ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ: Ово је њена позиција у свету!

TEŽAK UDARAC ZA AMERIKU: Ovo je njena pozicija u svetu!

10 avgusta 2019

Američki novinar Džon Stepling govorio je o odnosu između Irana i SAD. Vašington gubi saveznike i uticaj usled tenzija sa Iranom.

Iranski predsednik Hasan Rohani nedavno je ponovio svoj stav da će, ukoliko američki predsednik Donald Tramp želi da započne pregovore sa Teheranom, biti potrebno ukidanje sankcija.Kada su u pitanju sankcije, američki analitičar Stepling veruje da su svi antiiranski potezi pokretači američke politike i da Amerika ne namerava da ih ukine. Međutim, Vašington trpi gubitak saveznika, kao što je slučaj sa Nemačkom, koja je odbila da učestvuje u pomorskim operacijama u regionu.

Velika Britanija je imala na raspolaganju samo jedan brod za plovidbu, a niko nije bio siguran koji bi to brod bio. Vašington će tim sankcijama verovatno biti u mogućnosti samo da dopre do civila u Iranu, naglasio je novinar.

Trenutno se Sjedinjene Države suočavaju sa velikim problemom jer nijedna evropska država, odnosno nijedna od država NATO-a, ne želi da se koristi kao štit za odbranu američkih interesa, što ostavlja SAD nezaštićene u potencijalnom sukobu sa Iranom. Ovo pokazuje da SAD danas imaju mali uticaj, kao i nekoliko saveznika.Uprkos malom uticaju SAD-a, Iranci se plaše mogućeg saudijskog napada, kao američkog predstavnika. Međutim, gotovo da je malo verovatno da bi Vašington mogao da održi rat jer ima ograničenu podršku. Njegova uloga je minimalna.

Partnerstvo SAD-a i Velike Britanije izgleda dobro samo na papiru jer Britanci kažu da u regionu imaju samo dva broda, zemlja koja, usput, ima kopnene rakete uskog dometa.

Stoga je američko-britansko partnerstvo samo ceremonijalno, dodaje novinar.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  Kako da imaju saveznika kada su sve redom prodali ovako ili onako, jedini razlog zašto im to u lice nije rečeno je to, što nisu tražili da neko bude nuklearno odradjen u njihovo ime, ali sad su počeli i to da traže i na svu sreću,sem par poluludih režima pod njihvom dominacijom, ostali su stavili prst na čelo,pogotovo što im je iz moskve poručeno da će SVAKO odgovarati direktno i brzo ako učestvuje u ratu protiv rusije,koji bi amerikanci, tako rado da vode uz pomoć tudjih života, gradova, imovine itd.Ako hoće da vladaju svetom moraće i da ga OSVAJAJU direktno i SAMI.Videćemo šta će uraditi oligarhija iz vašingtona ali s obzirom na nivo političkog ludila koji tamo vlada ne nadajmo se ničemu dobrom,to važi za SVE na svetu.Ta država je sposobna za ogromna razaranja ali isto tako i njima samima je jasno da ne mogu da osvoje svet:)ne bez da i sami ne budu8 uništeni u tom procesu.Sve ovoi su spore stvari dešavaju se mic po mic iz dekade u dekadu ali sadda će se to ubrzati jer svet se nalazi pred promenom i izborom,a šta će biti niko pouzdano ne može da predvidi,jerr su izazovi koji su pred nama novi i prilično komplikovani.Iskreno se nadam da če razum preovladati ali isto tako nemam baš mnogo iluzija u vezi te nade.Mnogo toga je pocepano i srušeno 1999,i više od onoga što možemo da zamislimo, iako su mnogi oćutali taj užas napada na nas,(užas jer je to bio priv DOKAZANO osvajački rat bez ikakvog opravdanja , pa čak i propaganda nije to mogla da ublaži,otvoreni nasrtaj na SVE što predstavlja povelja UN,nasrtaj na samu ideju UN i na kraju krajeva KRAJ UN kao organizacije) sada se vidi polako šta su mislili u vezi toga i kako su to shvatili.

 2. teoretičar says:

  Pa kad je tako, saće Iran časkom da iscaka amere. Ali neće. Ameri će se pre povući nego da im jedno dve tri topovnjače odu na dno mora sa sve mornari. A da bi se povukli, Iran mora bar da stavi uslov ukidanje sankcija na poček, jer je to za ameriku ponižavajući zahtev, a ameri će zaglaviti sigurno jer američki narod je postao izuzetno alergičan na pogibije vojnika još od Vijetnama. Onda je odlučeno da se američki mrtvaci ne prikazuju javno i da se o njima ne piše previše a roditelji imaju znatno smanjeno pravo obraćanja medijima. Politika je politika. Ne sećam se dal je ijedan američki brod posle rata pogođen, osim onog što ga sredio neki ribarski čamac i razbio ga do generalke a onda ih još tužio zato što nisu znali ni gde se nalaze jer bila magla. Takva vest bi izazvala vrlo burnu reakciju amerikanaca. I protiv Irana, zato što se brani, ali najviše protiv vođa. Jaki američki mediji bi mogli svašta da urade u tom slučaju. Mislim da se američki admirali ne osećaju baš prijatno oko Irana. A opet, ko da pomogne sa brodovima? Britanija, eto piše gore a Francuska ima zarđale atomske podmornice koje plutaju nakrivljene po pristaništima. Ajd sad, imaju oni po par dobrih komada ali ako odu u Iran pa se udave, e onda više ništa nemaju. Kada sam kritikovao rusiju zato što pola naoružanja o kojima se piše kao da ih imaju, oni ustvari nemaju i tek razmišljaju da ih prave, reako sam da je isto to i u americi. Negde je zaškripalo. Ruski i američki oligarsi oće da izvezu oružje ali malo manje hoće da ga prave državi i da čekaju isplatu. Takve sisteme danas imaju i merika i rusija. Ima rešenje. Ili neka traže kredit od oligarha ili neka ih pobiju i stvar rešena. Oružja ko pleve. Kako su rusi sredili nemce? Pa 100 miliona rusa pravilo oružje, 50 miliona ratovalo i 50 milona okopavalo bašte da prave hranu za front i za proizvođače oružja. Negde sam načitao da je hitler rekao "Da sam hzznao da Rusija ima toliko tenkova, nikada je ne bih napao." Pa nije imala, ali napravila kad zagustilo.

 3. Dragan says:

  "...Uprkos malom uticaju SAD-a, Iranci se plaše mogućeg saudijskog napada, kao američkog predstavnika...." - Aj' nemoj zajebavati, pa saudi iznajmljuju vojsku za rat u Jemenu i gube bitku od ovih u papučama! Oni nemaju ni vojsku ni narod, samo podanike!

 4. padre says:

  Ja ne bi rekao, da se Iran plaši soudjaca!Pa oni ni sa Hutima nešto ne uspevaju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *