U Srbiji će sve biti u rukama stranaca

U Srbiji će sve biti u rukama stranaca

11 jula 2014

Dragan-Đogović-3736Piše: Dragan Đogović

„Danas, možda prvi put u savremenoj srpskoj politici, imamo jasan plan za uspostavljanje stabilne ekonomije“, izrazio je uvjerenje u svom autorskom tekstu za “Informer“ premijer Aleksandar Vučić. Pogodna izjava za uši, svima koji u to vjeruju i žele da čuju.

Kakav to plan uspostavljanju stabilne i zdrave ekonomije ima nas premijer?

Ako je plan da Srbija konačno započne ozbiljno forsiranje i obezbjeđivanje sredstava izdavanju subvencija za razvoj, u prvoj liniji domaće poljoprivrede i drugih industrija, onda je to vrhunski plan koji garantuje prosperitet Srbije, uprotivnom svaka druga opcija i koncepcija plana vodi državu i njen narod u sigurnu propast.

Sa čuđenjem i velikim žaljenjem mora se konstatovati da je sve manje domaćih proizvoda po srpskim policama. Pretežno je izložena strana roba, najvećim dijelom iz Slovenije i Hrvatske, dok su srpski proizvodi poređenja radi u njihovim i drugim inostranim trgovinskim marketima diskriminisani, skoro da nema ni jednog srpskog proizvoda.

Zbog dolaska velikih inostranih trgovinskih lanaca i uvoznom robom koja je kvantitetom preplavila srpsko tržište, domaći proizvođaći su prinuđeni na minimalni obim proizvodnje. Takva praksa uz pasivnost srpske Vlade vodi u kolaps domaće privrede, a time i u bankrot same države.

U Srbiji se još uvjek proizvodi kvalitetna roba, i stoga je izrazito važno da se kroz investicije u agrar i druga proizvođačka  postrojenja, obezbjedi povećanje obima proizvodnje i plasmana srpskih proizvoda. Zbog toga su neophodna hitna ulaganja u proizvodnju, do nivoa kojim bi bile zadovoljene i domaća i inostrana potražnja.

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije i kompanije El Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su pre par dana ugovor o zajedničkom ulaganju, kojim je predviđeno osnivanje zajedničkog preduzeća za investiranje u poljoprivredu Srbije.

Ništa u ovome ne bi bilo neubičajeno, u svakoj zemlji svijeta se dozvoljava i praktikuje strana investicija, ali naravno samo striktno i suptilno do određenih granica. Vitalna nacionalna ekonomija ostaje uvijek u vlasništvu onih država koje vode računa o svom opstanku, što to nažalost nije slučaj sa našom zemljom Srbijom, koja svu svoju narodnu imovinu olako prepušta u ruke strancima.

Fatalne greške o kojima se stalno javno debatira, ali se one ipak permanentno ponavljaju.

Ukupan broj Srba  rasprostranjenih širom svijeta, van svoje otadžbine, pouzdano je procjenjen na preko četiri miliona.

Srbi dijaspore posjeduju finansijski potencijal nekoliko desetina milijardi eura, pohranjenih na računima u bankama zemalja u kojoj žive, i da nikome u srpskoj Vladi nije klinknulo u glavi da investicione projekte ponudi prvo svojoj srpskoj dijaspori, koja za to posjeduje osim pomenutog potencijala i patriotski moral, i na taj način tako sačuva u svojim rukama nacionalno privredno blago.

Da li je na osnovu svega ovog u pitanju neka posebna zakulisana “igra“srpskih političara u namjernom ignorisanju dijaspore, ili samo još jedan kiks u nizu nepromišljenosti, ostaje za sada velika enigma.

Srpskoj  Vladi  i njenim skupim savjetnicima preporučujem idejno rješenje, da urgentno formiraju novu banku, čiji ulagači (akcionari) bi bili isključivo samo građani iz dijaspore, pod nazivom  npr. (IBSD)  “Investiciona Banka Srpske Dijaspore”, takođe pod uslovom da top menadžment banke sačinjavaju menadžeri iz dijaspore, koja  bi se bavila kreditiranjem komercijalnih projekata.

Banka bi svojim biznis profilom pratila investitore iz dijaspore, koji bi ulagali u eksploataciju prirodnih resursa koje posjeduje Srbija. Posebnim povlašćenim bankarskim paketima, omogućilo bi se građanima dijaspore da na novo otvorene račune transferiraju i drže dio svoje ušteđevine.

Ovim  potezom srpska privreda bi zadobila značajnu preko potrebnu trajnu infuziju u svom oporavku i ekspanziji. Da će ova moja predočena ideja, koja bi donijela zaista u svojoj postojećoj formi ogromnu dobit srpskim ekonomskim strukturama, ostati samo dio zapisanih slova ovog teksta, potpuno mi je jasno.

Srbija će izazove globalizacije savladali samo ako razvije novo samopouzdanje da nas drži zajedno kao produktivno društvo! Ako to ne uspije, naš ekonomski oporavak će uskoro dostići svoju mrtvu tačku, sasvim nezavisno od efekata aktuelne svjetske finansijske krize.

Bez oporavka našeg ekonomskog nacionalnog identiteta, imaćemo velike probleme sa kohezijom našeg društva kao nacije.

Dakle, izgradnja temelja srpskom ekonomskom patriotizmu, bio bi recept izlasku iz velike krize i renesansa nacionalne države.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Udruzenje Srbi dijaspore i otadzbine says:

    Kao i uvek sjajan tekst naseg dijasporca gosp. Djogovica - Srpskoj vladi smo mi Srbi iz dijaspore nepozeljni, jer sa nama ne mogu da manipuliraju ali od nasih para koje saljemo pet milijardi eura godisnje u Srbiju svi zive. Krepali bi svi bez tih para. Cak i Ministarsvo za dijasporu su ukinuli. Sram ih bilo!!!! Jadni narod nije zasluzio takvu vladu, sve gora od gore dolazi na vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *