ТРАМП ПОНОВО ОД КОНГРЕСА САД тражити 8,6 милијарди долара за своју `мексичку ограду`

ТРАМП ПОНОВО ОД КОНГРЕСА САД тражити 8,6 милијарди долара за своју `мексичку ограду`

11 марта 2019

АМЕРИЧКИ медији тврде да се Доналд Трамп спрема да своје буџетске захтеве Конгресу САД за 2020-ту годину  укључи додатних 8,6 милијарди долара за подизање ограде на граници са Мексиком.

The Washington Post чак наводи да ће председник САД тражити пет милијарди долара (од те суме) буде усмерено Министарству унутрашње безбедности за подизање саме ограде, а 3,6 милијарди Министарству одбране. Такође „за ограду“.

Посматрачи у Вашингтону су убеђени да ће овај захтев додатно заоштрити сукоб шефа државе са демократском већином у Представничком дому.

Трамп је 15 фебруара објљавио ванредно здање на граници са Мексиком, што му омогућава да мимо Конгреса обезбеди 8 милијарди долара за `ограђивање од Мексика`.Представнички дом је – контрирајући – прошле недеље изгласао резолуцију којом Трампу забрањује да за ограду из било ког извора узима додатна средства.

Уколико би ову резолуцију подржао и Сенат, у којем Трампови републиканци имају већину, тај документ би се нашао на његовом радном столу. А он је већ објавио да га неће потписати и да ће на њега ставити вето.

А за одбацивање вета тренутно нема потребне двотрећинске већине ни у Представничком дому.

Иначе, Трамп планира да од Конгреса САД тражи да буџет NASA за „освајање Месеца“ повећа за додатних 500 милиона долара.

Тај новац би био усмерен у градњу лунарних модула за спууштање на површину јединог Земљиног природног сателита.

Главна ставка у том пројекту, који укључује и `лунарне модуле за боравак астронаута`, ипак је у 2020-ој станица Lunar Gateway.

Ако ово повећање буде одобрено, NASA ће располагати са укупно 21 милијардом долара за све своје програме.

Нимало узгред, Трамп се не боји заоштравања са демократама у Конгресу САД.

Њему наклоњена телевизија Fox News чак је објавила да би му могло ићи наруку да демократе иницирају његов импичмент јер би то у очима бирача-трамписта било покриће за његвове оптужбе да га подрива дубока држава.

Иста телевизија наглашава: „То би за Трампа био добитни гамбит“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u