ТРАМП ТРАЖИ ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИЧKИХ ТРУПА СА KОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Срђа Трифковић открива шта нас чека!

TRAMP TRAŽI POVLAČENJE AMERIČKIH TRUPA SA KOSOVA I METOHIJE: Srđa Trifković otkriva šta nas čeka!

10 marta 2020

Sin predsednika SAD Donald Tramp Junior saglasan je se sa navodima američkog senatora Dejvida Perđua da SAD treba da preispitaju svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji ako Priština ne ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Tramp Junior je na Tviteru napisao: „Saglasan sam. Na Kosovu je naših 650 vojnika. Vreme je da se vrate.“Prethodno je na navode Perđua na toj društvenom mreži retvitovao i specijalni izaslanik Sjedinjenih američkih država za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Istoričar i publicista dr Srđa Trifković, ekspert za geopolitiku kaže da je ova ideja odraz stava američkog establišmenta koji nije sklon globalizmu.

– U komentarima političkih zbivanja, sin Donalda Trampa iz braka sa Ivankom daleko je manje uticajan nego njegov zet Džared Kušner, koji je bio ključni igrač u sklapanju plana za Bliski istok. Svejedno, on odražava jedan stav američkog establišmenta koji nije sklon globalizmu i koji je veran viziji njegovog oca – da se treba povući sa onih područja gde prisustvo američkih trupa nije funkcionalno za američke nacionalne i državne interese, a naravno, Kosovo i Metohija su jedno od njih. Ja ne verujem da je Trampu potrebno da daje signale svoj starijem sinu da bi poslao poruku svetu o potrebi povlačenja Amerikanaca sa Kosova i Metohije i da ta ideja, kad bi Trampu bila servirana na pravi način, naišla bi na veoma blagonaklon prijem. Naš problem je da razmišljamo i govorimo kao država o nekom sporazumu sa lažnim organima lažne države, umesto da se obratimo ključnim igračima u vrhu administracije, a ne administrativnom telu zvanom Stejt Department, čiji svi činovnici su a priori antisrpski orijentisani – smatra dr Trifković.

Govoreći o tome šta će albanski teroristički lideri kada se Amerikanci povuku sa Kosova i Metohije, Trifković je izjavio da će oni očekivati da su dovoljno konsolidovani, te da se nadaju da je Srbija obeshrabrena.

– Albanci će računati da su dovoljno izgradili svoj kvazidržavni aparat da se suprostavi bilo kakvom pritisku iz Beograda, a očekivaće da će Srbija biti dovoljno obeshrabrena i bez prisustva američkih trupa da učestvuje u vojnoj operaciji koja bi težila povratku Kosova i Metohije u ustavno-pravni sistem Republike Srbije. Oni očekuju da su dovoljno konsolidovani, posle 12 godina te kvazi nezavisnosti, etničkog čišćenja i terora, da Srbija obeshrabrena i onemoćala na svom beskrajnom putu u EU, u koju nikada neće ući, i dalje nema snage i volje da povrati Kosovo i Metohiju tamo gde pripada, a to je u sastav Republike Srbije – rekao je Srđa Trifković.

Ipak, dr Trifković zaključuje da ne veruje da će se Amerikanci povući, ali da je ovo samo jedna u nizu izjava koje zaokupljaju našu pažnju.

– Na duge staze, američka politika vrši pritisak na druge zemlje da priznaju tzv. Kosovo ili vrše pritisak na zemlje koje planiraju da povuku priznanje lažne države da to ne učine i ne verujem da će se tu nešto bitno izmeniti – smatra dr Trifković.

(Srbija Danas)

KOMENTARI6 komentara

 1. Slobodanka says:

  SAD traže da Srbija prizna nezavisnost Kosova da bi njen protektorat zaživeo kao potpuno nezavisna država. Za to je neophodan nastavak pregovora. Trenutno, a to "trenutno" traje već duže od godinu dana, pregovore koče lideri Kosova zbog uvodjenja taksi 100 posto. Otuda potiče ovaj pritisak, a ne zbog toga što u SAD razmišljaju da će stvarno da povuku svoje vojne snage iz baze Bondstil. ... Mada baza Bondstil nema više onaj značaj koji je imala 1999 godine. Jer sada je glavni cilj SAD paralisati Rusiju i Kinu na ulazu u jugoistočnu Evropu, a Kosovo u tome ne igra značajnu ulogu. Niti je Kosovo bliže Bliskom istoku od baza u severnoj Grčkoj. SAD odsad može da koristi tri vojne baze u severnom delu Grčke, čak i za napadačke misije: Larisa vazdušna baza, luka Aleksandropolis, i baza u Volosu. Zatim imaće ubrzo u NATO-u i Severnu Makedoniju. Kosovo ima tek toliko značaj da se što pre skloni sa dnevnog reda, da bi što pre pokušali da uvuku u NATO i vuletovu Srbijicu.

  • Gagi says:

   Baza Bondstil nema vojnu stratesku ulogu. To je objekat koji je namenjen za medicinsku podrsku u buducen velikom sukobu koji je planiran na istoku. Po poslednjim izjavama je ocigledno da nece vojno intervenisati na spremne i nakostresene protivnike. To bi ih zaista puno kostalo. Iz tog razloga ova baza gubi svoju svrhu,najnovije izjave o Kosovu to potvrdjuju.Danas je politika sasvim drugacija, od megalomanskih zelja postala je dosta realnija i promisljenija. Ranije sam pisao, kada ova baza izgubi svoju svrhu - sto se desava, chipetari gube zastitu jer jednostavno vise nisu nikome i nizasta potrebni.Znaju ozbiljni politicari u Americi koliko su se ogresili Srbima,u svakom drustvu u nekom momentu dodju kvarni politicari koji vole pare. Tako su na ovom nasem prostoru nasli narod sa bolesnom mastom koje su istresli do zadnjeg dinara.To je nazalost tako, izginuli su oni i mi,da bi drugi uzeli pare. Chipetarski narod bi trebao da se digne i da pobije svoje zlotvore,sta je taj narod zivotno dobio osim novih milionera koji im uteruju strah u kosti. Svugde ista prica, nepogresivo se nadju kadrovi koji ce da unakaze svoj narod. Multinacionalne korporacije su danas zlo za covecanstvo, mogu da sruse svaku drzavu i da kupe koga hoce, osim Rusije. Rusija je danas jedini veliki svetski svetionik slobode, nekada je to bila Amerika dok nije svoj narod deformisala deleci im laznu zivotnu vrednost koju su stampali danonocno.

   • Miraš says:

    Ako još bude bude istina da napuštaju Avganistan, baza Bondstil gubi značaj i po tom osnovu.

 2. persida says:

  Trifkovic LAZE. Cilj Amerike je sasvim suprotan od onoga sto kaze. Trifko, prolupao si sto posto, ili si dobro placen, sram te bilo od sede glave.

  • Milan says:

   Tako su puna i prepuna gluposti, možeš li bar malo da ućutiš. Ako bi sada Amerika napustila Kosovo, to bi u SAD-u protumačili da Tramp celu Srbiju zajedno sa Kosovom prepuštaju Rusiji. Au, tek bi se rasplamsale optužbe unutar Amerike o Donaldu ruskom agentu i to u vreme predsedničke predizborne kampanje.

   • Miraš says:

    Ne može ona da ućuti. Ona je programirana isto kao žena iz priče "Zla žena". ... Žena: "Zar ti je napalo na oči, te ne vidiš, da to nije košeno, nego striženo!" A čovek na to: "Bog s tobom, ženo! kako će se livada strići? to je košeno, eto vidiš. ... Košeno-striženo. Košeno-striženo. ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *