ТЕК ЋЕМО ДА УМИРЕМО ОД РАКА: Очекује нас експлозија малигних тумора!

ТЕК ЋЕМО ДА УМИРЕМО ОД РАКА: Очекује нас експлозија малигних тумора!

1 новембра 2015

radioaktivno-1349456629-216127Ове године очекује се експанзија малигних тумора код грађана Србије. Разлог за то је, како открива наш најпознатији онколог проф. др Слободан Чикарић, време које је прошло од бомбардовања Србије, када је на Космет и Пчињски округ бачено 15 тона осиромашеног уранијума или, када се преведе у активност радиоактивног извора, 185 милијарди бекерела!

Онколози предвиђају да ће Србија тек осетити негативна дејства бацања осиромашеног уранијума.

Још је суморније што већ годинама уназад, како каже статистика, рак у Србији убије цео мањи град – око 22.000 људи, а од канцера оболи око 33.000 људи.

– Сваки становник, од 10 милиона колико нас има са Косовом и Метохијом, у просеку је примио дозу зрачења од 18.600 бекерела, а дозвољена количина уранијума 238 (осиромашеног) по становнику у литру воде је 0,4 бекерела! Да би се рак појавио, потребно је да прође такозвани латентни период, који је за леукемију и малигне лимфоме од пет до 10 година, а за такозване солидне туморе, којих је 95 одсто, а чија се експанзија очекује ове године, од 10 до 20 година.

Просек јављања за прве је седам и по година, док је за друге 15 година. Ситуацију у Србији пратим од 2001. године до данашњег дана. Према нашим истраживањима, 2006. био је нагли скок броја оболелих од леукемије и лимфома за 118 одсто у односу на 2005. Тај тренд се задржао до 2010. Што се тиче солидних тумора, треба очекивати њихов нагли скок за прошлу и ову годину. Још није готова статистика, али нам је евидентна највећа стопа смртности од рака у Европи – прича овај стручњак и додаје да је здравље становништа угрожено од момента када је бачен осиромашени уранијум, који спада у канцерогене материје, и то траје до данас.

kosovo-uranijum-bosnjak-ks

– Његов полураспад траје 4,5 милијарди година. Уранијум има ниску тачку топљења, сагорева на 50 степени и прелази у радиокативну прашину. Она је током бомбардовања доспела у воду, земљиште, а ваздухом се проширила и ван граница Србије. У биљке је доспела из земље, а животиње су јеле те биљке, дакле уранијум је и у њима. Људи пију воду, једу биљке и животиње, дакле и у нама је. Иакао укупна радиоактвиност на целом Балкану није велика, за индукцију рака потребна је мала доза радиоактивног материјала. Када доспе у крвоток, на пример, дисањем и путем хране, тада долази у контакт са ћелијском опном и продире у њу – објашњава за „Ало!“ проф. др Чикарић механизам досадашњег дејства осиромашеног уранијума.

– Да се разумемо, здраве хране нема нигде у свету, па ни у Србији, која је оптерећена последицама бомбардовања осиромашеним уранијумом. То оптерећење ће остати док је света и века на нашим просторима због времена полураспада уранијума од 4,5 милираде година. Нема решења за тај проблем – наводи он.

Сакривени извештај УН Сенегалца Бакари Кантеа, шефа мисије програма УН из 1999, о стравичним последицама бомбардовања Србије никада није објављен, а делови који су процурили у јавност захваљујући америчком независном новинару Роберту Парсонсу, извештачу из међународних институција у Женеви, шокирали су Европу и Србију.

Он је успео да добије Кантеов извештај од свог извора у УНЕП-у и 17. јуна 1999. објави његове делове у женевском дневнику „Куријеу“ (Ле Цоурриер). Извештај је категоричан у оцени да ће наредне генерације, које живе на бомбрадованом тлу, патити од канцерогених обољења, леукемије, биће повећан број спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади.

Др Димитријевић: Колеге су нам умрле!

Др Невенка Димитријевић из Српског лекарског друштва каже за Ало! да је прича о последицама бомбардовања Југославије апсолутно табу.

– Могу само да се надовежем на оно што је проф. др Чикарић навео и додам да је заиста повећан број оболелих од малигних тумора у Србији. Знам да су колеге који су после бомбардовања отишле да помажу угроженом становништву после неколико година оболеле од рака и умрле. Њихову смрт нико није желео да повезује са дејством осиромашеног уранијума. Нама нису доступни никакви подаци о последицама бомбардовања по здравље становништва, али као лекар не смем ни да мислим какве се генетске мутације настале у микроорганизмима и инсектима који нападају човека. А чињеница је да се јављају нови вируси и болести о којима ништа не знамо – наводи она.

Alo.rs

KOMENTARI4 коментара

  1. телетабис says:

    Мислим да је једном овај доктор рекао: у знак извињења за злочине над Србијом и као цивилизацијски гест хуманости чланице НАТО-а, које су учествовале у бомбардовању, би требале у Србији да подигну највећу и најопремљенију онколошку клинику у Европи јер у надолазећим годинама ће нам она бити неопходна. И после много година се први пут чује глас стручњака, на жалост мислим да ово ко мало озбиљно схвата. И ово изречено је мало улепшано од стварног стања које ће тек да нам се деси.

  2. Karolina says:

    19 zemalja članice NATO-a je bombardovalo Srbiju, u aprilu 1999.god. je bombardovana "ZASTAVA" čime smo totalno upropašćeni zdravstveno, ozračeni smo i moja majka Backović Radmila je posle dve operacije štitne žlezde umrla 14.04.2002.god.to su bile muke i agonija kojima niko ništa ne može šta god pokušavali i klasičnom medicinom i alternativom, umireš polako ali sigurno, i meni se to isto sada događa. Pisala sam ambasadama svih zemalja koje su nas bombardovale i samo su mi odgovorile Nemačka i Belgija, tražila sam pomoć zato što sam bez prihoda socijalni slučaj a treba da se izborim sa kancerom, odgovrili su mi da finansiraju institucije a ne fizička lica. To je tako političari poltronišu onima koji su nas uništili i upropastili a narod umire u najvećim mukama i nikoga nije briga, treba se tražiti obeštećenje i podeliti ga svim bolesnima od kancera mesečno kao penzija do kraja života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u