Турска ушла у 3 велика рата – Америка повлачи нуклеарно оружје из Инџирлика – НЕШТО ЋЕ СЕ ОПАСНО ДЕСИТИ

Турска ушла у 3 велика рата – Америка повлачи нуклеарно оружје из Инџирлика – НЕШТО ЋЕ СЕ ОПАСНО ДЕСИТИ

28 септембра 2020

САД повлаче своје нуклеарне бомбе из Инџирлика, америчко-турски односи се погоршавају.

Политика коју Турска води последњих месеци на Балкану и Блиском истоку примораће Сједињене Државе да повуку нуклеарне бомбе Б-61 из турске базе Инџирлик, наводи се у извештају Израелског института за стратегију и безбедност.На основу извештаја, Ердоган и његова политика у региону озбиљно прете и ометају интересе Тел Авива, што ће довести до тога да Сједињене Државе у наредним месецима преиспитају значај турске базе и покрену поступак за повлачење нуклеарног оружја које се тамо налази.

Израелски извештај такође предвиђа озбиљну политичку кризу у Турској, која ће се десити због супротности јавности и турског руководства, које је до сада посматрано као „алтер его“ Муслиманске браће.

Јерусалимски институт у свом извештају предвиђа озбиљан отпор против Ердогана, који ће бити изражен у савезу Kурда и Гулениста, а који ће успети да сруше Ердоганову владу и превазиђу отпор исламиста и кемалиста који тренутно подржавају турску владу.

У последњих неколико месеци Турска покушава да интервенише као спољна сила у различитим регионима, око себе и око Израела, укључујући Сирију, Азербејџан и Јерменију, Либију, и на крају, али не најмање важно, гасно-територијални спор са Грцима.

У извештају стоји да Турска под водством Ердогана тренутно нема сталних савезника нити ривала, већ само посматра своје интересе, што је штетно не само за Турке већ и за земље око ње.

Треба напоменути да тон у извештају према Турској уопште није ублажен, а чак је и прва реченица, према неким израелским и грчким медијима, започела речима да су под Ердогановим притиском Турци угрозили стабилност у региону и посебно израелске интересе.

Извештај не пропушта да оптужи Сједињене Државе, тачније политику Доналда Трампа која је Анкари дала прилику да интервенише у различитим регијама, што је до пре две године било немогуће замислити.

Израел је недавно подржао грчку владу у спору са Турцима око поморских територијалних граница, али исти извештај није пропустио да помене да је турска интервенција у Либији такође погоршала политичку и војну ситуацију у тој земљи.

Још значајнија је изјава стручњака и политичких аналитичара који су саставили израелски извештај, који тврди да ове турске акције отуђују земљу од Запада и НАТО-а, иако је Турска чланица савеза.Последњих дана Турска је иницирала рат Азербејџана и Јерменије, а укључује и ангажман турске војске у акцијама Азербејџана.

Аналитичари тврде да Турска води паралелно неколико ратова истовремено што нису издржале ни много спремније државе, те да ће све ово бити последња Ердоганова игра.

Самоубилачки Ердоганов поход неће се добро завршити јер се опасно замерио и Америци и Русији а то једино може да се заврши лоше по њега.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI5 коментара

 1. Slobodanka says:

  Ne 3, nego 4. Analitičari, a nisu dobro izbrojali, zaboravili su Irak. Turska trenutno već ratuje u 4 zemlje: u Siriji, na severu Iraka, u Libiji, i ima učešća u sukobu Azerbejdžan-Jermenija. Turska ima izgradjen veoma dugačak zid na svojoj južnoj granici prema Siriji i Iraku, zašto se onda spušta ispod tog zida i ratuje na severu Sirije i Iraka? Nada se da kad se na Bliskom istoku sukobe Rusija i SAD, da će posle toga Turska pokupiti sirijski i irački naftni plen. Turska sve više klizi ka 5-om ratnom sukobu protiv Grčke. Turska i Grčka obadve su članice NATO-a, pre izbijanja tog sukoba Amerika mora povući svoje nuklearno naoružanje iz Turske. U protivnom ostaće u Turskoj te će Turska preko noći postati još i nuklearna sila. Sumnjivo je sve ovo, čini mi se da SAD priželjkuje rusko-turski sukob, a do njega će lakše doći ako Amerika skloni svoje nuklearne bombe iz Indžirlika.

 2. Слободанка says:

  Сумњам због овога: "АМЕРИЧКИ стратешки бомбардери од августа изводе симулиране нападе на војне циљеве на југу Русије. Генералштаб Оружаних снага Руске Федерације објавио је да су то наставили и током септембра. Начелник Главне оперативне управе Генералштаба РФ Сергеј Рудској додатно је указао: „Авиони америчког ратног ваздухопловства Б-52Х су 28. августа, 4. септембра и 14. септембра изводили су налете по линијама коришћења крстарећих ракета изнад вода Црног и Азовског мора у функцији симулирања ракетних удара по објектима на територији нашег Јужног војног округа“. Прецизирао је да су се амерички авиони приближавали руској државној граници на растојање до 11 км. Према његовим речима, руски ловци су 14. септембра пресрели три стратешка бомбардера Б-52 америчког ваздухопловства на небу изнад Црног мора. Ти авиони су се приближавали државној граници Руске Федерације из Украјине. Одатле су извела имитацију борбених налета са лансирањем крстарећих пројектила на важне циљеве у Русији: на Севастопољ, Ростов на Дону, Краснодар и Сочи. Стратешке бомбардере су тада пратили украјински ловци." > АКО ПЛАНИРАЈУ КОНАЧНО ПОВЛАЧЕЊЕ СВОЈИХ НУКЛЕАРНИХ БОМБИ ИЗ ТУРСКЕ БАЗЕ ИНЏИРЛИК, ЗАШТО У ИСТО ВРЕМЕ ИСПРОБАВАЈУ ВАЗДУШНЕ НУКЛЕАРНЕ УДАРЕ ПО РУСИЈИ??? ИНАЧЕ ТАКВЕ УДАРЕ МОГУ ДА ИЗВРШЕ И СА БРОДОВА ИЗ ЦРНОГ МОРА. АЛИ АКО ЗНАЈУ/ОЧЕКУЈУ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО РУСКО-ТУРСКОГ РАТА, ПРЕ ТОГА СКЛОНИЋЕ НЕ САМО НУКЛЕАРНЕ БОМБЕ ИЗ ИНЏИРЛИКА, НЕГО И СВОЈЕ БРОДОВЕ ИЗ ЦРНОГ МОРА ЈЕР У СЛУЧАЈУ ТАКВОГ РАТА БОСФОРСКИ ПРОЛАЗ БИЋЕ ТЕСАН И АМЕРИЧКИМ БРОДОВИМА КОЈИ БИ СЕ ЗАТЕКЛИ У ЦРНОМ МОРУ.

 3. Слободанка says:

  Те нуклеарне бомбе у Инџирлику Американци су и поставили да буду претња Русији. Ако стварно намеравају да повуку нуклеарне бомбе из Турске, да ли желе унапред да покажу да тиме нису ослабили те зато раде имитацију нуклеарних удара из Украјине, која је још ближа Русији.

 4. Слободанка says:

  Кључно питање је где ће их пренети. Негде у Европу? Ипак Американци губе своје стратешке позиције спрам дугачког југа Русије, а то мора да их боли. Ако ово буде, Макрон ће тек да закука и поново ће да тражи да Европа сама води рачуна о својој безбедности.

  • test01 says:

   ameri su verovatno vec prebacili deo nuklearnog arsenala u Rumuniju !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u