ТАЊУГ ЈАВЉА: Ево ко стиже у Београд КОД ВУЧИЋА НА РАЗГОВОР!

ТАЊУГ ЈАВЉА: Ево ко стиже у Београд КОД ВУЧИЋА НА РАЗГОВОР!

2 јула 2019

Један од најактивнијих и “најтврђих” албанских лобиста у Вашингтону, конгерсмен Елиот Енгел долази у среду у Београд, сазнаје Тањуг.

Тањуг наводи да ће се он састати са председником Александром Вучићем.

Вучић и Енгел већ су се сусрели, у фебруару ове године, током 55. Минхенске конференције о безбедности, када се председник Србије састао са делегацијом америчког Kонгреса, у којој је, како су медији пренели, био и Енгел, као председник Одбора за спољне послове Представничког дома Kонгреса САД.У фокусу тог сусрета био је случај браће Битићи.

Kосово и Метохија, а тиме и Србија, је, међутим, тема на којој се Енгел непрестано, сад већ више деценија, активно ангажује.

Он сам се недавно похвалио да је његов “рад на промоцији америчко-косовских односа био меду најсмисленијим достигнућима свих конгресних година”, од 1989, од кад је у Kонгресу, а списак “достигнућа”, с Енгелове тачке гледишта, је подужи – од залагања за бомбардовање СРЈ, до формирања војске Kосова, повлачења потернице за Рамушем Харадинајем, преко оцена да Србија мора да се избаци из Партнерства за мир, до оцене да Србија није спремна за улазак у ЕУ.

Управо та његова оцена о Србији и ЕУ, коју је пре две године упутио шефиици дипломатије Федерики Могерини натерала је Вучића, да током посете Вашингтону реагује.

“Свако има право да каже где кога жели. Да ли нас желе у Европи? Ја сам мислио да се о томе пита ЕУ”, рекао је тада Вучиц, уз подсећање да је Енгел најистакнутији албански лобиста.

Вучић је тада додао да Американци имају право да желе да је Србија лоша или добра, али да је посао Србије да штити своје интересе, те да Србија жели најбоље односе са САД, да их гради на озбиљан и одговоран нацин, у којима је јасно да су они велика сила, а ми бројчано и територијално мала држава.Елиот је у Kонгресу 30. априла отварајући саслушање о наводном силовању Албанки рекао да чува фотографије спаљених кућа у Пећи ,да би се свакдневно подсећао колико још треба да се уради по питању Kосова.

За сурову етничку дискиминацију и тада је оптужио бившег председника Слободана Милошевића којег је назвао балканским касапином.

Рекао је, као и Приштина што говори, да су наводна силовања на Kосову била инструмент у циљу протеривања Албанаца на етничком принципу.

Годинама се залагао за формирање Војске Kосова, и тражио да се супротан став Вашингтона по том питању промени.

Kосово би требало да има војску, јер Русија наоружава Београд, говорио је Елиот, пореклом украјински Јеврејин, чији су преци емигрирали у САД из царске Русије, као и да због те сарадње са Русијом Србија треба да се избаци из Партнерства.

Током агресивног заступања ставова блиских Приштини није испуштао прилику ни да упути критике на рачун Београда, што се изборио да 13 земаља ревидира пордшку независном Kосову.

Тражио је да се Србија одрекне те политике, јер је, како тврди, независност Kосова неповратна.Реаговао је и на хапшење Харадинаја у Словенији 2015. и тражио да Србија повуче ту оптужницу.

Елиот, бивши учитељ, био је први страни политицар који је говорио у “Скупштини Kосова” након самопроглашења независности.

У његовом кабинету објашњавају да је Енгелова мотивација ка заступану интереса Албанаца настала због “демографије дистрикта” који представља у Kонгресу, а процена је да је рец око 30.000 бирача албанског порекла, већином са KиМ,

На Kосову је за заслуге, међу којима су и залагање за бомбрадовање, независност и инвестиције (Пришитина је преко Kонгресне агенције за помоћ добила 49 милиона долара) добио поштанску маркицу од два евра, а један од највећих булевара у Пећи назван је по њему.

Због свих ових ставовова и политичког ангажмана биће занимљиво видети – са каквом поруком и каквим циљем Енгел сутра долази у Београд.

(Тањуг)

KOMENTARI14 коментара

 1. zoran says:

  Ja već mislio ser Elton John...

 2. Miroslav says:

  Fali mu uckur za naocare, siroma, a ovi njegovi nikako da se sete kad mu je rodjendan...

 3. ilorad2 says:

  ludo jedno koliko nam je mastiljarski pacov iz vašingtona naneo štete i bola za relativno male pare njega treba deratizirati čim ga ugledate, to je jedno jadno patetično G od čoveka bar kako su mi rekli, bednik koji ni pare koje je nakrcko nezna da potroši.voli da ga šiptarski mafijaši tretiraju ako važnu ličnost i da ga tapšu p ramenu jer je inače NULA i u karijeri i kao čovek.Njegov nestanak nikome ne bi smetao pa čak i tači bi se samo kiselo osmehnuo.Taj lik je primarna meta ako želimo da smanjimo mračan uticaj albnske mafije u kongresu, bukvalno on radi po principu kancelarijske bube levo i desno par hiljda ovde par onde,užas koliko nam je naudio iznutra.

 4. Ivke says:

  Vucicu ne primaj tog dripca, moze samo slina da ga primi jer je to njegov nivo. Pokazi malo hrabrosti pico jedna

 5. persida says:

  Vucko, okreni se otpozadi.. gazda dolazi.

 6. Orthodox says:

  ...neka on svoje albanske prijatelje vodi kući u Ameriku a Srbiju i srbski narod neka ostavi na miru i neka ne pominje Kosovo jer će mu se vratiti trostruko i u glavi i u Americi kao bumarang... dolazi da prenese mržnju i zlo, Vučić bi trebao da ga odbije i da ga ne primi na razgovor jer to su neprijatelji Pravoslavlja, Srbije i Rusije...

  • Istina oslobađa says:

   Milsim da je njegova karijera pri kraju, jer ga ni sami Jevreji ne uvažavaju kao čoveka, on je sotona koji će goreti u paklu radi vređanja drugih nacija i drugih vera, materialno je mnogo nastrojen i duhovno prazan, takvima bog podari dugačak život ali šta ga čeka posle smrti to samo bog zna, neka dodje u beograd, niko ga ozbiljno neće shvatati.

 7. Drago says:

  Da malo drži do svoje pozicije nikada ne bi smeo sebi dozvoliti da kongresmene prima on, već netko iz ministarstva vanjskih poslova Srbije. Time bi pokazao da je Srbija ozbiljna država, ali on, samo što još nije primio i portire iz Bele kuće i EU. Toliko je općinjen vlasti da u tom slepilu uništava i pocenjuje sve institucije države. Njegova diviza je Ja, pa Ja.. i ostali su glupaci i lopovi. U ozbiljnim državama se zna kojeg ranga se gost prima i tko će sa njim reazgovarati.

 8. Miraš says:

  Kad velika Amerika traži da se napravi velika Albanija onda dežurna kukavica na čelu male Srbijice ima samo da kaki i to retko i svima nama po glavama. Posle tog sastanka vladar Srbijice će da tutunjače i kukumače u sve medije tj. nastojaće da nam svima lobotomira i mozak i dušu sa tim šta je sve od njega velika Amerika tražila. Kako bilo ko može da nam pomogne kad mi biramo prevrtljivu kukavicu?

 9. Nićifor says:

  Bolji rang ni on nije zaslužio u Srbiji od ovog koga prima. Znaju to njegovi "Zapadni prijatelji", pa mu takve zamenikove pomoćnike i šalju. Kakav značaj njemu pridaju videlo se i kad je stotinak metara ispred ulaza u Belu kuću novinaru RTS, bez prisustva bilo kojeg zvaničnika Bele kuće ,davao intervju novinaru. Cirkus! Samo se na stepeništu ulaza u belu kuću video portir, koji je iznenađeno gledao, čudeći se ko je to kad ga niko nije ispratio iz zgrade, u koju je inače ušao na sporedni ulaz, i prošetao sa posetiocima. Nije on gadljiv na Velikoalbanske lobiste. Ne hvali on Murata, kome "ovi naši", kako je rekao, "nisu ni skute da mu nose" zato što tako ne misli. Nije li jedan od najpoznatijih albanskih lobista i Danijel Srver, koji mu je do sad više puta servirao naloge koje mora ispuniti. Ko je više učinio za otimanje Kosova i Metohije od Bila Klintona, čijoj fondaciji je poklonio 2,5 miliona dolara, Entoni Blera, koga je doveo u svoju vladu za savetnika i plaća ga za to, Gerharda Šredera, koga je doveo na svoj predizborni miting i za to takođe platio, Džo Bajdena koga je dočekao na prostrtom cvrenom tepihu uz posluženje hlebom i soljum kao najvećeg prijatelja, dok je on prolazio pored srpske zastave koju nije ni pogledao, a u Prištini, u kojoj je jedna ulica dobila ime njegovog sina, ljubio je albanski zastavu. Još nam samo nije doveo onu koju su prilikom predstavljanja svoje škrabotine od knjige Česi napali rečima "Krvava baba", te je siktala kao zmija "Prokleti Srbi", znajući zašto je oni prozivaju, a zatim pokupila one knjige, koje samo dokona budala može uzeti u ruku, i pobegla glavom bez obzira. To je ona koja je na pitanje novinara da li je opravdana smrt pola miliona dece od poslediva bombardovanja Iraka, bez trunke stida odgovorila:"Jeste". Hoće li nam predsednik i za ovog albanskog lobistu okriviti nekog iz opozicije, ili pak iz redova svoje stranke. Na navode Milovana Drecuna da je Velikoalbanski projekat nezaustavljiv proces nije rekao ni reč. A kako bi i rekao kad mu je on jedan od trojice glasnogovornika koji su zamajavali Srbe Zajednicom srpskih opština, dok sve odredbe protivustavnog Briselskog sporazuma pogubne za srpske nacionalne interese nikad nisu ni pomenuli. Šta bi tek imali godinama pričati da im je Tači omogućio formiranje ZSO, koja ne bi imala ništa značajniju ulogu od udruženja golubara?

 10. Rale says:

  Sv neki zamenici zamenika i šiptarske sluge. Srbijo na šta si ti spala, da šiptarskog lobistu nazivaš predsednikom.

 11. Miraš says:

  Vučić je pravio razne ustupke tkzv. Kosovu tokom briselskog dogovaranja (da ih sada sve redom ne nabrajam) i takvim lošim redosledom poteza ugrozio je bezbednost preostalih Srba na KIM. Kako mu se sada Haradinaj zahvaljuje na tim ustupcima? Naziva ih devijantnim procesom, naravno ne odriče se ni od jednog ustupka srpskih pregovarača dobijenih ranije u Briselu, sve ih je zgrabio i preduzeo druge mere kao što su formiranje vojske Kosova, upadi na sever KIM, takse 100% i još sada izjavljuje da je ostvario istorijsku pobedu. Haradinaj: „Za mene nije bilo dijaloga, bilo je devijantnog procesa (!!!), drago mi je da je taj proces stigao tamo gde je stigao. Zahvaljujem opoziciji na podršci koju nam je pružila da branimo teritorijalni integritet i pitanje granica. Mislim da je ovo istorijska pobeda“, dodao je Haradinaj. On bi najpre trebalo da zahvali Vučiću, pa tek posle opoziciji i kome god hoće. Ko je Haradinaju omogućio "istorijsku pobedu" iz zvaničnog Beograda? Kad je zdrava mera srpskog naroda postalo to da predajemo svoje ljude u roblje na nemilost šiptarskim separatistima i teroristima, kao što uradiše sa preostalim Srbima na KIM?

  • Miraš says:

   Srbija je zvanično ukinula ropstvo 1835 godine Sretenjskim ustavom. Danas nakon nepuna dva veka od tada neko od dela svog naroda svesno pravi roblje i veoma licemerno se pravi nevešt, nevin i dobronameran, a na podlosti prema svom narodu i državi pristaje za ljubav ličnih privilegija koje će dobiti posredstvom EU! Ova primedba se odnosi na sve glasače za put Srbije u EU.

 12. Orthodox says:

  Vučić i Đukanović će završiti slično tj. onako kako su zaslužni za izdaju svog naroda. Da se ne lažemo, danas nema ni jednog kanditata koji bi mogao da stane u odbranu svog naroda, Vučić to sigurno nije jer Bler i Shreder nisu prijatelji srba, Vučić je engleski MI6 čovek koji otvara nove fimre u Srbiji a razseljava srbski narod iz srbije, ne brine o srbima ni na kosovo ni u srbiji, za svaku političku krizu krivi opoziciju, kupuje glasove preko ucena i pretnji, ne protivi se migrantima što znači da mu je svejedno ko će živeti na području srbije dok je on na vlasti samo da glasaju za njega. Znaju Srbi kakav je AV samo podmetanjem glasova nisu mogli da promene rezultate izbora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u