ТЕЖАK УДАР НА МОСKВУ – Меркелова тражи улазак НАТО у Сирију – РУСИ ПОБЕСНЕЛИ: “Не долазите”

TEŽAK UDAR NA MOSKVU – Merkelova traži ulazak NATO u Siriju – RUSI POBESNELI: “Ne dolazite”

30 oktobra 2019

Inicijativu za uvođenje NATO trupa u Siriju predložila je nemačka ministarke odbrane Anegret Kramp Karenbauer, a podržala ju je i kancelarka Angela Merkel.

Kako piše Sputnjik, sve više političkih i vojnih zvaničnika iz Evrope zagovara ideju da je stanje na severoistoku Sirije nestabilno pa se stoga predlaže da se uvede međunarodna kontrola bezbednosti pod okriljem Ujedinjenih nacija, koju bi sprovodile članice NATO-a.Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je situacija na severu Sirije nestabilna i da je potrebno pronaći “dugoročna međunarodna rešenja”.

S druge strane, Rusija, koja je nedavno sa Turskom postigla dogovor o osiguranju bezbednosti severa Sirije, reagovala je poprilično negativno. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da međunarodna kontrola, posebno ako je reč o NATO prisustvu, neće doneti ništa dobro.

Međutim, analitičari smatraju da bi, ako do toga uopšte i dođe, to otvorilo vrata za stvaranje “novog Kosova” usred Bliskog istoka.

Politikolog i specijalista za Bliski istok Anatolij Nesmijan mišljenja je da će, ako se u Siriji stvori zona koju ne kontroliše sirijska vojska, to biti pandan događajima u Srbiji po pitanju Kosova.

“Tamo je na početku bila stvorena zona koju nije kontrolisala centralna vlast u Srbiji, a nakon određenog perioda ta teritorija stekla je pravo na nezavisnost. Otprilike se ista stvar može dogoditi i u Siriji. Prvo bi se severoistok zemlje odvojio od Damaska, zatim bi se na toj teritoriji pojavila vlada i to sa vojskom, koja već postoji, a nakon toga bi ta vlada mogla da traži pravo i na nezavisnost”, kazao je on.

Nasmijan takođe navodi i da bi se u tom slučaju moglo u potpunosti zaboraviti na ideju očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije, za šta se zalažu, a ako taj cilj ne bude ostvaren, to će u izvesnom smislu predstavljati politički poraz Rusije.

I portparol za spoljnu politiku koalicije nemačkih stranaka CDU/CSU Jurgen Hardt je rekao da bi “plavi šlemovi” bili pogubni za politiku Kremlja u Siriji, budući da “upravo Moskva kontroliše taj deo Sirije”.

On dodaje da “čak i da se to ne sprovede u delo tako brzo, međunarodna kontrola bi svakako predstavljala dobar i konstruktivan način da tonalitet mirovnog procesa u Siriji u budućnosti ne zadaje predsednik Rusije Vladimir Putin, već UN”.Smenjivali Asada pa sada mirotvorci

Sa druge strane, politički analitičar Jurij Počta tvrdi da na ovaj način NATO, Zapad, a pre svega Nemačka, pokušavaju da pokažu da i oni na neki način učestvuju u rešavanju sirijskog konflikta.

“Oni žele da dobiju određena ovlašćenja gde će se i oni za nešto pitati, a da pri tome uopšte nisu potrebni, jer su svih prethodnih godina vodili borbu sa legitimnom vladom, podržavajući teroriste i one koji su podstakli građanski rat“, upozorava.

Počta ukazuje i na to da je ovo samo pokušaj da se retroaktivno pokaže prisustvo Zapada, doduše pod vrlo “drskim izgovorom”.

“Zapad ponovo pokušava da pronađe način kako da kontroliše buduću vladu u Siriji. Zapad želi da bude konkurent državama koje su učestvovale u rešavanju sirijskog problema, a to su Rusija, Turska i Iran. Ovde je reč o postkonfliktnom uređenju, gde nisu glavni igrači oni koji su izvojevali pobedu, već oni koji su došli u trenutku kada se deli plen”, zaključuje Počta.

Podsetimo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su prošle sedmice u Sočiju postigli dogovo o severu Sirije i potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka, u kojem se, između ostalog, predviđa da na sirijsku stranu sirijsko-turske granice, izvan zone turske operacije, dođu jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

(Sputnik)

KOMENTARI14 komentara

 1. Kulak says:

  Problem je što se Putin mora posavetovarti sa moskovskim židovskim lobijem.

  • persida says:

   Nema tu savetovanja, on jednostavno njih mora da poslusa ili ce ga skinuti za 24 sata. Tako je i u drugim zemljama.

 2. Zoran says:

  Mrcvarenje Rusije ce biti decenijama u Siriji. Na to idu.

 3. milorad2 says:

  ma NATO će da bude momentalno napadnut ako probaju nešto u siriji, ali sve su ovo proser.iz brisela.Nemaju oni nameru da mrdaju guzu odatle.

 4. Miraš says:

  Merkelova ne može po svim pitanjima da povladjuje Rusiji jer već i ovako ima podosta optužbi iz SAD na njen račun. Bitno je da je upravo pala poslednja prepreka - konačno je i Danska odobrila izgradnju Severnog toka 2. Koliki je uticaj na tu odluku Danske imala Nemačka? A po ovom pitanju na severoistoku Sirije - ko iole ozbiljan veruje da će vojska Nemačke tamo stići pa makar u svojstvu plavih šlemova? ... Upravo je objavljena vet: „Danska energetska agencija izdala je kompaniji ’Nord strim 2‘ odobrenje za izgradnju dela gasovoda ’Severni tok 2‘ u kopnenom pojasu Danske, jugoistočno od Boriholma u Baltičkom moru“. Prema ocenama agencije, ova trasa je najbezbednija i u skladu je sa ekološkim normama. Za izgradnju dela gasovoda kroz danske vode (147 kilometara) biće potrebno pet nedelja.

 5. Predrag says:

  ovde se radi o sukobu nemačke i turske a vodiće se na teritoriji sirije.

  • Miraš says:

   Postoji od ranije sprega SAD-a sa lokalnim liderima SDF-a i lokalnim vodjama plemena u vezi trgovanja ukradenom sirijskom naftom. Ona traje već duže vreme i sada im se ne mili da tu vezu prekinu. Ne samo da će izgubiti laku zaradu sa povratkom Sirije, nego ti lokalci najviše se boje da na njihov teren doći će sirijska tajna policija za koju pretpostavljaju da će ispitati ko je koliko saradjivao sa okupatorom i to po svim osnovama. Pritom treba imati u vidu da su mnogi od njih sarađivali ranije i sa ISIS-om dok je on bio gospodar na terenu i po pitanju trgovanja ukradenom naftom, i po drugim pitanjima. Zato ih sad hvata panika. Oni neće prihvatiti ni politički dogovor sa Sirijom na kom sad treba da se radi, naprotiv radiće sada protiv njega. Ameri sve te mutljavine znaju i to im je poslednja karta s kojom računaju da će uspeti da opstanu posebno u jugoistočnom delu Sirije koji ne oseća pritisak Turske invazije a najbogatiji je naftom. Sirija sada mora najpre da se vojno učvrsti na severu i zatim da politički dogovor bude uspešan na tom severu koji je i značajno mnogoljudniji od ovog jugoistočnog dela. Rešiće oni i taj problem bez velikog sukobljavanja. Videćemo još jednom kako Amerikanci beže.

 6. Velika Metla says:

  E moj Ti,džaba je vama što uzmičete,jer se fašisti iz nato-a neće smiriti dok ne dobiju po leđima.

  • persida says:

   Kad sam to pisala, hteli su ovde da me zapale, te kao: ja guram Rusiju u rat, ja hocu da Rusija propadne. A tvrdila sam i tvrdim das taktika nezameranja i odugovlacenja sukoba vodi i Rusiju i Srbiju u propast. Ako Rusija ne zarati sada sa Zapadom koji je u krizi, sutra ce biti kasno. Isto vazi i za Srbiju koja bi morala svojom vojskom osvojiti Kosovo i raseliti Siptare. Ja bih im svima dala adresu gospodje Merkel, pa nek idu kod nje.

   • Miraš says:

    Gluplja si od mrkle ponoći. Tražiš isuviše. Nije u pitanju taktika nezameranja i odugovlačenja sukoba, nego to su tvoje lagarije ili u boljem slučaju preambiciozne i nerealne fantazije. Rusi u Siriji iz ofanzive u ofanzivu jednostavno rade onoliko koliko mogu da postignu sa postojećim sirijskim snagama a da svaka ta ofanziva bude USPEŠNA. Oni ne smeju da preopterete sirijske snage sa previsoko postavljenim ciljevima jer onda bi ih odveli u poraz, a to znači i u slom zemlje i potpunu kapitulaciju. Koliko je Sirijaca otišlo u EU kod dobre teta Merkel? Ili su pobegli u susedne zemlje? Koliko je Sirija bezljudna? Koliko je ljudi dosad poginulo ili su postali invalidi? Ti to ne računaš nego samo ćeraš svoje sulude želje preko tudjih ledja.

    • Velika Metla says:

     Miraš,potpuno ja razumem ovu rusku taktiku (ili mi se čini da je razumem) ali isto tako znam da šta god Rusija bude uradila,ili ne uradila,zapad i amerika će je napasti,jer ako amerika i zapad ne dobiju prirodne resurse u Sibiru u roku od 10 godina gotovi su skroz! Naravno siguran sam 100% da neće uspeti da otmu ruske resurse.

 7. padre says:

  Da sam ja nanjihovom mestu, ne bi dolazio, ima svi redom daj ih biju i Turci i Rusi i Sirijci i njihovi "pobunjenici", a i Kurdi su valjda izvukli neku pouku iz njihovog ponašanja!Uostalom, polovina Nata je već tamo, sa ovakvim ili onakvim izgovorom!

 8. Gagi says:

  Zapadna vojna alijansa ce se do poslednjeg daha boriti za naftne izvore i uticaj u Siriji. Bice tu teskog loma oko nafte, jedino toga u Siriji ima, sve drugo je unisteno i sruseno jer nije bilo vazno. Nije zapad human kao sto se predstavlja, trazice oni debelu kompenzaciju za "brigu" tolikih izbeglica.Ispade da su oni dobrotvori i humanisti a ne materijalisti. Nece oni besplatno hraniti toliki izbeglicki narod i dozvoliti da neko drugi pretace naftu i novac u Siriji, zbog toga su oni i ljuti na Erdogana. Bice tu jos nezamislivo teskih i krvavih sukoba, plasim se da odatle ne nastane nesto mnogo gore po svet i covecanstvo.

  • Velika Metla says:

   Gagi,apsolutno ništa čovek ne može uraditi da bi za svet nastalo nešto strašno ,na globalnom nivou mislim. Šanse nema!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *