ТРАМП ИМА НОВЕ СУЛУДЕ ИДЕЈЕ: Хоће да купи део Данске!

TRAMP IMA NOVE SULUDE IDEJE: Hoće da kupi deo Danske!

16 avgusta 2019

DONALD Tramp razmatra mogućnost kupovine Grenlanda – najvećeg ostrva na planeti – od Danske.

Ovo je objavio The Wall Streeet Journal koji se pozvao „informisani izvor u Beloj kući“.

Isti list je navo da je Tramp više puta pitao svoje savetnike da li je realno da SAD kupe Grenland i da je sa zanimanjem slušao referisanja o prirodnim bogatstvima ostrva i njegovom geopolitičkom značaju.Navodno bi mu najvažnije bilo da kupovinom Grenlanda „proširi američko vojno prisustvo na Arktiku“.

The Wall Streeet Journal tvrdi da je predsednik SAD već naložio da mu se napravi ekspertiza pravnih aspekata kupovine Grenlanda.

Tvrdi takođe da su neki Trampovi savetnici „podržali ideju, ocenjujući da bi kupovina bila svrsishodna“, a da neki drugi smatraju da „kupovina Grenlanda“ Trampova „prolazna opsesija“.

Tramp se o toj svojoj „opsesiji“ još nije oglašavao iako se obraćao američkoj javnosti.

Jer, optužio je domaće medije da pokušavaju da uruše nacionalnu ekonomiju služeći se lažljivim novostima (fake news).

Tu `optužnicu` je plasirao preko svog Tviter-naloga i naveo da se istovremeno trude da naškode njemu i njegovim šansama da bude ponovo izabran za predsednika SAD.

U istom tvitu je dopisao:

„Njihov problem je u tome što je naša ekonomija prejaka da bi je srušili, a mi ćemo uskoro održati veliku pobedu u trgovini. Svi to znaju, uključujući i Kinu!“

Na američkim berzama je 14. avgusta došlo do ozbiljnog pada vrednosti akcija. Zbog strahovanja povodom daljeg rasta ekonomija SAD i Nemačke i rasplamsavanja trgovinskog rata između SAD i Kine.

Dva dana ranije je Goldman Sachs, jedna od najvećih investicionih banaka u svetu, upozorila da američku ekonomiju zbog trgovinskog rata sa Kinom čeka recesija.

Sam „rat“ traje od jula 2018-te, kada je Tramp uveo 25 odsto carine na 818 kineskih proizvoda u vrednosti 34 milijarde dolara.

Američko-kinesko „bojno polje“ poslednjih dana sve vidljivije postaje i situacija u Hongkongu.

Sam Tramp je najavio da će sa predednikom Kine Si Đinpingom razgovarati o Hongkongu.

Pošto je svestan da će to u Pekingu biti dočekano „na nož“, pokušao je da sve lepo upakuje:

„Veoma dobro poznajem predsednika Sija. on je odlučan lider kojeg duboko poštuje narod. On je takođe dobar u rešavanju složenih stvari. ne sumnjam da predsednik želi da brzo humano reši problem Hongkonga i da je on to u stanju“.

Dva dana ranije pozivao zvanični Peking da ne pokušava da silom uguši „mirne mitinge“, a i da sačuva autonomiju koju taj grad ima.

Istovremeno je, pozvavši se na saznanja američke špijunaže, optužio Kinu da „gomila vojsku na granici sa Hongkongom“.

Na to ga je Minidstarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo da „ne gura svoj nos u stvari Hongkonga koje su deo unutrašnje politike Kine“.

KOMENTARI3 komentara

  1. MahdI says:

    Ako uspe da kupi Grenland on je zaista genije. Danci i onako tu teritoriju ne mogu optimalno valorizovati. Ukoliko mu to ne daju moze bez bojazni da ga okupira, ili zameni vladu Danske za neku koja ce pojasniti Dancima da je sve to za njihovo dobro! Sto bi u svakom slucaju i bilo. Jer ionako ce sve pripasti migrantima cim dobiju pravo glasa i ostvare supremaciju. Ostalale EU sluge ce cutati, pa ce se na kraju podeliti ZA i PROTIV, pa po starom evropskom obicaju zaratiti.

  2. persida says:

    A sto ne bi kupio? Da nisu mozda Danci alergicni na pare?

  3. Kosovac says:

    Samo budala ili sorošoid može da kaže da je to suluda ideja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *