ТЕРОРИСТА СА НОВОГ ЗЕЛАНДА се појавио на суду (ВИДЕО)

TERORISTA SA NOVOG ZELANDA se pojavio na sudu (VIDEO)

16 marta 2019

Brenton Tarant (28), koji je juče izveo teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu i tom prilikom ubio 49 osoba, pojavio se jutros na sudu!

Australijanac je doveden na sud u beloj zatvorskoj odeći s lisicama na rukama, a izrečena mu je jedna tačka optužnice koja se odnosi na ubistvo. Očekuje se da će optužnica biti uskoro proširena.Premijerka Novog Zelanda ranije je izjavila Džasinda Ardem je rekla da je Tarant imao pet komada oružja i dozvolu za njih, a poručila je i da će se promeniti zakon o oružju nakon ovog terorističkog napada.

U pritvoru su još dve osobe od kojih nijedna nije ranije imala problema sa zakonom. Tarant ostaje u pritvoru bez mogućnosti plaćanja kaucije, a na sudu će se ponovo pojaviti 5. aprila.

– Oružje korišćeno za teroristički čin je modifikovano, a Tarantov automobil je bio pun municije. To ukazuje na njegovu nameru da nastavi s napadom – rekla je Ardem.

Premijerka je govorila i o važnosti toga da porodice što pre preuzmu tela svojih voljenih koja se još uvek uklanjaju iz džamije Al Nur. Dodala je da će porodice koje su izgubile nekoga od koga su zavisile dobiti finansijsku pomoć.

Prva identifikovana žrtva je Daud Nabi (71) koji je osamdesetih godina prošlog veka došao na Novi Zeland iz Avganistana. Identitet ostalih žrtava još nije objavljen. U pucnjavi je ranjeno 48 osoba, a među njima su dečaci stari dve i 13 godina. Ukupno 11 osoba se nalazi u kritičnom stanju.

Bangladeš, Indija i Indonezija su objavili da među nastradalima ima i njihovih državljana.

Teroristički napad se dogodio juče u centru Krajstčerča tokom molitve u 13:40 sati.

Tarant je započeo napad ulaskom u džamiju i pucao je prema vernicima oko pet minuta. Potom je automobilom došao do druge džamije gde se pucnjava nastavila. Jedan od vernika je uspeo da ga razoruža nakon čega je Tarant pobegao u automobil, a nakon toga je uhapšen.

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    Zar australijanac treba da diktira kako će biti uredjeni odnosi između Rusije i Turske i još da u ime toga predlaže atentat na predsednika Turske? Turska i Rusija treba da uredjuju svoje međusobne odnose . Tarant je i islamofobičan i ne podnosi doseljenike. Ali baš Erdoganova Turska zadržava nekoliko miliona migranata da ne udju u Evropu, imaju i takav sporazuma sa EU. Zamislite da je napravljen takav haos u Turskoj kakav Tarant predlaže - to bi moglo da prouzrokuje i pokretanje tih izbeglica iz Turske u Evropu. Tarantova navodna briga za Evropu je lažna, po njegovim pravilima Evropa bi tek gorela od raznih sukoba. Zatim odlaskom Erdogana NATO bi postao jači, a ne bi oslabio. Dakle plasirana je još jedna laž. ... Kakvi sve uticaji i kakve krupne manipulacije su moguće iz Ujedinjenog Kraljevstva na Evropu? Novi Zeland pripada Ujedinjenom kraljevstvu isto kao i Australija. Šef obadve države je kraljica Elizabeta druga koju u tim državama predstavljaju guverneri.

  2. Slobodanka says:

    Tako izgleda da Tarant je jednim udarcem trebao da ubije više muva. Sem što je počinio zločin na Novom Zelandu on bi da lupi još nekoliko "muva": Turska, Rusija, Evropa, čak i Srbija. Pomenuo je i NATO, ali ako bi bilo po njegovom da se napravi takav haos u Turskoj onda bi NATO samo ojačao. Da li je samo lud ili je ludo pametan? Ko bi još ojačao? Globalisti u Evropi jer ovim se nameće da svi treba da se predamo njihovoj što totalitarnijoj kontroli, a u ime naše zaštite. I sve ovo se desilo baš pred izbore za novi Evropski parlament koji treba da se održe u maju, a u Evropi vlada predizborni strah od toga kakav će uspeh postići populisti. Tarant sve tako ekstreman na neki način može se povezati ili izjednačiti sa evropskim populističkim pokretima kojima takodje nastoje da prišiju ekstremizam. Evropski glasači koji se dvoume za koga će glasati posle ovakvog krvavog pira?

  3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Pa neka ga pošalju u Hag i dobiće 2 meseca uslovno jer je englez i sve cool :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *