ТАЈНА ЦРНЕ МРЉЕ! KАДА СУ ГА НАШЛИ СМРЗНУТОГ, ПОРЕД ЊЕГА ЈЕ БИЛА СВЕСKА СА ОВИМ ЗНАKОМ! Сто година су мозгали, а онда је почело да се одмотава!

TAJNA CRNE MRLJE! KADA SU GA NAŠLI SMRZNUTOG, PORED NJEGA JE BILA SVESKA SA OVIM ZNAKOM! Sto godina su mozgali, a onda je počelo da se odmotava!

24 decembra 2020

Jorgen Bronlund bio je deo tročlanog tima danske ekspedicije na severoistočnoj obali Grenlanda, od 1906. do 1908. godine, koju je vodio danski etnolog Ludvig Milius-Erihsen.

Bronlund je umro od smrzavanja i gladi u novembru 1907. godine i bio je poslednji iz tima koji je preminuo, a jedini čije je telo ikada pronađeno. Svoj poslednje misli beležio je u dnevnik, a na njegovoj poslednjoj strani pronađena je misteriozna mrlja.Nakon što su dvojica njegovih kolega umrla, on je uspeo da stigne do zaklonjene pećine.

– Stigao sam do ovog mestai i ne mogu dalje zbog smrznutih stopala i mraka. Tela ostalih su usred fjorda – navodi se u sumornom poslednjem zapisu dnevnika, Njegovo telo je nađeno 1908 i sahranjen je na mestu smrti, a dnevnik je dodat kolekciji u Kraljevskoj biblioteci u Kopenhagenu.

Na poslednjoj stranici dnevnika nalazila se „crna tačka“, a tajanstveni znak je bio toliko intrigantan da ga je neimenovani istraživač 1993. godine, bez prethodnog odobrenja, tajno uklonio radi analize. Ovo je potvrdio Kar Lund Rasmusen, glavni autor studije koja je otkrila istinu o misterioznoj fleki, piše Live Science.

U to vreme stručnjaci iz Jedinice za prirodne nauke Nacionalnog muzeja nisu mogli da utvrde hemijski sastav tačke, ali je to urađeno u novoj studiji gde su korišćenje tehnike nedostupne tokom devedesetih godina prošlog veka.

– Zajedno sa ugljenikom, istraživači su otkrili kalcijum, titanijum i cink. Ali se to nije podudaralo sa sastavom bilo koje kamene formacije na severoistoku Grenlanda – rekao je Rasmusen. Daljom analizom rešena je zagonetka, identifikujući minerale kalcit, rutil i cinkit. Ovi minerali su korišćeni kao punila u proizvodnji gume, što sugeriše da je crna tačka bio trag izgorele gume. To je verovatno nastalo iz ugljenisane zaptivke na gorioniku, koju je Bronlund pokušavao da zapali, navodi se u studiji.

Istraživači su takođe otkrili tri grupe organskih jedinjenja: lipidi – poput biljnog ulja, životinjske masti i ulja ribe ili kita – nafta i ljudske fekalne materije. U ovako očajnom stanju, Bronlund je možda pokušao da zapali sopstveni izmet da bi se ugrejao.

– U to vreme, Bronlund je gladovao nedeljama, bio je umoran i smrzavao se – napisali su naučnici.

– Verovatno su mu se ruke tresle kada je šibice iz skladišta koristio za zagrevanje ili paljenje gorionika u maloj pećini – naglašava se.

Za takve gorionike se koristio alkohol za zagrevanje pre nego što bi bile upaljene, ali ga on nije imao. Bronlund je verovatno ostavio trag na svojoj stranici dnevnika nakon što je pokušao – a verovatno i nije uspeo – da zagreje gorionik bilo čime što je mogao da nađe, a prisustvo fekalija u znaku govori o groznim okolnostima tokom njegovih „poslednjih mračnih dana“, objavili su autori studije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Triglav says:

    avtor ovog priloga ne zna što je "znak".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *