ТАЧКА НА ПРИЧУ: Албанци нису аутохтони народ на Балкану, они су окупатори. Да није Турака, постали би Срби

ТАЧКА НА ПРИЧУ: Албанци нису аутохтони народ на Балкану, они су окупатори. Да није Турака, постали би Срби

17 фебруара 2021

Академик Каплан Буровић истакао је да Албанци нису аутохтони народ на Балкану, чему сведоче историјски документи, као и светски и албански научници, већ су окупатори и додао да се тако понашају и дан данас.

„Нису они ни Илири ни Пелазги. Они су сточари, дошљаци са Балтичког мора. Окупатори. И углавном исламизовани хришћани. За време цара Душана на Косову и Метохији није било ни један одсто Албанаца. Све су били Срби. Тек за време турске окупације Албанци, као топовско месо Турака и под њиховом заставом, долазе на КиМ“, рекао је Буровић, чији богат научно-истраживачки рад деценијама изазива жестоке реакције.Овај албанолог, балканолог, публициста, књижевник и научник најстарији је југословенски дисидент, који је због критике титоизма и режима Енвера Хоџе у Албанији проживео голготу.

Провео је 33 године у затвору, две у југословенском и 31 годину заточеништва, тешког пребијања и мучења у албанском казамату, преноси „Косово онлајн“.

„Да Турци нису дошли на Балкан и разорили Душаново царство и да нису муслиманизовали Албанце, ови би постали Срби. Евентуално Грци. То је истина! Ево ја већ 30 година, од када сам изашао из затвора, пишем студије. Дај, бре, освестите се, нису Албанци аутохтони! Теза неких Албанаца да су најстарији народ и да су илирског порекла научно је неутемељена. Ако не верујете мени, ево вам светски научници, аустријски академици Густав Вајганд, Густав Мајер, Норберт Јокл. Мајер је чак рекао да су Албанци браћа Литванаца, да су њихови језици братски“, испричао је Буровић, који живи у Женеви од 1991. године, када је пуштен из затвора.

Да Албанци нису аутохтони, истиче Буровић, признали су у научним студијама и њихов „бог“ албанологије Екрем Чабеј и највећи научници Алекс Буда и Шабан Демирај, председници Академије наука Албаније.

Буровић се, каже, слаже са тврдњом Чабеја да се албански језик формирао у шестом веку у данашњој Румунији, одакле су Албанци стигли тек у 10. веку у област Мата, изнад Тиране.

„Одатле су се распрострли по данашњој Албанији, која је тад била настањена претежно Србима. После турске окупације ти Албанци ће прећи и данашње границе Албаније и ући у Србију, Македонију и Црну Гору. А пре свега тога били су племе од 5.000 до 10.000 људи које је сишло са Балтичког мора до Дунава, данашње Румуније, негде око првог века нове ере. Били су сточари, нису се бавили земљорадњом. Кад више не би било хране за стоку, селили су се“, објаснио је Буровић.

Опстали су кроз векове јер су, како истиче, показали јаку конзервативност и снажну моћ асимилације. Чувају своје, а друге албанизују.

„Како било, у почетку, кад су се доселили у Мат, они су са Србима живели у симбиози. Док нису дошли Турци и муслиманизовали их. Задојили су их и мржњом да би их користили као ратнике против Срба, који су чували своја огњишта. И данас се Албанци понашају као тад“, рекао је академик за Српски телеграф.

Буровић сматра да те чињенице могу бити значајне и у борби за Косово и наглашава да се Срби и Албанци никако не могу поредити.

„Срби, мештани, само су се бранили и борили за слободу. Зар окупирани народ нема право да брани своје огњиште“, упитао је академик.

Буровић је казао да су га у Албанији ухапсили под оптужбом за непријатељску пропаганду и после три деценије тортуре пустили.

Каплан Буровић рођен је 8. августа 1934. у Улцињу, дипломирао је албанологију у Скопљу и албански језик и књижевност у Тирани.

Почасни је члан Академије наука и уметности интелектуалаца, а објавио је више од 130 научних радова.

Због слободе мишљења и говора у СФРЈ био је две године у затвору, а у Албанији је осуђен на 43 године, али је пуштен после 31.

Његов роман „Издаја“ уврштен је у школску лектиру у Албанији. Упркос томе, у Тирани је 2009. спаљен комплетан штампани тираж његове четири књиге.

Прва жена му је била Туркиња из Тетова, која га је оставила када је ухапшен, а друга Влахиња из Албаније, с којом је добио двоје деце, Душана и Душанку.

KOMENTARI8 коментара

 1. За Србију says:

  To i vrapci znaju, osim naših "akademika" i majstora koji pišu udžbenike.

 2. Sokotra says:

  Da udje u Srbiju, SANU bi odmah reagovao i tražio procesuiranje,možda bi našli još dokaza da zadrti Srbin otkriva čuvane tajne od ovog naroda.Kvari im posao.

 3. šiško says:

  Svašta! Kako bi šiptari ili albanci mogli postati Srbi? To je potpuno besmisleno.

  • šiško says:

   Ds nijr nilo zutsks, nr ni nilo ni slnsnsvs, jer su turci dovukli albance ko zna odakle da im im pomognu u borbama protiv Srba.

  • šiško says:

   Pardon, pomerila mi se ruka. Htedoh da napišem: Da nije bilo turaka, ne bi bilo ni albanaca, jer su turci dovukli albance ko zna odakle da im im pomognu u borbama protiv Srba.

 4. Gagi says:

  Poznato je da je Djordjo Manijak dovukao albance sa Sicilije za borbu protiv Vizantije. Njihov zivot i obicaji su skoro identicni sa Sicilijanskim. Posle tog ratnog poraza, rastrkali su se po planinskim gudurama tada Srpske zemlje. Dolaskom turske vojske i okupacijom nase drzave, okupili su taj narod i stavili ih u svoju sluzbu protiv Srpskog naroda. Aljbanerosi su od dolaska na ovaj prostor UVEK bili protiv naseg naroda u raznim okupacionim vojskama. Nikada, ali NIKADA mi nismo imali neke dobre dodirne istorijske momente sa njima. UVEK su bili izuzetno lojalni svakom nasem neprijatelju.

 5. Archelay says:

  Bulovicu,svaka cast.Posle toliko godina proucavanja o etnosima na Balkanu,"zaboravio"si Makedonce.Nisu valjda Makedonci pisali bibliju pa sto ih tamo ima,jeli?Osmanlije su doveli Siptare nakon ustanka makedonca Karposa 1689 kao varvarsko pleme da bi pljackale i maltretirale hriscanskog zivlja.Na Hradcanima u Pragu,Car Dusan je dokumentom prestavljen sa "Cara Dusana-Cara makedonskoga".Prema tome,istorija je nauka a ne politicka alatka.

  • Balkanikus says:

   Vi Slavomakedonci ste svi poreklom iz levog muda Aleksandra Velikog! Niste vi Sloveni, doseljeni nakon 602.god.n.e., ma ne, vi ste "antički" Makedonci...ali u vicu, kad bi se zezali. To vas malo Grci otreznili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u