СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ: Америка више не влада Индо-Пацифичким регионом! ПОСТОЈИ САМО ЈЕДАН ВЛАДАР

СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ: Америка више не влада Индо-Пацифичким регионом! ПОСТОЈИ САМО ЈЕДАН ВЛАДАР

20 августа 2019

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су изгубиле војну доминацију у Индо-Пацифичком региону и примат препустиле Кини – објавио је Центар за изучавање САД који припада Сиднејском универзитету.

Аустралијски научници тврде да су САД „данас лоше припремљене за могући сукоб у Индо-Пацифичком региону са Кином.Чак наводе да америчка војна стратегија у том делу света „преживљава кризу без преседана“:

„Та криза је условљена некладом између стратешких циљева Вашингтона и средстава којима располаже“.

Аустралијанци указују да Пентагон није у могућности да повећава војне снаге и побољшава своје арсенале, а још САД заостају у реализацији нових војних пројеката и модернизацији својих Оружаних снага.

По њиховој процени, један од главних криваца за такво стање ствари су две деценије америчких ратова на Блиском истоку које су `појеле` средства која је требало трошити за припреме за ратове са суперсилама.

Кина је за то време континуирано повећавала свој арсенал прецизних ракета великог домета које су озбиљна претња војним базама, аеродромима, лукама и другим војним објкетима САД и њихових савезника.

У извештају сиднејског Центра се додатно наглашава:

„Кинези све те објекте могу учинити безвредним већ у првим сатима могућег рата. Ракетне могућности Кине довеле су у питање способност Америке да слободно управља својим снагама на истуреним тачкама Индо-Пацифичког региона“.У извештају се наводи да Кина тренутно има око 1.500 балистичких ракета малог домета, 450 балистичких ракета средњег домета, 160 балистичких ракета „домета изнад средњег“ и неколико стотина ракета великог домета.

Сиднејски центар тврди да Кина и ограниченим снагама може остварити победу „пре него што САД успеју да узврате“.

Прецизирају да се ово односи пре свега на битне тачке Тајвана, Јапанског архипелага и у морима Југоисточне Азије.

Центар процењује да је Кина – да би подрила америчку доминацију – нагомилала „толики број прецизних ракета да то изазива респект“.

Још указује да је војни буџет Кине од 1996-те до 2018-те повећан за 900 одсто и да је ове године достигао 177 милијарди долара. То Пекингу омогућава да модернизује ратну флоту, авијацију и мрежу војних сателита.

KOMENTARI6 коментара

 1. Čikago U Srcu says:

  Kenguri, ako ste pametni nećete postaviti američko atomsko naoružanje na svojoj teritoriji, a ako niste - sažaljevam slučaj!

  • Robin Kapuljača says:

   Amerikanci misle da je planeta njihovo privatno vlasništvo.

 2. Deda says:

  А шта траже у Индо-Пацифичком региону? Вашингтон?

  • Beli Orao says:

   Као и свугдје на другим мјестима у свијету “ ГЛУМЕ МАЈМУНЕ”!!!

 3. M says:

  Klokani moraju postaviti A-oružje na svoje tlo,inače će ih Kinezi jednog dana napasti,osvojiti!A ako klokani imaju sofisticirano A-oružje za uzvratiti svakom napadaču,onda ih nitko neće napasti!

 4. M says:

  Što USA traži u Indo-Pacifičkom regionu?Čak i u budućem svijetu gdje će "Euro"-Azija možda biti dominantna sila(ili neće?!?),onaj tko bude vladao oceanima i usputnim strateškim regijama i lukama,taj će biti"gospodar svijeta",ili pandan njemu!To znaju USA i Engleska,i uložiti će ogroman napor da to i ostvare,bolje reći i dalje održe!A vjerovatno će u tome i uspjeti,čak i nakon Velikog Rata,ako ga bude!Zato svoju pažnju i kapacitete sve više okreću na tu stranu,a i još će više!Jer,oni se možda ne mogu oduprijeti Savezu Rusije-Kine i njihovih saveznika u njihovom regionu i susjedstvu(Blistoku,Ist.Europi,Korejskom poluotoku i susjedstvu,its.),,ali se sasvim sigurno mogu njima uspješno oduprijeti na"Istoku"udaljenim regionuma,i USA-Engleska-Zapad će to i učiniti,i to uspješno!A jezgra toga će biti USA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u