ТРЕСЕ СЕ АМЕРИКА: Трампу одузимају најјачу моћ Америке! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР

ТРЕСЕ СЕ АМЕРИКА: Трампу одузимају најјачу моћ Америке! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР

31 јануара 2019

Амерички конгресмени су поднели нацрт закона којим би се ограничило право председника Доналда Трампа да самостално издаје наређење за употребу нуклеарног оружја, а уколико тај закон прође, то би могло да постане и званична политика САД, тачније да за употребу нуклеарног оружја убудуће буде потребна дозвола Конгреса.

Овај нацрт закона предложила су два сенатора из Демократске, али и Републиканске партије из које је и сам Трамп, уз образложење да је тренутна политика САД изузетно опасна, те би нове мере, како тврде, умањиле шансе за доношење погрешних одлука када је реч о нуклеарном наоружању.Тренутно Трамп има могућност да самостално донесе одлуку о нуклеарном нападу, уколико од војног ресора добија информацију да постоји адекватна претња. Притом, никаквог црвеног дугмета заправо нема, већ наредбу за употребу нуклеарног оружја председник издаје помоћу одређених кодова који се налазе у такозваном „нуклеарном коферу“, који му се стално налази при руци.

Једно остаје и даље нејасно — уколико би се ова мера усвојила, како би се процес издавања наредбе одвијао у случају када је неопходно по хитном поступку активирати нуклеарно оружје.

Борис Рожин из Центра за војно-политичку журналистику тврди да ово није системска промена Устава САД, већ да је реч о ограничавајућим мерама.

Овакви закони, објашњава он, доносе значајну нестабилност у глобалној нуклеарној безбедносној архитектури, јер једна је ствар када се воде преговори са само једним америчким субјектом о нуклеарном обуздавању, а друга када се читавој Белој кући укида део слободе да усваја одређене одлуке.

„Па чак и ако Трамп буде давао некаква обећања, питање је да ли ће имати компетенцију да их спроведе у дело, јер сада ће и Конгрес морати да се пита. Другим речима, ово је покушај да се део надлежности са председника Трампа преда у руке његовим политичким опонентима, а то води ка дестабилизацији ситуације“, указује он.

Иако поједини амерички медији тврде да је све ово само прича, те да ништа од ових закона неће ни проћи Конгрес, ветеран руске Спољнообавештајне службе Лав Корољков тврди да је овакав расплет догађаја и више него реалан.

Док демократе имају већину, указује он, онда је то могуће, иако ће следећа препрека, а то је Сенат, бити нешто компликованија. Ствар је у томе што је позиција Трампа тренутно поприлично уздрмана. Сасвим је могуће да овај закон може бити усвојен, с тим што то не би био ни први такав закон, а камоли последњи.

Међутим, Корољков тврди и да је овај закон искључиво уперен против актуелног америчког председника и ни против кога више. У принципу, наводи, демократе су заправо исти такви јастребови као и републиканци — они су сви русофоби, односно унапред су одредили ко ће им бити главни непријатељ. За сада је на првом месту Русија, а на другом је Кина.

И Борис Рожиин је сагласан са том тезом, те наводи да су сличне мере већ биле предузимане против Трампа. Подсетио је и на ситуацију када су Трампу забранили да иступи из НАТО-а, иако он заправо и није био у позицији да учини тако нешто, јер то није део његових надлежности. Ово је још један потез којим желе да понизе Трампа и његову политику, како би показали да га не узимају за озбиљно.

Упитан да ли би ово могло да постане и званична политика САД, Рожин одговара да је сигуран да ће бити још оваквих ограничавајућих мера, имајући у виду да су након избора за Конгрес демократе ојачале.

„Тешко да ће ово постати део система, јер демократе тврде да не желе да мењају Устав САД, већ само да лише ’злог‘ председника неких његових надлежности. Задатак демократа је да принуде Трампа да се договори са њима о параметрима како спољне, тако и унутрашње политике“, закључује он.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

 1. milorad says:

  tamo će izbiti takva GEABEŽ za vlašću,da će skoro sigurno izbiti gradjanski rat, oni su izgubili svaku meru, u pitanju je toliko bolesna sujeta i pohlepa da jednostavno neće biti moguće sprečiti kolaps i to UBRZAN,iznenadjujući brz kolaps te navodno supersile.Oni se raspadaju ko smdrljivi zombi u filmovima strave.Šta reći o državi čiji parlament ne priznaje predsednika, čija arimja radi neke svoje mutne poslove i čija oligarhija sanja ubistva suparnika,a pohlepne sluge se kidaju od kradj, to je ameirka danas a sura će to biti amerika u haosu, oni više skoro da nisu u stanju da obezbede komunalne usluge većini stanovnika, kad to počne da otkazuje biće smešno.

  • Roy says:

   Pa to je davno isplanirano da se Amerika raspane u krvavom gradjanskom ratu. Zato sam se vratio kuci nakon 20 godina provedenih tamo.

 2. Roy says:

  Pa to je davno isplanirano da se Amerika raspane u krvavom gradjanskom ratu. Zato sam se vratio kuci nakon 20 godina provedenih tamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u