У продаји је „лажно“ маслиново уље: Обратите пажњу на ове детаље када га купујете

У продаји је „лажно“ маслиново уље: Обратите пажњу на ове детаље када га купујете

19 новембра 2019

Маслиново је уље једно од најздравијих уља која постоје и неизоставан је део медитеранске исхране. На жалост, показало се да је лако и произвести и продати „копију“ тог уља, што итекако може бити проблем, поготово ако га користите у јелима.

Лажно уље можете тако користити годинама, а да тога нисте свесни – а чак и ако вам не штети сигурно вам неће ни користити.

Лажна маслинова уља често садрже бетакаротене и мало хлорофила, а раде се тако да се те састојке најчешће додаје неком јефтином биљном уљу. Други начин копирања овог уља је заправо његово разређивање са биљним уљем – што је наравно још увек лоше, али барем садржи оно што верујете да купујете – док потпуно лажна имају само мирис маслиновог.

Ево на шта да обратите пажњу како не би купили лажно маслиново уље:

1. Немојте буквално схватати оно што пише на етикети

На флаши маслиновог уља често можемо прочитати „чисто“, „природно“ или „лагано“ – сви су ти појмови нетачни, а самим тим и бесмислени.

2. Увек тражите екстра девичанско маслиново уље

Постоје и лажни производи на којима пише „екстра девичанско маслиново уље“, али су ипак најчешће квалитетнији од оних који се називају „чистим маслиновим уљем“ или само „маслиновим уљем“, оне су бољег квалитета.

3. Проверите датум производње

Не би требао бити старији од годину дана.

4. Добро проучите флашу

Ако је флаша тамна вероватније је да купујете прави производ. Увек избјегавајте уље у бистрој, прозирној боци а посебно у пластичном паковању, саветују на StethNews.

5. Потражите име произвођача

Етикета треба да садржи назив имања или ОПГ-а, посебно ако је уље с мањег газдинства где је произвођач и власник маслина које сам пресује и прави уље.

Размислите о свему овоме следећи пут када купујете маслиново уље. Немојте се фокусирати на боју уља јер може увелико варирати о врсти маслине, а занемарите и што на етикети пише где је произведено.

KOMENTARI2 коментара

  1. RASPUCHIN says:

    "Етикета треба да садржи назив имања или ОПГ-а, посебно ако је уље с мањег газдинства ..." Овај цитат говори да се ради о маслиновим уљима из "лијепе њине" или од увозника из Широког Бријега и осталих усташких енклава у БиХ. Годинама "тупим" , овим "мојима" у Р. Српској , да нас немилице варају и поткрадају усташе. Нико ми није вјеровао. И добро је када се мјеша маслиново уље са другим биљним уљима , наравно ако се не ради о ГМО-уљарицама. Упозоравао сам и на пасуљ и остале грахорице које , те "широкобријешке" усташке фирме , увозе из Канаде , чак се тиме и хвале па имају и рекламе на церадама камиона да је "КАНАДСКИ" , јер је Канада један од водећих свјетских произвођача ГМО хране. Проблем је што наш народ то купује јер је јефтино а трговци користе гужву и избјегавају да дају податке о поријеклу и , евентуалном , присуству ГМО-а. У сваком случају , усташе користе сваку прилику а овај пут да у "миру" и потпуној тишини смањују бројно стање међу нашим народом.

  2. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

    Ma dajte ljudi, da li zaista potrošač treba da glumi tržišnog policajca ili inspektora, ko će bre da pohapsi odgovorna lica? I kakve sve još prevare postoje i šta sve ima? Pa zato izumiremo od kancera i dijabetesa, i šta se čeka sa odgovornošću. Potrošač je kolateralna šteta? Pa onda je onaj "Milostivi anđeo" stvarno bio milostiv prema ovome šta nam se radi.Živeli!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u