ТРАМП ПОНОВО УДАРА НЕМАЧКУ: Симпатични су, али ако не плаћају…

ТРАМП ПОНОВО УДАРА НЕМАЧКУ: Симпатични су, али ако не плаћају…

3 априла 2019

Амерички председник Доналд Трамп похвалио је данас чланице НАТО због повећања њихових финансијских доприноса алијанси.

Он их је позвао да издвајају још више средстава, наводећи да САД и даље имају диспропорционалан удео у трошковима одбране Европе.Трамп, који је раније наговестио да би могао да повуче САД из алијансе ако њене чланице не повећају знатно своја издвајања за одбрану, издвојио је Немачку као земљу која није у довољној мери повећала финансијске доприносе.

„Немачка не плаћа свој део. Имам симпатије према Немачкој, али они не плаћају колико би требало. Ми плаћамо велики део трошкова НАТО који у основи штити Европу“, рекао је Трамп.

Он се данас у Белој кући састао сс генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који борави у Вашингтону поводом обележавања 70. годишњице оснивања алијансе.

„Радимо заједно на томе да неки од наших савезника почну да плаћају свој део. У неком тренутку, то ће морати да буде повећано“, рекао је Трамп новинарима пред Столтенбергом.

Столтенберг је захвалио Трампу на његовој „снажној посвећености НАТО“ и на томе што подстиче чланице алијансе да повећају издвајања.

Финансијска издвајања 29 чланица НАТО, која су била смањена по окончању Хладног рата, почела су да се повећавају од 2014. године, пре него што је Трамп постао председник САД.

После руског припајања украјинског полуострва Kрим, чланице су се договориле да повећају буџете за одбрану и да до 2024. године почну да издвајају два одсто бруто домаћег производа (БДП) за трошкове одбране. САД троше око 3,4 одсто БДП-а на одбрану.

Немачка је на мети Трампа јер сада планира да троши 1,5 одсто БДП-а до 2024. године. Откако је Трамп постао председник САД, остале чланице НАТО повећале су буџете за одбрану за 41 милијарду долара. До краја 2020. године, повећање ће износити 100 милијарди долара, рекао је Столтенберг.

(B92)

KOMENTARI3 коментара

  1. Zoran says:

    „Немачка не плаћа свој део. Имам симпатије према Немачкој, али они не плаћају колико би требало. Ми плаћамо велики део трошкова НАТО који у основи штити Европу“, рекао је Трамп.__________Tako dolazi rekatas da ti objasni sto moras da mu placas.:)

  2. samostalan says:

    Reketas reketira naciste koji su simpaticni. Pojeli vas crvi i jedne i druge.

  3. dinki says:

    Jedino što Njemačka sada radi jeste pokušaj da izbjegne rakete kao odmazdu od strane Rusije.Zato su izmjestili rakete sa njene teritorije prebacili ih u slovenske zemlje pa neka se sloveni kolju između sebe.A posle toga će oni krenuti u novi blic krig.Jednom naci uvijek naci,stari prepredenjaci.Tako im ni sjeverni gasovod koji ide ispod mora neće biti uništen.Kada se sloveni ispucaju između sebe eto nama zapadnih humanitaraca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u