Траг Срба у Трсту

Траг Срба у Трсту

17 децембра 2016

15-srba-trst-andj-stevan_620x0

ВИШЕ од 150 година улицама Трста жуборио је српски језик, чуо се српски глас, а палате Гопчевића, Шкуљевића, Поповића, Куртовића, Опуића, красиле су и данас красе ову прелепу јадранску луку. То нису само гиздави, материјални изданци богатих Срба у Трсту, већ су пре свега здања културе и духа. На врата тих палата куцали су, и била су им отварана, Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, Лукијан Мушицки, Његош, Матија Бан… Одлазили су не само по новац и позајмице за националне ствари, већ и по савет и по мудрост, покушавајући да остваре шире заједништво Срба расутих по Балкану.

Ово је у среду у Архиву Србије у Београду, рекао Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, отварајући изложбу „Култура Срба у Трсту 1751-1914“ уприличену поводом Дана архива у Србији. Драгоцен приказ српског трајања, његове цркве и задужбина, од 1751. до 1914. године, посетиоци ће моћи да виде до 14. марта наредне године.

Традиционално су додељене и награде „Златна архива“ – Милољубу Арсићу, архивском саветнику Историјског архива Краљево и Весни Башић, вишем архивисти Архива Војводине.

Награда Ђурђа И. Јеленића припала је књигама: „Пут документа. Методе и резултати истраживања времена настанка најстаријих архивских докумената у Архиву Војводине“, коју су приредили Зоран Стевановић и Весна Башић и „Косово и Метохија у државној политици Југославије 1958-1965“ др Миомира Гаталовића.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u