У КОНГРЕСУ СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ПРЕВРАТ

У КОНГРЕСУ СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ПРЕВРАТ

3 октобра 2020

Аутор: Дмитриј ДРОБЊИЦКИ

СПИКЕР Представничког (доњег) дома конгреса САД – Ненси Пелоси – увелико сигнализира конгреснима-колегама, а пре свега члановима своје Демократске партије – да ће морати да изаберу новог шефа државе ако председнички избори 3. новембра не дају победника.

Ту је, наравно, сива зона. Амерички устав предвиђа пренос изборa председника државе са колеgијума електора у Представнички дом (а потпредседника САД у Сенат) у случају да ниједан од кандидата не добије потребан број електорских гласова (тренутно је то 270 електорских гласова од 538)…Међутим, текста Устава не указује да Конгрес треба да добије право да именује „лидера слободног света“ у случају да колегијум електора уопште не може да се окупи. Или се само делимично окупи.

Устав САД предвиђа да се такво право преноси на доњи дом у случају да се колегијум електора у потпуности састао, али да ниједан од кандидата није успео да добије 50 одсто +1 глас (ако су гласови подељени између три кандидата).

Представнички дом не гласа простом већином, већ по државама – по један глас се даје из сваке државе, што се у свакој државној делегацији одређено простом већином. На пример: ако су 3 представника изабрана из неке државе, а два су републиканци – тада ће гласање највероватније бити републиканско.

Тако је 1824. године Џон Квинси Адамс постао председник.

Он је, иначе, прави аутор Монроове доктрине. Био је велики пријатељ Русије (дуго је радио у Санкт Петербургу као амбасадор). Неки конгресмени су га чак називали и „руским агентом“, што га није спречило да победи на конгресним изборима.

Године 1876. одржани су избори чије резултате нису признали губитници (демократе). Ти избори су касније проглашени за најпрљавије у америчкој историји.

Дуготрајни спорови, суђења и оптужбе довели су до тога да из низа држава електори никада нису послати у Вашингтон. На крају је сукоб довео до компромиса унутар политичке елите. Тако је републиканац Ратерфорд Хејс постао председник.

Све у свему, Конгрес САД ће – ако избори донесу пат-ситуацију – морати некако да одлучи да је време да он интервенише и одлучи, а остале гране власти се сложити да је то право Конгреса.

Ситуацију компликује то што већину у Представничком дому имају демократе, а није тако и са делегацијама држава.

Републиканци контролишу већину од 26 државних делегација, а демократе је имају у 22. У делегацији Пенсилваније, републиканци и демократе су подједнако заступљени, а у делегацији Мичигена однос је 7:6 за демократе, а један глас припада представнику Либертаријанске странке.Укратко, републиканци имају благу предност. Стога су демократе однедавно забринуте да ће Трамп, уз подршку Врховног суда, упутити питање исхода избора у Конгрес уколико се појаве неслагања око пребројавања гласова у кључним државама.

Посао Пелоси је придобијање неколико републиканаца на страну демократа, тачније – навођење да гласају против Трампа.

Међутим, постоји још једна заседа.

Може се догодити да Представнички дом изабере Бајдена за председника САД, а Сенат Пенса за потпредседника.

Додуше, можда ће то одговарати свима који желе Вашингтон без Трампа…

(Факти)

KOMENTARI6 коментара

 1. milorad3 says:

  "Može se dogoditi da Predstavnički dom izabere Bajdena za predsednika SAD, a Senat Pensa za potpredsednika."To vam je to, to je namera iza cele ove planetarne prevare,ali tu ima problem,BIRAČKO TELO,GRADJANI,šta će oni reći posle te prevare,ovo nije 1876 i podele su počele da se prelivaju na ULICU.Ako ovo odrade svaka individua koja zsedne na tron ZVERI će biti NELEGITIMNA u očima bar 50% amerikanaca,i tada će biti jasno da od izbora nije ostalo ni I u USA,biće jasno da su elite DRSKO preuzele apsolutnu vlast i da se uopšte više ne obaziru na ustav, birače i prava gradjana u toj državi,a amerikancima ne treba FEUDALIZAM kao državno uredjenje.Mislim da im je pametniej da ne talasaju i da ove izbore puste da idu normalnim tokom ali tamo je TAŠTINA i ŽEDJ za VLAŠĆU odavno odnela svako zrnce zdravog razuma,ovi izbori i ono što će se dešavati za vreme i posle njih u USA ,će biti najprljaviji REALITY šou koji je do sada vidjene i to će ih pokopati SVE ZAJEDNO jer ta prljavština , zlo,i laž će sada biti JAVNO vidljiva i kotrljaće se po kućama amerikanaca.Mislim da ta država ulazi u nestabilni i verovatno NASILNI scenario u toku sledeće god.Počeće po državama da se cepa politički a zatim i možda fizički.To što oni rade je daleko iznad svake političke kaljjuge i kod nas i na istoku i realno po celom svetu,ONI iz amerike su naučili i ove domaće marodere KAKO se to RADI.KNOW HOW i to jedini KNOW HOW koji su ti smradovi iz američke elite ikada izvezli svetu.UŽASNO i ODVRATNO, potpuno nemoralno leglo dripaca, i to je sada OČIGLEDNO BRE.ETO ko VLADA nad NAMA SVIMA prokleta banditska bratija,ne znam samo dokle će to da se kotrlja tako ali odgovora će iz BAZE sigurno biti a bolje im je da ne probude tu uspavanu zver jer će to biti krvavo.

 2. La Fonte says:

  Trampu su uvalili koronu, ali ne znaju koji je on ljukavi ljisic.

 3. Риста says:

  Пре него вас запљуснем по обичају, да кажем и скраћено. НЕЋЕ АМЕРИКУ ПОБЕДИТИ ПРЕЦЕДНИК АМЕРИКЕ! То су само пусти снови килавих прецедника и народа Света. А ону двојицу Риста испод, сада не морате ни да читате јер је све исто то.

 4. Риста says:

  Мени су нејасне неке ствари у Свету. Као прво, зашто неког из било које државе заболи ко ће бити прецедник било које друге државе? Као Трамп је добар, бољи од Клинтона...Ајте, ма немој ТЕ! Увео санкције за највеће државе света, плус наследио санкције Русији а ипак се свака држава бори да некако пласира робу у АМЕРИКУ, КАО И УВЕК...и све тако то као и увек. Ратује свуда по свету "савременим" америчким методама, а то је "ЈА, велики Трамп, не започињем нове ратове" а свуда шаље војску као и увек, ниједну базу није затворио, ама ништа се није променило. Чак ни после 4 године медији и новинари који су напречац заволели Трампа, никако да схвате да је Трамп, односно Америка, толико притиснуо Свет да једноставно пола света не излази из клозета. Пуне им гаће. Учврстио човек власт у Украјини, Сирији, Ираку, Пољској, Либији, Нигерији, Србији, Немачкој, Британији, Француској, Русији, Кини и којекуде још и полако затвара све руске извозне линије, све више и Кинеске и тако то... Шта то има нешто ново код Трампа? И шта ме заболи хоће ли бити Трамп прецедник Америке, Бајден, Хитлер, Нобел или ја??? Добро, ово ја је мало претерано иако не превише, али ништа се не би променило свеједно. Само би овог пута и демократе и републиканци и сиенене и фокс и спутњик и раша тудеј(хехе-америчко име најјачег руског медија, дас усереш од смеха) и дојче звере имали счиме да пљују прецедника и то позамашно...А ја би владао ко и Буш, као и Трамп као и Вучић, као Џунг, као Путин и Си...све ти то свеједно.

 5. Риста says:

  Једно време сам као мисилио Трамп ће то знаш, само да буде изабран...И? Ама баш ништа. Поби револуционаре у Орегону, смандрља Венецуелу, рашчеречи Сирију још више, Србијом брише овални кабинет и само што није издахнула, није боље ни у Русији а ни Кина није измакла. Ма нека буде ко оће, баш ме и то брига. Медији, прецедници држава, народи света и сви остали треба да схвате већ једном , као и ја што сам схватио и то још одавно, да Свет неће процветати ако прецедник Америке буде онај кога они волу. То је само балављење килајбера. На свету промене долазе само ратом и све остало је забава милијона. А пошто нико на Свету и не размишља да ратује против пакта Америка, Америка и Америка, НЕЋЕ БИТИ НИКАКВИХ ПРОМЕНА ма ко бијо прецедник Мерике. И даље ће сви редом бити гужени и као тамо неке нама добро познате и пожељне појаве на свету понављати "Ја сам ПОШТЕНА". НЕЋЕ НИ ЈЕДАН ПРЕЦЕДНИК АМЕРИКЕ ПОБЕДИТИ АМЕРИКУ! Сви остали прецедници света су килајбери и полтрони. Прави, први и главнокомандујући прецедник на Свету је већ цео један век Амерички прецедник. Сви остали су заменици или кафе курвари. Вучић је на пример јутарња кафа Трампу исто што била Моника Клинтону или Кабајева Путину. А Си обожава певаљке па зато Вучко има прођу и код Сија. И зато нема никакве потребе да се узбуђујете. Једина могућност да се Свет ишчупа из Америчких канџи је да Кина прихвати команду Русије и уђе у састав новог СССРа. Све остало је полако и поново пропадање Русије и Кине што је већ навелико узело маха, а после тога, Срби ће пронаћи нове песмице како ће нам се поново дићи, заборављајући да код мртвог коња то није могуће.

 6. milorad3 says:

  u pravu si risto od njih nema ničeg dobrog ali sada je priča ili atomski rat ODMAH ili malo kasnije a to malo kasnije može da bude MALO SUTRA ako tramp pobbedi još jedan mandat.Tramp nije ratoboran ali armiju, bezbednosni sistem i diplomatiju amerike on NEMA POD KONTROLOM,oni rade ŠTA HOĆE i pitanje je ZA KOGA to rade i koriste ENORMMNE RESURSE USA za svoje privatne namere ili neke druge idološke i političke namere koje nemaju veza sa USA kao državom i nacijom .TO je problem i molimo BOGA da ova mračna stoka od bajdena ne postane predsednik onda je KRAJ BLIZU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u