У СКУПШТИНИ ИЗГЛАСАНА ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА И КАЖЊАВАЊЕ ЗБОГ НЕНОШЕЊА МАСКИ

У СКУПШТИНИ ИЗГЛАСАНА ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА И КАЖЊАВАЊЕ ЗБОГ НЕНОШЕЊА МАСКИ

12 новембра 2020

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о заштити од заразних болести, којим је, између осталог, омогућена и обавезна вакцинација и кажњавање оних који не носе маске тамо где је прописано.

Закон ће ступити на снагу када буде објављен у „Службеном гласнику“, а по одлуци посланика закон може ступити у краћем року од 8 дана од објављивања уколико то буде потребно.Изменама Закона предвиђено је, поред осталог, да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва.

Измене овог Закона биле су изнуђене проблемима у санкционисању оних који крше противепидемијске мере у време епидемије вируса корона.

Ванредна вакцинација, која може бити препоручена или обавезна, наређује се актом министра здравља, у складу са препорукама Светске здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести.

Закон прописује и казне за оне који би одбили обавезну имунизацију у износу од 50.000 до 150.000 динара за физичко лице.
Ношење заштитних маски тамо где је прописано контролисаће санитарна инспекција, комунална инспекција и комунална милиција.

Поред казне за физичко лице у висини од 5.000 динара, прописане су и казне за правне субјекте и одговорне особе, од 30.000 до 300.000 динара.

Тако ће, према новом Закону, сви који су до сада и поред тога што су позитивни на САРС-КоВ-2, али без симптома или са лаком клиничком сликом болести и слободно шетали, морати у кућну изолацију уколико нису за хоспитализацију.

У кућни карантин од 14 дана ићи ће сви који су били или за које постоји сумња да су били у контакту са зараженим. Те мере доноси инфектолог или други лекар, а у оба случаја на основу тог решења може да се отвори боловање.

Изменама Закона предвиђено је, такође, да ресорни министар може да донесе одлуку о ограничавању слободе кретања у свим установама колективног смештаја, а за контролу ове мере биће задужена санитарна инспекција.

Према измена новог Закона, министар здравља има шира овлашћења и могућност доношења одређених мера.

Министар на основу предлога Комисије и Завода може наредити:

 1. забрану окупљања на јавним местима;
 2. ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом;
 3. забрану или ограничење путовања у земљу у којој влада епидемија заразне болести;
 4. забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;
 5. ванредну вакцинацију;
 6. мере личне заштите од инфекције.
 7. обавезан лекарски преглед, лабораторијско испитивање или подношење извештаја о лабораторијском испитивању приликом уласка у земљу из одређених земаља.

KOMENTARI7 коментара

 1. Miraš says:

  Što se više živine pelcuje to će biti veća zarada za proizvodjača vakcine, a tog će preporučiti Svetska zdravstvena organizacija. Miriše na visoku korupciju.

  • jovan says:

   Ovaj svet sve vise lici na Hitlerov conclogor gde dr Mengele radi svoj posao.

  • Ivana says:

   Tog nema nige u svetu čak ni u Hrvatskoj.

 2. Косовац says:

  Одлично, Скупштина је донела Закон да не мора она да доноси законе, законе и правила ће доносити Министар здравља уместо ње. Ка како буде одлучио министар, такве ће да буду и мере. Нема више да Скупштина губи време са амандманима и глупим примедбама посланика. Аферим, демократија у Србији је узнапредовала, наравно све по правним тековинама Европске Уније. ……………Сада предстоји да Скупштина донесе Закон у коме овлашћује председника Србије да доноси Мере и Правила у вези признања или непризнања Косова. ……………Могла би Скупштина и да донесе сличан Закон којим овлашћује Министра војног да изврши Државни удар уколико пеоцени да су се стекли услови. Па онда прво да похапси све ове српске правнике из Владе и Скупштине.

 3. Gardista says:

  E samo da mi je znati koliko para je AV dobio izglasavanjem ovako glupog zakona od SZO, jer znam da se dobija po obolelom od korone. Pocelo pelcovanje ovaca.

 4. doktrina soka says:

  Zar se oni ne boje za svoje zivote i zivote svojih najmilijih?

 5. Neko says:

  Svaki izglasan zakon koji je protivan ustavu Srbije je nistavan a da ne spomonjemo i to da je protivan povelji UN o ljuskim pravima. Svi koji su ucestvovali u donosenju i glasanju ovakvog nevazeceg zakona su uradili kriminalno delo pokusaja krsenja ljuskih prava a onaj ko pokusa da sprovodi ovakav nevazeci zakon je u jos goroj situaciji i bice terecen za mucenje i torturu i sudice im se kao nacistima u Nirnbergu posle zavrsetka drugog svetskog rata.Sto se tice medija treba da budu veoma obazrivi na koji nacin izvestavaju o ovakvim glupostima posto mogu da se nadju u situaciji ucestvovanja u psihickoj torturi stanovnistva sto takodje moze da ima pravne konsekvence.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u