ТЕК ЋЕМО ДА УМИРЕМО ОД РАКА: Очекује нас експлозија малигних тумора!

TEK ĆEMO DA UMIREMO OD RAKA: Očekuje nas eksplozija malignih tumora!

1 novembra 2015

radioaktivno-1349456629-216127Ove godine očekuje se ekspanzija malignih tumora kod građana Srbije. Razlog za to je, kako otkriva naš najpoznatiji onkolog prof. dr Slobodan Čikarić, vreme koje je prošlo od bombardovanja Srbije, kada je na Kosmet i Pčinjski okrug bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma ili, kada se prevede u aktivnost radioaktivnog izvora, 185 milijardi bekerela!

Onkolozi predviđaju da će Srbija tek osetiti negativna dejstva bacanja osiromašenog uranijuma.

Još je sumornije što već godinama unazad, kako kaže statistika, rak u Srbiji ubije ceo manji grad – oko 22.000 ljudi, a od kancera oboli oko 33.000 ljudi.

– Svaki stanovnik, od 10 miliona koliko nas ima sa Kosovom i Metohijom, u proseku je primio dozu zračenja od 18.600 bekerela, a dozvoljena količina uranijuma 238 (osiromašenog) po stanovniku u litru vode je 0,4 bekerela! Da bi se rak pojavio, potrebno je da prođe takozvani latentni period, koji je za leukemiju i maligne limfome od pet do 10 godina, a za takozvane solidne tumore, kojih je 95 odsto, a čija se ekspanzija očekuje ove godine, od 10 do 20 godina.

Prosek javljanja za prve je sedam i po godina, dok je za druge 15 godina. Situaciju u Srbiji pratim od 2001. godine do današnjeg dana. Prema našim istraživanjima, 2006. bio je nagli skok broja obolelih od leukemije i limfoma za 118 odsto u odnosu na 2005. Taj trend se zadržao do 2010. Što se tiče solidnih tumora, treba očekivati njihov nagli skok za prošlu i ovu godinu. Još nije gotova statistika, ali nam je evidentna najveća stopa smrtnosti od raka u Evropi – priča ovaj stručnjak i dodaje da je zdravlje stanovništa ugroženo od momenta kada je bačen osiromašeni uranijum, koji spada u kancerogene materije, i to traje do danas.

kosovo-uranijum-bosnjak-ks

– Njegov poluraspad traje 4,5 milijardi godina. Uranijum ima nisku tačku topljenja, sagoreva na 50 stepeni i prelazi u radiokativnu prašinu. Ona je tokom bombardovanja dospela u vodu, zemljište, a vazduhom se proširila i van granica Srbije. U biljke je dospela iz zemlje, a životinje su jele te biljke, dakle uranijum je i u njima. Ljudi piju vodu, jedu biljke i životinje, dakle i u nama je. Iakao ukupna radioaktvinost na celom Balkanu nije velika, za indukciju raka potrebna je mala doza radioaktivnog materijala. Kada dospe u krvotok, na primer, disanjem i putem hrane, tada dolazi u kontakt sa ćelijskom opnom i prodire u nju – objašnjava za „Alo!“ prof. dr Čikarić mehanizam dosadašnjeg dejstva osiromašenog uranijuma.

– Da se razumemo, zdrave hrane nema nigde u svetu, pa ni u Srbiji, koja je opterećena posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom. To opterećenje će ostati dok je sveta i veka na našim prostorima zbog vremena poluraspada uranijuma od 4,5 milirade godina. Nema rešenja za taj problem – navodi on.

Sakriveni izveštaj UN Senegalca Bakari Kantea, šefa misije programa UN iz 1999, o stravičnim posledicama bombardovanja Srbije nikada nije objavljen, a delovi koji su procurili u javnost zahvaljujući američkom nezavisnom novinaru Robertu Parsonsu, izveštaču iz međunarodnih institucija u Ženevi, šokirali su Evropu i Srbiju.

On je uspeo da dobije Kanteov izveštaj od svog izvora u UNEP-u i 17. juna 1999. objavi njegove delove u ženevskom dnevniku „Kurijeu“ (Le Courrier). Izveštaj je kategoričan u oceni da će naredne generacije, koje žive na bombradovanom tlu, patiti od kancerogenih oboljenja, leukemije, biće povećan broj spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Dr Dimitrijević: Kolege su nam umrle!

Dr Nevenka Dimitrijević iz Srpskog lekarskog društva kaže za Alo! da je priča o posledicama bombardovanja Jugoslavije apsolutno tabu.

– Mogu samo da se nadovežem na ono što je prof. dr Čikarić naveo i dodam da je zaista povećan broj obolelih od malignih tumora u Srbiji. Znam da su kolege koji su posle bombardovanja otišle da pomažu ugroženom stanovništvu posle nekoliko godina obolele od raka i umrle. Njihovu smrt niko nije želeo da povezuje sa dejstvom osiromašenog uranijuma. Nama nisu dostupni nikakvi podaci o posledicama bombardovanja po zdravlje stanovništva, ali kao lekar ne smem ni da mislim kakve se genetske mutacije nastale u mikroorganizmima i insektima koji napadaju čoveka. A činjenica je da se javljaju novi virusi i bolesti o kojima ništa ne znamo – navodi ona.

Alo.rs

KOMENTARI4 komentara

 1. Radikal says:

  Samo vi umirite...

 2. Radikal says:

  Samo vi umirite...

 3. teletabis says:

  Mislim da je jednom ovaj doktor rekao: u znak izvinjenja za zločine nad Srbijom i kao civilizacijski gest humanosti članice NATO-a, koje su učestvovale u bombardovanju, bi trebale u Srbiji da podignu najveću i najopremljeniju onkološku kliniku u Evropi jer u nadolazećim godinama će nam ona biti neophodna. I posle mnogo godina se prvi put čuje glas stručnjaka, na žalost mislim da ovo ko malo ozbiljno shvata. I ovo izrečeno je malo ulepšano od stvarnog stanja koje će tek da nam se desi.

 4. Karolina says:

  19 zemalja članice NATO-a je bombardovalo Srbiju, u aprilu 1999.god. je bombardovana "ZASTAVA" čime smo totalno upropašćeni zdravstveno, ozračeni smo i moja majka Backović Radmila je posle dve operacije štitne žlezde umrla 14.04.2002.god.to su bile muke i agonija kojima niko ništa ne može šta god pokušavali i klasičnom medicinom i alternativom, umireš polako ali sigurno, i meni se to isto sada događa. Pisala sam ambasadama svih zemalja koje su nas bombardovale i samo su mi odgovorile Nemačka i Belgija, tražila sam pomoć zato što sam bez prihoda socijalni slučaj a treba da se izborim sa kancerom, odgovrili su mi da finansiraju institucije a ne fizička lica. To je tako političari poltronišu onima koji su nas uništili i upropastili a narod umire u najvećim mukama i nikoga nije briga, treba se tražiti obeštećenje i podeliti ga svim bolesnima od kancera mesečno kao penzija do kraja života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *