ТРЕСЕ СЕ ХРВАТСKА! Ако се отворе ТАЈНИ АРХИВИ Ватикана, сви УСТАШKИ ЗЛОЧИНИ ће испливати

TRESE SE HRVATSKA! Ako se otvore TAJNI ARHIVI Vatikana, svi USTAŠKI ZLOČINI će isplivati

18 marta 2019

Otvaranje tajnih arhiva Vatikana doneće odgovor kakve su bile reakcije pape Pija Dvanaestog na informacije o događajima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svetkom ratu i zločinima ustaškog režima, kao i o ulozi zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca.

Ti tajni dokumenti, ako svi budu dostupni 2020. kako je najavio papa Franja, mogli da trajno s dnevnog reda skinu pitanje proglašenja za sveca kardinala Stepinca.

List prenosi i izjavu jednog visokog sveštenika u vatikanskoj hijerahiji koji kaže da su i u Vatikanu svesni da je do sada jako malo poznato o prepisci između zagebačkog Kaptola i Vatikana i šta ona sadrži, ali da je sigurno da je vrh Rimokatoličke crkve znao šta se događa u NDH.

– Dokumentacija može da rasvetli kako je Vatikan reagovao na vesti iz Zagreba i Hrvatske o zločinima koji su tada počinjeni, a iz toga će biti jasnija slika o ponašanju kardinala Stepinca – kaže sagovornik lista.

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić kaže za list da arhivi možda kriju dokumenta koji bi mogli da rasvetle kakav je bio stav i Vatikana i Stepinca prema Pavelićevom režimu i ono što se dešavalo u Hrvatskoj.

On dodaje da arhivi možda kriju odgovor na pitanje da li je Stepinac zaista oštro kritikovao pokrštavanje pravoslavnih vernika ili je to opravdavao.

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    Za njih to i nije neki problem, sto puta je već sve dokazano, a oni još uvek slave!

  2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Vatikan je banka najvećih svetskih lopova i podzemni depo svih dokaumenata koji dokazuju njihove svinjarije koje čine po Svetu od svog nastanka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *