У ФРАНЦУСКОЈ РАЗМИШЉАЈУ О ПОВЛАЧЕЊУ ПРИЗНАЊА ТЗВ. ДРЖАВЕ КОСОВО!?

У ФРАНЦУСКОЈ РАЗМИШЉАЈУ О ПОВЛАЧЕЊУ ПРИЗНАЊА ТЗВ. ДРЖАВЕ КОСОВО!?

7 новембра 2018

На Корзици, четвртом по величини острву у Средоземном мору, које је у саставу Француске, поново, из године у годину, јачају идеје о самосталности. Те идеје никад нису ни замрле. Само се у одређеним временима смире, стишају.

Иначе почетак писане историје Корзике бележи се око 560. године пре н. е. Тада су на њој Грци из Мале Азије основали град. Затим је држе Картагињани, па Вандали… У 3. и 2. веку такође пре нове ере острво су заузели Римљани. Касније су га освајали и њиме владали многи народи. Међу њима били су и Византинци, Арапи, у 9. веку нове ере острвом је господарила Пиза, па Ђенова… У једном периоду острво је било и самостална република.На Корзици је рођен Наполеон Бонапарта.

Корзику је 1768. године купила Француска, када је Ђенова морала да је прода због дуга. И од тада је француска провинција.

Данас острво броји око 320.000 становника, а површина му износи 8.861 километар квадратни.

Требало би много простора да се опише историја борбе и настојања за осамостаљењем становника Корзике и пре француске власти, али и од Француске. Само у 20. веку забележене су бројне акције за ослобођење и осамостаљење острва. Било је борби, њиховог гушења у крви.

Дуг је период како француске власти имају проблеме са тежњом Корзиканаца за самосталношћу. Ветар у леђа тим тежњама дало је и француско признање окупираног дела територије суверене државе Србије како би се на њему створила вештачка квазидржава Косово. Француске власти су међу најжешћим заговорницима самосталности Косова. А не треба сметнути с ума да је Француска учествовала у бесомучном бомбардовању, рушењу и уништавању Србије, 1999. године. У том свирепом, крволочном рату НАТО-а против Србије, дугом 78 дана, без одобрења Уједињених нација, убијено је близу 3.000 српских цивила, међу њима 88 деце млађе од 14 година.

Имајући у виду све те чињенице, француска опозиција је спремна, освајањем власти, да повуче односно поништи акт својих претходника о признању тзв. државе Косова.

Не треба сметнути с ума да је та идеја све више присутна и код оних који нису само у опозицији.

(Ј. Ш. ИНТЕРМАГАЗИН)

KOMENTARI14 коментара

 1. Lekar says:

  Od 320000 Ljudi koji tamo žive 90% su Francuzi koji van sezone žive od fine socijalne pomoći a u sezoni ostrvo broji i preko dva tri miliona stanovnika(turista koji donose milione eura zarade korzikancima). Francuska vlada svake godine uplati preko milijardu eura u budžet ostrva i aktivno učestvuje u infrastrukturnim projektima od vitalnog značaja za ostrvo. Za samo poslednjih 20 godina Francuska je izgradila autoput na ostrvu i asfaltirala svaki santimetar puta kako bi sve bilo pod konac zbog tri etape “Tour de France” A poznata Korzikanska mafija drži celu azurnu obalu u Francuskoj tako da od te nezavisnosti nema ništa. A za vreme rata ‘99 zahvaljujući francuzima nisu porušeni mostovi na Savi i Dunavu u Beogradu i nije gadjana ratna mornarica vojiske Jugoslavije. I za kraj ako pobedi Le Penova ili Melonšon moguće je da će povući akt o priznanju tzv. republike Kosovo.

  • padre says:

   Ma daj!I Juga i Srbija su ulagale u Kosmet, pa šta ima sad od toga!Kao da se nije desilo!

 2. milorad says:

  ako sruše makrona i opozicija dodje na vlast u francuskoj oni će povući priznanje kosova. Makron je predsednik multinacionalnih bankarskih kartela i nema veze sa francuskom i francuskim interesima, sem krupne buržoazije.

 3. Nebeska Srbija says:

  Imace oni svojih problema..kosovo ce da im bude zadnja rupa na svirali.Svima njima..

 4. Саша says:

  Дабогда свака земља која је признала независно Косово на нашој територији, добила своје Косово.

 5. mrak says:

  'Ajde, bre, ne laprdajte vise! Beeeee, beeeee, beeeeee ...

 6. Данило says:

  Они могу размишљати о томе да га признају још једном.

 7. petrovgrad says:

  Svako ima svoje Šiptare. Što se tiče Makrona, nema šanse da preživi. Gubi kontrolu to se vidi iz aviona.

 8. Budi Bog s nama says:

  Ma što da ne, i ovo spada u politički akt ili pritisak ili bunt ili pretnju ukoliko se jedna zemlja ne slaže sa načim što joj je nametnuto a želi da ostvari neki svoj cilj. Mogu da zaprete da će povući priznanje Kosova i tako ostvariti neki svoj cilj, pa šta reći? I njima je davno nametnuto da moraju da priznaju, e pa oni sad kažu da ne moraju. Neka njih Bog blagoslovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u