ТАЈНА ЦРНЕ МРЉЕ! KАДА СУ ГА НАШЛИ СМРЗНУТОГ, ПОРЕД ЊЕГА ЈЕ БИЛА СВЕСKА СА ОВИМ ЗНАKОМ! Сто година су мозгали, а онда је почело да се одмотава!

ТАЈНА ЦРНЕ МРЉЕ! KАДА СУ ГА НАШЛИ СМРЗНУТОГ, ПОРЕД ЊЕГА ЈЕ БИЛА СВЕСKА СА ОВИМ ЗНАKОМ! Сто година су мозгали, а онда је почело да се одмотава!

24 децембра 2020

Јорген Бронлунд био је део трочланог тима данске експедиције на североисточној обали Гренланда, од 1906. до 1908. године, коју је водио дански етнолог Лудвиг Милиус-Ерихсен.

Бронлунд је умро од смрзавања и глади у новембру 1907. године и био је последњи из тима који је преминуо, а једини чије је тело икада пронађено. Свој последње мисли бележио је у дневник, а на његовој последњој страни пронађена је мистериозна мрља.Након што су двојица његових колега умрла, он је успео да стигне до заклоњене пећине.

– Стигао сам до овог местаи и не могу даље због смрзнутих стопала и мрака. Тела осталих су усред фјорда – наводи се у суморном последњем запису дневника, Његово тело је нађено 1908 и сахрањен је на месту смрти, а дневник је додат колекцији у Kраљевској библиотеци у Kопенхагену.

На последњој страници дневника налазила се „црна тачка“, а тајанствени знак је био толико интригантан да га је неименовани истраживач 1993. године, без претходног одобрења, тајно уклонио ради анализе. Ово је потврдио Kар Лунд Расмусен, главни аутор студије која је открила истину о мистериозној флеки, пише Ливе Сциенце.

У то време стручњаци из Јединице за природне науке Националног музеја нису могли да утврде хемијски састав тачке, али је то урађено у новој студији где су коришћење технике недоступне током деведесетих година прошлог века.

– Заједно са угљеником, истраживачи су открили калцијум, титанијум и цинк. Али се то није подударало са саставом било које камене формације на североистоку Гренланда – рекао је Расмусен. Даљом анализом решена је загонетка, идентификујући минерале калцит, рутил и цинкит. Ови минерали су коришћени као пунила у производњи гуме, што сугерише да је црна тачка био траг изгореле гуме. То је вероватно настало из угљенисане заптивке на горионику, коју је Бронлунд покушавао да запали, наводи се у студији.

Истраживачи су такође открили три групе органских једињења: липиди – попут биљног уља, животињске масти и уља рибе или кита – нафта и људске фекалне материје. У овако очајном стању, Бронлунд је можда покушао да запали сопствени измет да би се угрејао.

– У то време, Бронлунд је гладовао недељама, био је уморан и смрзавао се – написали су научници.

– Вероватно су му се руке тресле када је шибице из складишта користио за загревање или паљење горионика у малој пећини – наглашава се.

За такве горионике се користио алкохол за загревање пре него што би биле упаљене, али га он није имао. Бронлунд је вероватно оставио траг на својој страници дневника након што је покушао – а вероватно и није успео – да загреје горионик било чиме што је могао да нађе, а присуство фекалија у знаку говори о грозним околностима током његових „последњих мрачних дана“, објавили су аутори студије.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Triglav says:

    avtor ovog priloga ne zna što je "znak".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u