СВИ ЋУТЕ, а од фебруара – „АЛБАНСКА МАКЕДОНИЈА“

SVI ĆUTE, a od februara – „ALBANSKA MAKEDONIJA“

24 januara 2019

Predsednik makedonskog parlamenta, Talat Džaferi, ispalio je još jednu medijsku “bombu” – najavio je da će od kraja ovog meseca početi da vodi plenarne sednice Sobranja na maternjem albanskom jeziku.

“Do kraja meseca bi trebalo da se organizuju službe za celokupno i kvalitetno sprovođenje odredaba Zakona o upotrebi jezika. Do sada sam vodio sednice na oba jezika bez obzira što zakon nije bio donet i nije bilo smetnje oko toga. Ali stvar je u tome što mi kao zakonodavni dom čekamo da se ispuni neophodno prema zakonskom okviru kako bi sve bilo legalno“, istakao je Džaferi.Zakon o upotrebi jezika je stupio na snagu prošle nedelje nakon što je objavljen u Službenom glasniku Makedonije, ali bez potpisa predsednika države kako nalaže Ustav.

Makedonska opozicija zatražila od Ustavnog suda Makedonije da preispita ovu odluku, jer, kako je navedeno, pored toga što ga nije potpisao predsednika države, on je suprotan i odredbama Ustava.

Odredba određuje da se albanski jezik, kao jezik manjine, koristi službeno kao i makedonski tamo gde Albanaca najmanje 20 odsto populacije. To nije tako redak slučaj u multietničkim državama, sličan zakon ima i Srbija, i ne predstavlja uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika ravnopravnog makedonskiom pa nije jasno kako Džaferi misli da je legalno da ga upotrebljava službeno u skupštini.

KOMENTARI9 komentara

  • Željko says:

   Ne boli vas albanski jezik u Makedonije nego što srpski jezik nije više službeni kao što je bio do 1991. u Makedoniji!

   • Velika Metla says:

    Željko,SVAKI tvoj komentarluk pokazuje kolika si nula od nažalost ljudskog bića! Makedonci nisu proterali šlihtare,i pored svega šta radi ta grupa primata,(a trebali su) kao vi što ste proterali Srbe! I da imaš,nego nemaš,imalo ljudskosti držao bi gubicu zatvorenu! Što se jezika tiče,pa vi vatikanoidi govorite srbskim jezikom! To zna svako ko travu ne pase! Kad američki postane službeni jezik i ja ću vama priznati vaš!

 1. Pravedni Ljesnik says:

  Meni je iskreno drago. Dobice sto su zasluzili mrzeci Srbe.

 2. padre says:

  Gde ja Gavrilo, kad ti treba princip!

 3. Zoran says:

  Makedonci, u americkom senatu se ne prica na spanskom.:)

 4. Goran says:

  Šta ste tražili to ste i dobili! A ovo je samo početak...

 5. Vesko says:

  Makedonija je izvrsila samoubistvo! Asistirano od strane Zapada. Za to ce dobiti jedno veliko nista, medutim to ce shvatiti kada bude prekasno da se bilo sta promijeni.

 6. Baracuda says:

  Vesko: Mislim da su već shvatili, ali je ipak prekasno ! Pozzz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *