ТЕЖАК ШАМАР ЗА СРБИЈУ: Брисел стао на страну косовских Албанаца! СРБИЈИ СТАВЉЕНО ДО ЗНАЊА ШТА ЈЕ ЧЕКА

ТЕЖАК ШАМАР ЗА СРБИЈУ: Брисел стао на страну косовских Албанаца! СРБИЈИ СТАВЉЕНО ДО ЗНАЊА ШТА ЈЕ ЧЕКА

9 марта 2019

ЕВРОПСКА унија, као посредник у дијалогу Београда и Приштине, поново је својим ћутањем чврсто стала на страну косовских Албанаца. Одбијање Брисела да заузме став о платформи, у четвртак усвојеној у косовској скупштини, уз правдање флоскулом да се „ставови појединих страна у дијалогу не коментаришу“, само је додатни ветар у леђа намерама Приштине.

Своје жеље косовске власти ставиле су црно на бело у виду платформе за дијалог са Београдом, а оне су све само не нестатусне, што је требало да буде основни предзнак бриселског дијалога.Овај документ предвиђа 11 принципа на основу којих ће деловати приштински тим за дијалог и њиме се тражи: реципрочно признавање унутар постојећих „граница“, повлачење Резолуције 1244 СБ УН, да Србија прекине све активности које спречавају Косово да постане међународно признато, оснивање специјалног суда за наводне злочине Срби, надокнаду ратне штете…

Уз то, наводи се да на Косову не може да постоји додатни ниво у структури власти тзв. Републике Косово, осим локалне и централне власти…

Ова последња ставка у пракси би значила да, уколико се икада оснује Заједница српских општина, она не би могла да има извршна овлашћења. Гаранти примене постигнутог споразума, по замисли Приштине, били би ЕУ и САД.

Упитана да прокоментарише овај папир, портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич у петак је рекла да ЕУ, као посредник, „не коментарише ставове појединих страна у дијалогу“ и да се једино преговорима може доћи до споразума који је од интереса за грађане Косова, Србије и региона.

Додала је и да споразум Београд-Приштина мора бити сагласан међународном праву и добити подршку свих држава чланица ЕУ. Додатна питања „Новости“ – када очекују постизање споразума и да ли је њихов став идентичан позицији Вашингтона „да би међусобно признавање до краја године било најбоље“ – остала су без одговора.

Због овог документа, који се у српском државном врху доживљава као убиство дијалога, у петак ујутру заседао је и Савет за националну безбедност који је сазвао председник Александар Вучић. После тог састанка, премијерка Ана Брнабић рекла је да је платформа Приштине супротна здравом разуму, а да ће реакција Србије, као и досад, бити одмерана и одговорна, али да ће држава у сваком тренутку умети да заштити и своје и интересе грађана. Премијерка је најавила и да ће она, председник Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић у недељу ујутру разговарати са патријархом Иринејом и Синодом СПЦ о ситуацији на КиМ.

За платформу је рекла да је „документ против било каквог компромиса, даљег дијалога и да не говори ништа о животу Срба на КиМ“.

– Усвајање овакве платформе је без сумње трећи завршни ударац дијалогу Београда и Приштине. Први ударац било је непоштовање Бриселског споразума, јер не постоји ништа од ЗСО. Други ударац било је увођење такса на робу из Србије и БиХ – навела је Брнабићева, уз закључак да је Приштина свим досадашњим корацима усмереним против Београда системски ишла на то да се дијалог обустави.

Пре састанка Савета за националну безбедност, председник Вучић састао се са подсекретаром за политичка питања у Стејт департменту САД Дејвидом Хејлом, коме је пренео оцену да је платформа за дијалог Приштине у суштини одлука Приштине да прекине дијалог са Београдом.

Вучић је рекао и да је одавно упозоравао високу представницу ЕУ Федерику Могерини и њен тим да усвајање овакве платформе не оставља простор за компромис. Он је Хејлу рекао и да ће Србија у релативно кратком року донети мере којима ће реаговати на неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума, на увођење такса и одлуку Приштине о прекиду дијалога.

Поводом састанка Вучића и Хејла, на твитер-налогу америчке амбасаде поручено је да „САД позивају на укидање тарифа, заустављање обостраних провокација и наставак дијалога“. Током сусрета са премијерком Брнабић званичник из Вашингтона је рекао да договор мора бити прихватљив и за Београд и за Приштину.

У УВОДУ МИШЉЕЊЕ СУДА ПРАВДЕ

У УВОДУ своје платформе Приштина се позива на одлуку Међународног суда правде из 2010, који је „потврдио да је проглашење независности Косова у складу с међународним правом“ и назначава да је после тога Генерална скупштина УН, која је суду и упутила питање, узела у обзир пресуду Суда и подстакла дијалог под покровитељством ЕУ. Године 2008, тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић предао је предлог Резолуције Србије о Косову у званичну процедуру Генералне скупштине УН, којом се захтевало да ГС затражи саветодавно мишљење МСП о легалности проглашења независности Косова.

(Новости)

KOMENTARI11 коментара

 1. Ime neko says:

  Sada zovete patrijarha, a ranije vam bio nepodoban za razgovor???

  • Ivana says:

   Brisel ti veliki Vučićevi prijatelji i nalogodavci nisu stali na stranu Albanaca ne. Oni su pomogli raspad Jugoslavije. Hrvatima novcem, oružjem i instuktorima pomogli sprovesti genocid nad Srbima Krajine i Hrvatske. Onda su pomogli Hrvatima i Bošnjacima proterati Srbe u Bosni s 51% teritorije. Pa su odvojili Crnu Goru i Makedoniju od Srbije da lakše čerupuju. Pa su pomogli otimanje Kosova. Danima bombardovali Srbiju zabranjenim sredstvima i samo teški bolesnik i ludak kaže to su naši prijatelji i naš cilj je biti s njima. Ali sve to nije bitno no ko glasa za ludaka?

 2. Baracuda says:

  Jel neko drugi osim AVAV i njegovog okruženja očekivao nešto drugo ! Kompletan fijasko njegove degenerične politike !

  • Velika Metla says:

   Баракуда,НИКО! Свако ко траву не пасе је унапред знао,на основу историје нацистичког запада према Србији,да ће се ова наказа од еу-рајха ставити(није се она сада ставила него је била од почетка на страни шлихтара)на страну шлихтара! Еу-рајх је признао нарко-картел звани "косове",тако да у преговорима није никако могао бити неутралан! То су биле приче за олош досовску,есенесовску и њихову стоку од бирача!

 3. Kulak says:

  Sjajno! Kapitulantska politika Vučića kapitulirala.Nećemo u raspadajuću i bolesnu EU.Bit će onako kao što svi mi pametni Srbi želimo.Idemo u SAVEZ SA RUSIJOM.URAAAAAAAA!

 4. milorad2 says:

  u brselu odlučuje plaćena birokratija tamo nema politike i zato se odluke koje odatle dolaze mogu komotno da se ignorišu jer nisu izvršne, a da bi potale izvršne i nanele neku štetu nama recimo mora d prodju kroz politički tunel a tu su se stvari MNOGO promenile.Drugim rečima mi SADA MOŽEMO vojno da intervenišemo, i da pocepamo šiptariju i NIŠTA iz EU neće moći da urade, makar u procesu pocepali i KFOR i NATO zajedno sa teroristima,mada je sigurno da će ta "mirotivračka" ekipa da sedi u kasarnama ili da ODMAH zbriše u makedoniju odakle su i došli na našu teritoriju:)Banditi iz prištine su zaigrali VRLO OPASNU igru i uskoro će postati svesni da više nema ni blefoiranja ni praznih pretnji:) a njihove sankcije su posebno smešna sprdačina:)Presešće im pobuna i nezavisnost USKORO.

 5. Cp6a says:

  Било ко, изабран на случајан начин на улици, би милион пута био бољи преговарач од ове умишљене будале. Само политички идиоти и другосрбијански издајници нису, а сви остали су одавно видели шта ће из свега овога да се изроди. И шта сад? "Зајебао сам се Србијо". Докле више Србија да трпи будале, наивчине, егоманијаке и корисне (непријатељима) идиоте, који док схвате суштину, направе непоправљиву штету? А кад нешто и схвате, пусте их у канализацију и доведу нову будалу. Мајмуне један, играш се са србским осећајима, дајеш час капитулантске, час мало родољубиве изјаве, свршаваш кад те западни монструми и ММФ потапшају по рамену, умишљаш да си геније и да можеш са њима да испреговараш нешто корисно за Србију, како мислиш да иза тебе таквог јадног и наивног стану људи да одбране отаџбину ако затреба, а затребаће?

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Sad kao mi treba da glumimo da ne kapiramo da nacističke države EU sprovode identičnu politiku nagrađivanja njihovih balkanskih katoličko-muslimanskih vazala šiptara, beha muslića i kromanjonaca, i ratovanja protiv nas, kao i za vreme 1. i 2. sv. rata koje su isti ti nacistički narodi i pokretali kako bi pokušali da preotmu Balkan.

 7. Nikanor says:

  Savetodavno mišljenje MSP o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova nema obavezujući karakter. To je Vučić morao znati, ali ga ni to, ni Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 SB UN, nije sprečilo u nameri da potpiše Briselski sporazum, ukidajući njime sve institucije države Srbije na kosovu i Metohiji. I da je formirana Zajednica srpskih opština ona ne bi imala nikakva izvršna ovlašćenja. Predstavnici njegove Srpske liste podneli su Ustavnom sudu samoproglašene Republike Kosovo zahtev za ocenu ustavnosti odredbe Briselskog sporazuma o formiranju ZSO (dajući i time, pored učešća u Vladi i Skupštini Kosova) legitimitet Ustavnom sudu Kosova, kao što su dali legitimitet toj samoproglašenoj državi izlazeći na izbore po Zakonima Republike Kosovo. Ustavni sud je doneo odluku da odredba Briselskog sporazuma o ZSO nije u skladu sa ustavom Kosova. I šta još od takozvanih pregovora preostaje osim potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, odnosno priznanja nezavisnosti Kosova, preostaje Aleksandru Vučiću, što mu inače ne spada u nadležnost, jer predsednik Republike Srbije ima čisto protokolarne nadležnosti, dok je vođenje politike u nadležnosti Vlade Republike Srbije. Njegovi mentori su mu eksplicitno poručivali da traže nezavisnost Kosova i nikakvo glumatanje i prebacivanje odgovornosti na one koje je nasledio pre šest godina ne mogu oprati sramotu koju je on nanao Srbiji. Zamajavao je neupućene Zajednicom srpskih opština punih šet godina, a sad ih zamajava taksama, dok vojsku Kosova, čije je formiranje prvi on najavio, ne mopinje. On i dalje ponavlja defetističku mantru o miru.

 8. deda mraz says:

  Komunisticka petokolonaska cirkusijada i samo sakrivaju guzicu i sakrivaju se iza cirkusijade tog suda iz haga,pa neka onda to isto daju i Kataloniji.Ovo sto se sada desava je vec davno sa nasim petokolonasima dogovoreno.

 9. Taipova Češma says:

  Уједињене Нације признају државу Србију у својим уставним границама као пуноправну своју чланицу.То потврђују и својом Резолуцијом 1244. Држава Србија,међународно призната,ИМА СВОЈ У С Т А В ,кога су дужни да се придржавају и ПОШТУЈУ сви грађани који имају држављанство државе Србије.Сви ОНИ,који не признају Устав државе Србије су САМИ ИЗАБРАЛИ да напусте територију државе Србије или да ЗАКОНОМ одређени период времена ПРОВЕДУ ИЗА РЕШЕТАКА у установама Уставом одређених институција државе Србије. АМИН.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u