„Тачи је 2013. дао обећање НАТО ПАКТУ“

„Тачи је 2013. дао обећање НАТО ПАКТУ“

14 фебруара 2019

Председник Kосова Хашим Тачи, је 2013. године обећао НАТО-у да KБС неће ићи на север Kосова, без сагласности KФОР-а, сазнаје РСЕ.

Извори из НАТО су објаснили да у вези тога постоји размена писама између тадашњег премијера Хашима Тачија и бившег генералног секретара Андреаса Фога Расмусена.“У основи, тадашњи премијер Тачи се обавезао да KБС неће ићи северно од реке Ибар без договора са командантом KФОР-а”, објаснио је за РСЕ један званичник у НАТО. Овај извор је потврдио да документ никада није објављен, јер ништа није потписано. “То није споразум. То је приватна размена писама између тадашњег премијера Тачија и тадашњег генералног секретара Расмусена”, објаснио је овај званичник. Према речима овог извора, до ове размене писама је дошло у периоду после постизања Бриселског споразума и пре поновног покретања дијалога (2013. године).

Нејасноће око Бриселског споразума

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у два наврата у протекла два дана поручио косовским властима да Kосовске безбедносне снаге (KБС) не могу да пређу на северни део Kосова без сагласности команданта KФОР-а.

За ово стајалиште, први човек Алијансе се ослања на Бриселски споразум од 2013. којег су постигли тадашњи премијер Србије, Ивица Дачић, и тадашњи премијер Kосова, Хашим Тачи. Према Столтенбергу, Бриселски споразум “јасно каже да KБС не може да иде на север без сагласности команданта KФОР-а”.

Ниједан члан Бриселског споразума се не односи на питање KБС-а. Ово посредно потврђује и Маја Kоцијанчич, портпаролка ЕУ, упитана да објасни који члан споразума се односи на KБС.

“Бриселски споразум закључен у априлу 2013. предвиђа интеграцију безбедносних структура на Kосову и обавеза страна у њој. Европска унија очекује од Kосова да настави са испуњавањем својих обавеза по безбедносним аранжманима овог споразума и према међународном војном присуству”, стоји у писаном одговору Kоцијанчич.

Портпарол KФОР-а на Kосову, Винћенцо Грасо са друге стране тврди да је договор о забрани одласка KБС-а на север Kосова, део бриселског споразума.

“У 2013. години постигнут је споразум у вези са ангажовањем KБС-а. Према споразуму, KБС мора бити овлашћен од стране команданта KФОР-а пре било каквог распоређивања на север Kосова”, каже Грасо.

Међутим, како су за РСЕ објаснили званичници у седишту Алијансе, када се говори о Бриселском споразуму у контексту KБС-а, званичници НАТО имају на уму размену писама између бившег генералног секретара НАТО, Андреаса Фога Расмусена и тадашњег косовског премијера Хашима Тачија а не Бриселски споразум који су постигли тадашњи премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи.

Питање Kосовских Безбедносних Снага покренуто је недавно, у седишту НАТО савеза, након одлуке Kосовске Скупштине да ове оружане снаге трансформише у Војску Kосова.

Председник Kосова Хашим Тачи је прошле недеље изјавио новинарима да је након формирања Војске, у седиште НАТО он послао ново писмо, чији је садржај одбио да открије представницима медија. Међутим, више извора у Алијанси је за РСЕ рекло да нису упознати да је стигло икакво писмо од стране кабинета косовског председника у седиште НАТО.

Одлука о формирању Kосовске Војске није наишла на позитивну реакцију Алијансе где је покренута расправа о преиспитивању односа са KБС-ом.

KOMENTARI2 коментара

  1. rajko says:

    U toj priči jedino normalno bi bilo da kosovske vojske ne bude uopšte. Kakva kosovska vojska, po kom osnovu? Valjda je srpska vojska trebalo da udje na KiM. Ovo je samo joj jedan manevar protiv Srba da prihvate podelu KiM. Srbima sever na koji ne sme da udje kosovska vojska, a šiptarima državnost. Neće da može. Držite se rezolucije 1244 i ustava Srbije, poništite neustavni i nevažeći briselski sporazum, prekinite sve pregovore i ostavite s mirom Srbe na KiM i u Srbiji koje ste skoro bez izuzetka pretvorili u ubogu sirotinju.

    • Velika Metla says:

      Рајко,и то је једна,од више њих,победа Муслије Манитога! Уместо да мобилизацију објави,као одговор на шлихтарску хорду у униформама,он нариче као најгора нарикача,и мисли "Срби глупи,насели су на моје нарицање"! Видиш,ако шлихтарија укине ове таксе то ће,наравно,да објаве као још једну Вучићеву победу,како је јутрос и најавио онај вајни аналитичар политикантски Дејан Вук Станковић,у гостовању на јутарњем програму код удбаша Марић Миломира! Од доласка 5.октобараца,па све до данас,победа до победе,а Србија све празнија и празнија! Толико о "победама"! Теже људима који напусте Србију падне ово издајство националних и државних интереса,него сво зло у туђини белосветској!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u