odvijaju tri procesa štetna po nju. Pravo pitanje je da li mi treba da je žalimo.

 3. marko says:

  uvek postoji jedna stvar sto ovde dikic ne kaze sto je to virus ne siri se proteinski koja je deo stanice ne siri se metabolicki nego mutira kako ne znaju kako mutira tvrde da mutira. drugo virus po definiciji koji su napravil i lazovi govori da je 100 000 puta manji od nano metra NI JEDNA MASKA SVETA TU NE POMAZE OPET JE PRODAJU CIST BIZNIS.trece otkud tvrde da nesto uopste inkubira sto to znaci ceka virus i kad m u padne na pamet SIRI SE.NIKAD OTOVREN OVIRUSOLOZI NE GOVORE O VIRUSU I SVE JE TO VELIKA OBMANA dal je upala pluca virus ili nesto trece drugo je pitanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u