ТРАМП ПОСЛАО ПОРУКУ СРПСКОЈ ОПОЗИЦИЈИ

TRAMP POSLAO PORUKU SRPSKOJ OPOZICIJI

29 maja 2020

Metju Palmer, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za Zapadni Balkan, nedvosmisleno je poručio da bojkot parlamentarnih izbora u Srbiji nije rešenje koje ima podršku Bele kuće.

On je u intervjuu za „Glas Amerike“ rekao da uslovi za parlamentarne izbore u Srbiji nisu idealni, ali da to nikako nije razlog za neizlazak na birališta.Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara tako je razvejao poslednje nade lidera SZS-a Dragana Đilasa da Zapad neće priznati rezultate predstojećih izbora u Srbiji i da može da računa na njihovu podršku u rušenju režima.

Jedini ispravan put

Američki diplomata kaže da je izlazak na birališta jedini ispravan put da se čuje glas opozicije.

– Kada je reč o izborima 21. juna, mi bismo želeli da građani u Srbiji imaju najveći mogući izbor. Važno je da u demokratskom procesu postoji pravi izbor i ohrabrili smo sve političke partije da učestvuju u izborima. Bojkot skoro nikad nije dobro sredstvo da se izrazi nezadovoljstvo. Pozdravljamo odluku onih koji su odlučili da učestvuju i nadamo se da će građani Srbije, kada izađu na birališta 21. juna, imati koga da biraju – kazao je Palmer.

On je dodao da je važno da misija OEBS-a u Srbiji proceni kakvi su uslovi za izbore.

– Uslovi koje smo videli na prethodnim izborima i koje vidimo danas nisu idealni, posebno smo izrazili zabrinutost u vezi sa medijima. Važno je da sve partije imaju pristup državnim medijima, posebno RTS-u. Ali, kao što smo rekli, odgovor na to jeste da sve političke partije, uključujući i vladajuće, uđu u arenu, da se takmiče, da prenesu svoje poruke i obezbede podršku građana – istakao je Palmer.

Trampov izaslanik primetio je da razume razloge opozicije za nezadovoljstvo, ali…

– Mi to razumemo, ali ne verujemo da je bojkot odgovor. Čak i ako uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo da bude, opozicija treba da uđe u igrum da se čuje njen glas, da se takmiči i da omogući javnosti u Srbiji da ima priliku da bira. I da nastavi da se bori za ravnopravnije izborne uslove, pogotovu kada je reč o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar. Važno je za evropsku perspektivu da medijsko okruženje bude otvoreno i fer – naglasio je Palmer, te odbacio pojedine tvrdnje da SAD podržavaju predsednika Aleksandra Vučića zato što ga vide kao kredibilnog partnera u rešavanju pitanja Kosovo, pa da zato žmure na probleme sa demokratijom.

Ko gubi, nek se ljuti

Palmer je samo poslednji u nizu zapadnih zvaničnika koji su otvoreno kritikovali Đilasovu ideju bojkota. Pre njega to su učinilio i evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, te ambasador SAD Entoni Godfri. Da je ideja bojkota propala, shvatili su i drugi predstavnici srpske opozicije koji danima pripremaju svoje liste za izlazak na lokalne, ali i parlamentarne izbore.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže da je Zapad shavtio da je srpska opozicija bez realnog kredibiliteta.

– Palmer je vrlo razuman čovek i ako je Zapad možda i imao neku nameru da odigra na srpsku opoziciju, sada je shvatio da su oni koji se predstavljaju kao opozicija zapravo manjina koja ne bi prešla ni pet, ni šest odsto na izborima. Podrška koju su ranije imali podelila se jer su se oni rasuli na frakcije. Zapad ne može da negira demokratski kapacitet izbornog procesa kada će na njima učestvovati petnaestak lista. Zato i njihove poruke idu u pravcu podrške učestvovanju na izborima. Sličnu poruku čuli smo i od evroparlamentaraca za koje se baš i ne može reći da nas vole. Palmerova poruka se neće dopasti opoziciji, ali ko gubi, ima pravo i da se ljuti – kaže Deđanski.

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Samo budale ne vide da je ovo direktna podrska Vucicu. Tramp i Putin zdusno rade na tome da uniste Srbiju. I tu je nevazno da li ce na celu Titanika biti Vucic ili neko drugi. Nikada u istoriji nismo imali ovoliko velikih igraca koji nam rade o glavi. Hitler je bio beba za ove danasnje monstrume.

 2. persida says:

  Ako je Vuciceva opozicija bez kredibiliteta (a kako ne bi bila kad radi za Vucica) zasto onda prepametni Zapad ne podrzi nasu pravu opoziciju? Kredibilitet ima ocito samo onaj koji je izdao zemlju i sve prodao u bescenje. Znamo ko je taj. Pa, kad cujem ove nase pametnjakovice Dragasa i Bosnica kako se kunu u Trampa imam potrebu da povracam. Da ne bude nesporazuma, Trampove politicke suparnike prezirem jos vise, ali nisam toliko luda da ne vidim da Tramp radi na unistenju Srbije, iako drugim sredstvima od njegovih prethodnika.

 3. persida says:

  A sta ce nama i Vucko i opozicija kad je nas vladar Toni Bler. Zasto se Tramp pravi da to ne zna?

 4. Kosovac says:

  I mi se nadamo da će gradžani Srbije kada izađu na biralište, imati koga da biraju. Sve moj do mojega, pa će između njih i da odaberu najbolje. ……….Uostalom, realiti Skupština Srbije će i svakom slučaju funkcionisati i aminovati zakone koje nam poklanja Evropska Unija. ……….I nije Tramp poslao poruku srpskoj opoziciji. Tramp je samo poslao poruku Palmeru „Smisli nešto uopšteno, što bi zadovoljilo ove mulce vladajuće i ove mulce takozvanu opoziciju“. ..........Jeste da persida ne voli Soroša, ali zato kad vidi Trampa, e onda joj dođe da povraća.

 5. Zorana says:

  Ovo je providan spin iz SNS kuhinje. Svi znamo da je Palemr covek duboke drzave, a ne Trampov covek. Grenel je Trampov igrac i kada on to kaze onda cemo verovati da Tramp podrzava ove izbore. Svako sa 3g mozga zna da Tramp nema interesa podrzati namestene izbore za slugu duboke drzave na balkanu, vucica.

 6. Penzioner says:

  Tramp poslao poruku srpskoj opoziciji preko režimskog lista Informer. Ko bi drugi i pomislio da bi ovakav naslov mogao plasirati bilo koji režimski list, osim brata blizanca Srpskog telegrafa? Inače, Metju Palmer ima veze sa Donaldom Trampom koliko je i moja pokojna baba Ana imala sa Nikolim Teslom. Imate li još koju laž? Izgleda da ste portal Informera. Dobro vas plaća otkupljivač malina, čije nivinsko smeće plaćaju svi građani Srbije, preko odluka lokalnih vlasti naprednjačkih vlasti.

 7. uddu says:

  Treba se boriti protiv ovih na sve načine a bojkot nikako.Setite se samo onog odvratnog Vuka Draškovića i bojkota izbora 2000-e!On je tim bojkotom otišao u političku istoriju.Evo danas ponekad dobije pokoji sendvič kad laje kao pseto:-Av,av,av ! I daje podršku vrhovnom božanstvu svih pasa u ovoj nesretnoj državi.Podrška iz Rusije nam ne treba jer uveliko vidimo kako prolazimo sa tom podrškom ali verujem da nam je samo malo podrške potrebno od Trampa:Ako je ovu vest plasirao neki od režimskih medija onda je sigurno laž.Ako kojim slučajem Tramp pošalje neku poruku opoziciji to će oni prećutati.Treba izaći na izbore,ako ih pokradu,a pokraće ih,onda će neko već to primetiti a to nam je dosta,i to bi bio neki uspeh.Onda bi ovi na vlasti bili tretirani kao i Maduro.Baš toliko ideologizizirani,mislim da nismo !

 8. uddu says:

  Razmislite malo,šta dobije Tramp ako podrži Vučića?Ništa.On ima para koliko hoćeš i nema toga ko može njega potkupiti ali zato ima interes da brani neku demokratiju u Srbiji jer time jača svoju poziciju u USA za njihove izbore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *