ТАЈНА ШВАЈЦАРСКЕ БАНКЕ: Била велики ослонац нацистима, па учествовала у стварању европске монетарне уније

ТАЈНА ШВАЈЦАРСКЕ БАНКЕ: Била велики ослонац нацистима, па учествовала у стварању европске монетарне уније

24 јула 2017

Банка за међународна поравнања (БИС), тајанствена банка из Швајцарске, успостављена је како би пазила на исплате ратне одштете након завршетка Другог светског рата. Међутим, у књизи Баселски торањ, британског аутора Адама ЛеБора тврди се да је иста та банка била тајни, али и критично важни, утицај на светску привреду у протеклих 80 година.

Данас је БИС најважнија банка на свету, уверен је ЛеБор. Банка без икаквог система контроле и надгледања, а већ деценијама стоји у центру глобалне мреже новца, моћи и тајног утицаја на читав свет. Њујорк Тајмс напомиње да БИС доиста има занимљиву и дугу историју, а посебно је занимљиво да је БИС редовно била негде у близини преломних догађаја. Били су тамо кад је америчко тржиште акција пропало двадесетих годинама прошлог века.

Били су активни играчи у Другом светском рату, а били су и аутори самих почетака европске монетарне уније. Ипак, важно је напоменути да БИС ипак нуди важне лекције недостатка морала у неким финансијским институцијама и због тога је битно боље контролисати међународни ток новца.

Моћне породице које су се обогатиле на нацистима БИС је настала у тајности тридесетих година прошлог века, а делимично је за њен настанак заслужан и славни бивши гувернер енглеске централне банке Монтагју Норман. Он је хтео да оснује нову банку која ће послужити као место за састанке гувернера централих банака, далеко од очију јавности, далеко од политичке контроле.

Оберучке је ту идеју прихватио Хјалмар Шахт, данас помало заборављени шеф Рајхсбанке у време највећег раста нацистичке провреде. Док је Шахт договарао смањење ратне одштете, док је покушавао подићи немачку привреду, истовремено је помагао Адолфу Хитлеру у изградњи немачке ратне машинерије која ће покорити већи део Европе само неколико година касније. Хитлер је био толико одушевљен Шахтовим успесима да је једном приликом рекао: „Чак и у финансијском свету показујемо да је интелигентни Аријевац способнији од Јеврејских колега“.

Почетак Другог светског рата означио је и почетак најсрамнијег периода у историји банке, а можда и читавог банкарства. Швајцарска је тада службено била неутрална, а самим тиме је и Басел односно БИС остао неутралан. Међутим, БИС је пуно више сарађивао са нацистима. Омогућили су им трговину златом украденом из окупираних држава, али и покрадено од жртава логора смрти, што је пак омогућило Рајху куповину сирових материјала и наставак рата.

Сарадња им је ишла тако добро да је један од шефова Рајхсбанке изјавио да је БИС једина страна подружница немачког банкарства. Амерички предсједник БИС-а, Томас Меккитрик редовно је давао нацистима информације о привреди и финансијским плановима осталих држава и није му нимало сметало да је Хитлеров лични банкар.

Све је то банка преживела, а од шездесетих година прошлог века је помагала у стварању европске монетарне уније, али сада већу важност има Европска централна банка која служи као саветник и контролор централним банкама држава које користе евро као валуту.

Вести

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u