ТРАМП ПОНОВО ОД КОНГРЕСА САД тражити 8,6 милијарди долара за своју `мексичку ограду`

TRAMP PONOVO OD KONGRESA SAD tražiti 8,6 milijardi dolara za svoju `meksičku ogradu`

11 marta 2019

AMERIČKI mediji tvrde da se Donald Tramp sprema da svoje budžetske zahteve Kongresu SAD za 2020-tu godinu  uključi dodatnih 8,6 milijardi dolara za podizanje ograde na granici sa Meksikom.

The Washington Post čak navodi da će predsednik SAD tražiti pet milijardi dolara (od te sume) bude usmereno Ministarstvu unutrašnje bezbednosti za podizanje same ograde, a 3,6 milijardi Ministarstvu odbrane. Takođe „za ogradu“.

Posmatrači u Vašingtonu su ubeđeni da će ovaj zahtev dodatno zaoštriti sukob šefa države sa demokratskom većinom u Predstavničkom domu.

Tramp je 15 februara objljavio vanredno zdanje na granici sa Meksikom, što mu omogućava da mimo Kongresa obezbedi 8 milijardi dolara za `ograđivanje od Meksika`.Predstavnički dom je – kontrirajući – prošle nedelje izglasao rezoluciju kojom Trampu zabranjuje da za ogradu iz bilo kog izvora uzima dodatna sredstva.

Ukoliko bi ovu rezoluciju podržao i Senat, u kojem Trampovi republikanci imaju većinu, taj dokument bi se našao na njegovom radnom stolu. A on je već objavio da ga neće potpisati i da će na njega staviti veto.

A za odbacivanje veta trenutno nema potrebne dvotrećinske većine ni u Predstavničkom domu.

Inače, Tramp planira da od Kongresa SAD traži da budžet NASA za „osvajanje Meseca“ poveća za dodatnih 500 miliona dolara.

Taj novac bi bio usmeren u gradnju lunarnih modula za spuuštanje na površinu jedinog Zemljinog prirodnog satelita.

Glavna stavka u tom projektu, koji uključuje i `lunarne module za boravak astronauta`, ipak je u 2020-oj stanica Lunar Gateway.

Ako ovo povećanje bude odobreno, NASA će raspolagati sa ukupno 21 milijardom dolara za sve svoje programe.

Nimalo uzgred, Tramp se ne boji zaoštravanja sa demokratama u Kongresu SAD.

Njemu naklonjena televizija Fox News čak je objavila da bi mu moglo ići naruku da demokrate iniciraju njegov impičment jer bi to u očima birača-trampista bilo pokriće za njegvove optužbe da ga podriva duboka država.

Ista televizija naglašava: „To bi za Trampa bio dobitni gambit“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *