ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ: Ово је њена позиција у свету!

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ: Ово је њена позиција у свету!

10 августа 2019

Амерички новинар Џон Степлинг говорио је о односу између Ирана и САД. Вашингтон губи савезнике и утицај услед тензија са Ираном.

Ирански председник Хасан Рохани недавно је поновио свој став да ће, уколико амерички председник Доналд Трамп жели да започне преговоре са Техераном, бити потребно укидање санкција.Kада су у питању санкције, амерички аналитичар Степлинг верује да су сви антиирански потези покретачи америчке политике и да Америка не намерава да их укине. Међутим, Вашингтон трпи губитак савезника, као што је случај са Немачком, која је одбила да учествује у поморским операцијама у региону.

Велика Британија је имала на располагању само један брод за пловидбу, а нико није био сигуран који би то брод био. Вашингтон ће тим санкцијама вероватно бити у могућности само да допре до цивила у Ирану, нагласио је новинар.

Тренутно се Сједињене Државе суочавају са великим проблемом јер ниједна европска држава, односно ниједна од држава НАТО-а, не жели да се користи као штит за одбрану америчких интереса, што оставља САД незаштићене у потенцијалном сукобу са Ираном. Ово показује да САД данас имају мали утицај, као и неколико савезника.Упркос малом утицају САД-а, Иранци се плаше могућег саудијског напада, као америчког представника. Међутим, готово да је мало вероватно да би Вашингтон могао да одржи рат јер има ограничену подршку. Његова улога је минимална.

Партнерство САД-а и Велике Британије изгледа добро само на папиру јер Британци кажу да у региону имају само два брода, земља која, успут, има копнене ракете уског домета.

Стога је америчко-британско партнерство само церемонијално, додаје новинар.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad2 says:

  Kako da imaju saveznika kada su sve redom prodali ovako ili onako, jedini razlog zašto im to u lice nije rečeno je to, što nisu tražili da neko bude nuklearno odradjen u njihovo ime, ali sad su počeli i to da traže i na svu sreću,sem par poluludih režima pod njihvom dominacijom, ostali su stavili prst na čelo,pogotovo što im je iz moskve poručeno da će SVAKO odgovarati direktno i brzo ako učestvuje u ratu protiv rusije,koji bi amerikanci, tako rado da vode uz pomoć tudjih života, gradova, imovine itd.Ako hoće da vladaju svetom moraće i da ga OSVAJAJU direktno i SAMI.Videćemo šta će uraditi oligarhija iz vašingtona ali s obzirom na nivo političkog ludila koji tamo vlada ne nadajmo se ničemu dobrom,to važi za SVE na svetu.Ta država je sposobna za ogromna razaranja ali isto tako i njima samima je jasno da ne mogu da osvoje svet:)ne bez da i sami ne budu8 uništeni u tom procesu.Sve ovoi su spore stvari dešavaju se mic po mic iz dekade u dekadu ali sadda će se to ubrzati jer svet se nalazi pred promenom i izborom,a šta će biti niko pouzdano ne može da predvidi,jerr su izazovi koji su pred nama novi i prilično komplikovani.Iskreno se nadam da če razum preovladati ali isto tako nemam baš mnogo iluzija u vezi te nade.Mnogo toga je pocepano i srušeno 1999,i više od onoga što možemo da zamislimo, iako su mnogi oćutali taj užas napada na nas,(užas jer je to bio priv DOKAZANO osvajački rat bez ikakvog opravdanja , pa čak i propaganda nije to mogla da ublaži,otvoreni nasrtaj na SVE što predstavlja povelja UN,nasrtaj na samu ideju UN i na kraju krajeva KRAJ UN kao organizacije) sada se vidi polako šta su mislili u vezi toga i kako su to shvatili.

 2. теоретичар says:

  Па кад је тако, саће Иран часком да исцака амере. Али неће. Амери ће се пре повући него да им једно две три топовњаче оду на дно мора са све морнари. А да би се повукли, Иран мора бар да стави услов укидање санкција на почек, јер је то за америку понижавајући захтев, а амери ће заглавити сигурно јер амерички народ је постао изузетно алергичан на погибије војника још од Вијетнама. Онда је одлучено да се амерички мртваци не приказују јавно и да се о њима не пише превише а родитељи имају знатно смањено право обраћања медијима. Политика је политика. Не сећам се дал је иједан амерички брод после рата погођен, осим оног што га средио неки рибарски чамац и разбио га до генералке а онда их још тужио зато што нису знали ни где се налазе јер била магла. Таква вест би изазвала врло бурну реакцију американаца. И против Ирана, зато што се брани, али највише против вођа. Јаки амерички медији би могли свашта да ураде у том случају. Мислим да се амерички адмирали не осећају баш пријатно око Ирана. А опет, ко да помогне са бродовима? Британија, ето пише горе а Француска има зарђале атомске подморнице које плутају накривљене по пристаништима. Ајд сад, имају они по пар добрих комада али ако оду у Иран па се удаве, е онда више ништа немају. Када сам критиковао русију зато што пола наоружања о којима се пише као да их имају, они уствари немају и тек размишљају да их праве, реако сам да је исто то и у америци. Негде је зашкрипало. Руски и амерички олигарси оће да извезу оружје али мало мање хоће да га праве држави и да чекају исплату. Такве системе данас имају и мерика и русија. Има решење. Или нека траже кредит од олигарха или нека их побију и ствар решена. Оружја ко плеве. Како су руси средили немце? Па 100 милиона руса правило оружје, 50 милиона ратовало и 50 милона окопавало баште да праве храну за фронт и за произвођаче оружја. Негде сам начитао да је хитлер рекао "Да сам хззнао да Русија има толико тенкова, никада је не бих напао." Па није имала, али направила кад загустило.

 3. Dragan says:

  "...Uprkos malom uticaju SAD-a, Iranci se plaše mogućeg saudijskog napada, kao američkog predstavnika...." - Aj' nemoj zajebavati, pa saudi iznajmljuju vojsku za rat u Jemenu i gube bitku od ovih u papučama! Oni nemaju ni vojsku ni narod, samo podanike!

 4. padre says:

  Ja ne bi rekao, da se Iran plaši soudjaca!Pa oni ni sa Hutima nešto ne uspevaju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u