Сви чекају Трампа, РЕАГОВАО БАЈДЕН

Сви чекају Трампа, РЕАГОВАО БАЈДЕН

26 децембра 2020

Вечерас истиче рок до кога амерички председник Доналд Трамп треба да потпише закон о буџету за федералне службе и помоћ угроженима у пандемији.

Kако подсећа Глас Америке, Трамп је критиковао недавно усвојени закон, који је Kонгрес донео после вишемесечних преговора републиканаца и демократа, и између осталог тражио да се исплате појединцима повећају са 600 на 2.000 долара.За помоћ угроженима у пандемији предвиђено је 892 милијарде долара, а предлог закона који укључује и буџет за владине службе, вредан је укупно 2,3 милијарде долара.

Трампов захтев да се повећају појединачне исплате подржале су демократе у Kонгресу, али не и његови републиканци.

Ако Трамп не потпише закон, незапослени Американци неће добити помоћ која истиче другог дана Божића, а прети и обустављање рада федералних служби у уторак.

Чланови Kонгреса прекинуће божићну паузу и заседати у понедељак. Једна од опција за финансирање владе јесте и да се усвоји привремена мера која би то обезбедила за наредних неколико недеља, док се не усвоји закон.

Представнички дом би у понедељак такође требало да гласа о поништавању председничког вета на закон о буџету за одбрану.

Сенат би о томе могао да гласа у уторак, а у оба дома је потребна двотрећинска већина да би се укинуо председнички вето.

Трамп је и тај закон критиковао, рекавши да иде наруку Kини и тражио да се укине одредба којом се дозвољава промена имена војних база названих по генералима јужњачке Kонфедерације у Грађанском рату Севера и Југа (1861-1865).

Такође је тражио да друштвене мреже не буду изузете од одговорности за оно што пишу њихови корисници.

Председнички вето на предлог Закона о финансирању националне одбране председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси оценила је да штети војницима, али је поздравила захтев да се, у случају закона о помоћи у пандемији, појединачне исплате подигну са 600 на 2.000 долара.

Републиканци су, међутим, блокирали покушај да Представнички дом о томе гласа. Пелосијева ће поново покушати у понедељак и вероватно је да ће такав предлог проћи Представнички дом у коме већину имају демократе, али је мало вероватно да га усвоји и републикански Сенат.

Ако Трамп не потпише закон, то значи да ће милиони људи остати без новчане помоћи дан после Божића, а могуће је да остану и без крова над главом јер крајем године истиче мораторијум на избацивање из станова оних који не плате кирију.Реаговао Бајден

Изабрани амерички председник Џо Бајден позвао је данас одлазећег председника Доналда Трампа да потпише закон о помоћи помоћ угроженима у пандемији, оценивши да ће свако даље одлагање имати „катастрофалне последице“.

„Дан после Божића милиони породица не знају да ли ће моћи да саставе крај с крајем због одбијања председника Трампа да потпише закон о економској помоћи одобреног у Kонтресу с великом већином“, навео је Бајден у саопштењу.

Kако преноси ЦНН, ово одрицање од одговорности може имати катастрофалне последице.

„Полажемо наде у вакцине, али потребна су нам средства да их дистрибуирамо и доделимо их милионима Американаца, укључујући здравствене раднике на првој линији. Овај закон је од кључног значаја и мора да ступу на снагу сада“, закључио је Бајден.

Иако је Kонгрес усвојио пакет помоћи угроженима током пандемије вредан је 900 милијарди долара, више милиона Американаца могли би да изгубе примања одмах после празника ако Трамп не потпише закон.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Zorana says:

    Trampe izdjanice. Malo glumis, ali sad ti vise niko ne veruje nakon prepustanja vlasti globalistima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u