СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: „Бајденова политика према Косову ће бити као деведесетих…“

СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: „Бајденова политика према Косову ће бити као деведесетих…“

24 јануара 2021

Амерички стручњак за западни Балкан Данијел Сервер и његов немачки колега Бодо Вебер очекују да ће, доласком нове америчке администрације, САД и ЕУ успети да реше спор Београда и Приштине.

Два аналитичара су за телевизију Кљан Косова рекли да очекују да ће тандем ЕУ и САД, после доласка новог председника Џозефа Бајдена у Белу кућу, успети да коначно помири две стране.Приштинска телевизија наводи да су „сумње које су се појавиле око америчке подршке Косову изгледа нестале Бајденовим избором за председника, док расту очекивања да ће проблем са Србијом бити решен једном заувек“.

„Очекујем да ће председник Бајден, заједно са ЕУ, радити на томе да Београд и Приштина постигну свеобухватно решење њихових нерешених питања“, рекао је Сервер, професор на вашингтонском Универзитету Џонс Хопкинс.

Као и Американац, по овом питању се слаже и Немац Вебер, виши сарадник Савета за политичку демократизацију (ДПЦ) из Берлина, који је рекао да дефинитивно очекује да нова америчка администрација да приоритет дијалогу Београда и Приштине уз сарадњу са ЕУ.

Како наводи Кљан Косова, Вебер је чак је изразио „срећу“ што је администрација Доналда Трампа, која се према косовском проблему односила, како је оценио, „опасно“, коначно отишла.

„Веома опасан наступ бившег изасланика (Ричарда) Гренела привукао је пажњу Бајденовог тима по питању Косова и Србије и током кампање. Радујем се што ће се администрација Бајдена вратити, као некада, блиској трансатлантској сарадњи са ЕУ по питању Косова и Србије, и то ће коначно омогућити прави наставак преговора о коначном, свеобухватном споразуму са ЕУ у главној улози, а САД у снажној партнерској улози“, казао је Вебер.Вебер има велика очекивања да ће пут који ће Бајден следити у вези са Косовом “бити управо онај који је следио 1990-их“.

С друге стране, Сервер каже да верује да Приштина неће прихватити споразум са Србијом који Косово излаже ризику, али не искључује могућност компромиса.

„Верујем да, било ко да је на власти у Приштини, неће пристати на свеобухватно решење које није у општем интересу Косова, али је компромис око небитних питања увек део преговарачког решења“, каже Сервер.

KOMENTARI2 коментара

  1. Penzioner says:

    Svetski stručnjak Danijel Server, jedan od najvećih albanskih lobista i server naloga Aleksandru Vučiću. Odavno je njegov poslušnik držao nekakvo predavanje na njegovom Univerzitetu Džons Hopkins, samo se na snimku nisu videli slušaoci. Šta im je on mogao predavati samo server zna. Mogao je držati monolog isto kao na svakom TV programu. Ako mu neko odgovori kao što je to u skupštini učinio Boško Obradović ostaje mu samo da škrguće zubima i vrti glavom. Zato nikad nije imao TV duel ni sa jednim opozicionim liderom. Može za sagovornika imati Vuka Draškovića, Čedu Jovanovića i Nenada Čanka, jer duvaju u istu tikvu.

  2. Penzioner says:

    Olbrajt i Server kod Bajdena zaduženi za preporuke o Kosovu Ovo je naslov na portalu Kosovo onlajn. Jesam li nešto pogrešio u prethodnom komentaru?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u